Autor Wątek: Używana Gaggia MDF czy Graef cm702?  (Przeczytany 12035 razy)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Używana Gaggia MDF czy Graef cm702?
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Styczeń 2016, 14:53:40 »
Ja za pomocą rhino zatykałem takie zabawkowe Delonghi, ale pewnie to była zasługa dużej zawartości pyłów, niż dobrego przemiału ;) No ale przez pół roku bawiłem się w "espresso" z zestawem delonghi+rhino, zrobiłem sobie NPF'a i generalnie tego typu zabawa dużo mnie nauczyła o tym czym jest espresso, jak je poprawnie przyrządzić i dlaczego w moim przypadku się to nie udaje :D
Ja tam nie żałuje mojej przygody z delonghi, nie mniej drugi raz bym go nie kupił, bo jednak nie warto wyważać otwartych drzwi :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Styczeń 2016, 16:01:16 »
Maszyna jest niestabilna temperaturowo
Stabilność to właśnie jeden z tych specyficznych wymaganych parametrów ;)

i dlaczego w moim przypadku się to nie udaje
I dlaczego się nie udawało?

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Styczeń 2016, 16:24:55 »
No właśnie dla tego ;) Za mały boiler i temperatura za mocno skacze w dół, no ale Tobie tego tłumaczyć nie muszę, jednak może autor coś z tej dyskusji wyniesie. Można oczywiście "surfować temperaturą", ale tu trzeba mieć dużo samozaparcia i czasu, aby wyrobić sobie odpowiedni schemat + termometr z termoparą do testów jest niezbędny. Jednak skoki rzędu 10 stopni na ekstrakcję to niestety norma.
Niemniej "ładnie" wyglądającą ekstrakcje można łatwo osiągnąć :) A smaczna wychodzi tak 1/5.

Imo taki ekspres to fajny wstęp do espresso, który większość z nas przerabiała, albo co najmniej miała styczność z tego typu ekspresami. Ważne jest jednak aby mieć świadomość co się posiada i jakie ograniczenia z tego wynikają.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Styczeń 2016, 16:49:09 »
Do tego trzeba młynek, jeśli mamy dobry młynek, to już spełniliśmy moje progi o specyficznym drogim sprzęcie. Jeśli i młynek mamy tej kategorii, to nie mamy sprzętu do espresso, tylko dziecko we mgle w obcym mieście ;) Oczywiście, że jeśli kogoś temat interesuje to i z takiego zestawu się bardzo dużo nauczy, jednak jeśli ktoś chce po prostu parzyć kawę z rana, to nie tędy droga.

Autor założył kolejny wątek ze słowami na de i zniknął , potem pojawił się kolejny wpis ze słowami na fi i takie jest sedno, a nasze literki po próżnicy  :-\

Offline podgorny150

• Osuszanie Budynków Podgórny
  • Ekspres: Delonghi ec146.b spod choinki
  • Młynek: bedzie
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Styczeń 2016, 04:29:02 »
Autor może nje ma tyle czasu :p ja tu się tylko podpiąłem. Widzę że ostatnie dwa gaggio mdf poszły za ~380zl. Oby to stało się regułą, żeby każdy mógł zacząć od przyzwoitego mlynka :D
moje plany się zmieniły,  poszukam czegoś do odrestaurowania, szczególnie, że nawet nanieść nowe powłoki to nie problem. Miejsca trochę mam :> najlepiej byłoby szukać lokalnie w gazetach bo internet trochę przebrany :d
W każdym razie pocieszające jest ze ktoś jednak próbował używać takiego ekspresu taniego na de i się nie otrul, a nawet czegoś nauczył  :d jest światełko w tunelu.
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2016, 05:40:31 wysłana przez podgorny150 »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Styczeń 2016, 23:35:50 »
na innym forum kawowym moderator o nicku ded na pytanie o analogiczny wybór między nowym Graefem 702 i używaną gaggią mdf, gdzie ktoś pisał, że woli mdf choć graefa nigdy używał a nawet nie widział - odpowiedział: "Ja mam porównanie i wolę Graef. W mdf na plus ze zarna są dostępne i to wszystko."

Myślę, że skoro znalazł się ktoś kto miał oba urządzenia i z tej dwójki woli graefa to już jest jakaś podpowiedź. Chyba niewielu znajdziesz posiadaczy obu modeli naraz.
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2016, 23:49:20 wysłana przez Greg. »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi