Autor Wątek: Delonghi ECO 310.w  (Przeczytany 3106 razy)

Offline Dudzikowa

Delonghi ECO 310.w
« dnia: 23 Marzec 2017, 01:09:44 »
Mam prośbę o pomoc. Sama już nie daję rady.

Od nowości ekspres (1 roku) parzył kawę albo za gorzka albo za kwaśna, w bardzo małej ilości. Z braku czasu na zgłębianie tematu zrezygnowałam z jej picia na dłuższy czas w domu. Nie po to go kupiłam żeby pic filiżankę kawy codziennie na mieście.

1. Woda przez kolbe przelatuje.
2. Sitka do kolby są czyste (jedno nowe nieużywane wczoraj użyłam)
3. Najpierw leci bardzo wolno kawa, później kapie, nawet nie do połowy kubka i później leci woda.
4. Czyszczę filtr (to sitko i dookoła niego przymocowane śruba do ekspresu).
5. Chciałam odkręcić sitko od ekspresu, ale jak? Nie mieści się śrubokręt przecież. Całego ekspresu nie rozkręcę, bo go nie skręcę z powrotem.
6. Różnej grubości kawy przetestowane.
7. Woda zawsze przefiltrowana wlewana do ekspresu.

Help me Please. Co mogę zrobić? Niemożliwe, żeby od początku musiał być odkamieniany, a problem jest praktycznie od nowości.
« Ostatnia zmiana: 23 Marzec 2017, 01:11:59 wysłana przez Dudzikowa »

Offline Jeżyk

Odp: Delonghi ECO 310.w
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marzec 2017, 01:22:12 »
Najpierw leci bardzo wolno kawa, później kapie, nawet nie do połowy kubka i później leci woda
Ale ekspres nie leje kawy litrami. Robi się espresso objętości 25-30 ml i ewentualnie do tego dolewa się wody (jak ktoś lubi) albo mleka. Jeszcze raz, ubijasz kawę w sitku w kolbie, zakładasz do ekspresu, puszczasz wodę i co dalej? Czekasz aż naleci wiadro kawy? To tak nie działa albo ja czegoś nie rozumiem w Twojej wypowiedzi. Opisz dokładnie jak robisz kawę, wtedy coś poradzimy.
A wkrętak można kupić nawet taki, który wejdzie spokojnie pod sitko  https://www.leroymerlin.pl/narzedzia-reczne/mlotki-wkretaki/wkretaki/srubokret-krzyzowy-dexter,p160419,l645.html
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Marzec 2017, 06:44:16 »
Prysznic odkrecisz zwykła grzechotka z odpowiednim bitem

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marzec 2017, 09:48:43 »
Najpierw leci bardzo wolno kawa, później kapie, nawet nie do połowy kubka i później leci woda.
ekspres kolbowy NIE służy do robienia kawy na kubki, jedna porcja ziarna starcza zaledwie na maleńki kieliszek espresso (30ml). Zresztą sama to zaobserwowałeś, kawa leci tylko na samym początku, potem esenscja jest już wypłukana i leci tylko gorzka woda. Jeśli lubisz napary o większej pojemności to użyj zaparzacza innego typu.

Od nowości ekspres  parzył kawę albo za gorzka albo za kwaśna
Smak kawy zależy głównie od jakości używanego do tego celu ziarna. Szczególnie to czuć w czarnej kawie. Jeśli używasz kawy sklepowej czy z sieci typu pożegnanie z afryką to zawsze efekt będzie mizerny. Niestety dobra kawa speciality z renomowanych palarni to zupełnie inny przedział cenowy niż sklepowa masówka. Zresztą z herbatą czy czekoladą jest dokładnie tak samo.

problem jest praktycznie od nowości
Ekspres jakiego używasz ma wprawdzie ładną obudowę ale w środku jest to tanie urządzenie ekspresopodobne. Normalne ekspresy kolbowe zaczynają się od poziomu ok. 1500zł i są wykonane w całości z metalu a nie z plastiku. Dobry młynek to również koszt przynajmniej połowy tego co ekspres.

« Ostatnia zmiana: 23 Marzec 2017, 10:12:06 wysłana przez grex »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Marzec 2017, 13:58:03 »
ekspres automatyczny czy kapsułkowy, o który pytasz w innych wątkach to jeszcze gorsze rozwiązanie, efekt będzie jeszcze słabszy.
Do kawy o większej pojemności powinna się sprawdzić moka, phin, ekspres przelewowy. Do tego młynek żarnowy za ok. 500zł i porządne, droższe ziarno dedykowane pod alternatywy z polskiej palarni. Efekt będzie o niebo lepszy od automatu.
« Ostatnia zmiana: 23 Marzec 2017, 15:22:05 wysłana przez grex »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi