Autor Wątek: Problemy z nowym Saeco Poemia - usterka? czy ten typ tak ma?  (Przeczytany 3392 razy)

Offline jpyt Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka Bialetti, Saeco Poemia, Drip Hario
  • Młynek: Porlex Tall
Witam.

Zostałem posiadaczem Saeco Poemii i nie do końca podoba mi się jego praca.
A skoro nie mam porównania, ani nie znalazłem podobnego wątku, to zapytuję:
Czy ten typ tak ma? czy mój jest nie do końca sprawny:

Parzenie kawy zużywa mi rolkę ręczników papierowych, gdyż po zrobieniu kawy i wyłączeniu pompy, pomimo iż czekam paręnaście sekund zanim odepnę kolbę,
to woda ( z resztką fusów ) kapie i kapie bez przerwy.

Przed uruchomieniem jak nagrzewają się bebechy to jest sucho.
Według mojego rozeznania wyłącznik po prostu odcina zasilanie od pompy, i po skończonej pracy nagrzewanie bebechów powoduje rozszerzanie się wody i chyba stąd kapanie?

Po odpięciu kolby, kawa jest mokra. Nie tworzy ciasteczka, wylewa się do kosza breja, i kapie z kolby tak, że zalewam pół kuchni i blat.
Stąd jedna kawa to kilka łyżeczek brudnych od opróżniania kolby i mnóstwo ręczników bo cały blat zalany, zakapany.
Próbowałem zdemontować filtr cremy, bo myślałem że powodem wszystkiego jest zawór na wylocie uniemożliwiający swobodny odpływ kawy.
Ale to nie poskutkowało, więc zawór wraz z całą cremą zamontowałem ponownie.

Ja kiedyś miałem małego SAECO.5 bar. jakiś staroć i tam jak przekręciło się pokrętło na zero to woda nie kapała non stop.

A na koniec powiem, że i tak że kawa od Antonia pomimo tych upierdliwości technicznych wychodzi po prostu boska.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Problemy z nowym Saeco Poemia - usterka? czy ten typ tak ma?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Luty 2016, 13:52:14 »
Cześć,

Nie znam tej maszyny ale strzelam, że nie ma zaworu trójdrożnego, więc będzie kapać, tylko, że nie powinno być tego więcej niż kilkanaście mililitrów.
Jeżeli tylko jesteś w stanie zmielić porlexem dość drobno, to wywal zaworek od sztucznej cremy - kawa będzie smaczniejsza.
"Książkowa" recepta na błotko - trochę grubsze mielenie i trochę większa doza ale nie wiem jak to zadziała z zamontowanym zaworkiem.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Luty 2016, 13:55:32 »
Dodatkowo, jeśli nie ma zaworu, to po wyłaczeniu pompy odczekaj nieco dłużej - nawet ok. 1 min (choć 30s powinno wystarczyć) zanim odepniesz kolbę.

Offline jpyt Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka Bialetti, Saeco Poemia, Drip Hario
  • Młynek: Porlex Tall
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Luty 2016, 14:06:24 »
No właśnie.
Nie ma ? czy nie działa?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Luty 2016, 14:23:06 »
Stawiam raczej na to, że nie ma skoro w instrukcji piszą o odczekaniu kilku sekund po parzeniu. Przy zastosowaniu marketowej mielonki (czyt. starej, zwietrzałej kawy) zapewne te kilka sekund wystarcza, bo stawia ona niewielki opór przepływającej wodzie i ciśnienie "szybko schodzi z układu". Przy kawie świeżej opór jest znaczny i ciśnieni nie będzie się tak szybko zmniejszać.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi