Autor Wątek: Julkaffe 2015 - J&N  (Przeczytany 4249 razy)

Offline SiMet Mężczyzna

• Ekspres: Areopress, Hario V06-01
  • Młynek: Rhinowares
Julkaffe 2015 - J&N
« dnia: 27 Grudzień 2015, 21:56:57 »
Drodzy forumowicze,
Czy ktos z Was pil ta kawe przez swieta. Osobiscie zakupilem ta kawe jako jedna z wielu, z radoscia zabralem ja na rodzinne picie kawy. Zmielilem, zaparzylem w dripie, cala rodzine obdarowalem filizanka naparu po czym sprobowalem tej kawy i... no powiem szczerze ze sie zawiodlem okropnie.

Moim zdaniem kawa ma nieprzyjemny gorzki smak. Zostawia nieprzyjemny drewniany posmak. Mialem wrazenie ze pije zwykla mielona kawe sklepowa ktora lezy juz tam kolo roku.

Na nastepny dzien przetestowalem tez w kawiarce i wyszla jeszcze bardziej niesmaczna. Gorycz sie wzmocnila.

Czy ta kawa nie ma nic wspolnego z innymi kawami ktore wychodza z tej palarni? Czy moze trzeba potraktowac ja troszke inaczej niz single?

Zeby rozwiac watpliwosci co do sposobu parzenia:
Zmienone Rhinowares na 6 klikniec (w zaleznosci od kawy miele 5-7 klikniec i inne kawy wychodza pysznie) przelane przez Hario V60-1 filtry bielone.
12.5g kawy na 200ml wody. 30s preinfuzji w ~50ml wody pozniej 3x50 mniej wiecej co 30s. Calosc parzenia w granicach 2.30-3.10
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2015, 22:35:11 wysłana przez SiMet »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Julkaffe 2015 - J&N
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudzień 2015, 22:44:20 »
Nie znam tej kawy, ale żeby ożywić napar można spróbować:
- krócej parzyć
- obniżyć temperaturę parzenia
- grubiej mielić
- zmienić urządzenie na aeropress

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudzień 2015, 23:04:42 »
Nie piłem, więc własnych doświadczeń z tą kawą nie mam. Brakuje tylko temperatury zaparzenia w Twoim opisie, jeśli tak nie robiłeś, to spróbuj może w okolicach 85st sprawdzić w AP. Możesz też w filiżance zrobić mały cupping żeby zobaczyć co siedzi w tej kawie.  W opcji bardziej rozbudowanej możesz też spróbować jedną zalać standardowo wodą jakiej używasz na c odzień, a drugą filiżankę wodą z niską zawartością minerałów np. Żywiecki Kryształ
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień 2015, 23:10:08 wysłana przez krystians »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudzień 2015, 23:37:08 »
Wszystko co J&N pali na 2 lub 3 jest dla mnie niepijalne. Tej nie piłem, ale domyślam się, że jest podobnie, zatem nic z tym nie zrobisz. Możesz jedynie uszczęśliwić kogoś kto takie przypalone smaki lubi.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudzień 2015, 23:45:06 »
a to cenna informacja z tym ich stopniem palenia, bo jeszcze ich kawy nie próbowałem. Ja też nie lubię goryczy w kawie. Chociaż wracając do wody, to w niektórych przypadkach ponoć potrafi bardzo dużo zmienić także w kwestii odczucia spalenizny.

Offline SiMet Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudzień 2015, 00:12:56 »
Wszystko co J&N pali na 2 lub 3 jest dla mnie niepijalne. Tej nie piłem, ale domyślam się, że jest podobnie, zatem nic z tym nie zrobisz. Możesz jedynie uszczęśliwić kogoś kto takie przypalone smaki lubi.
Piszesz o tym ich kryterium smaku? Czy o czymś innym? Bo to nie jest stopień palenia. Porównywalem z inną ich kawa z Kenii i stopień palenia był dość podobny.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudzień 2015, 00:31:44 »
Chyba tak to sobie czarodziejsko nazwali. W każdym razie mowa o tych dużych czarnych cyfrach na dole opakowania. Jak nie ma jedynki, to z góry podziękuję, a jak widzę 3 to uciekam.

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudzień 2015, 01:14:13 »
To są kawy jak sama nazwa mówi palone specjalnie na święta Bożego Narodzenia, według opisu mają dominować ostre smaki i odrobina słodyczy, wiec tak się zastanawiam czy nie było to zamierzone aby balansować słodycz  świątecznych deserów...

Offline GrUbY Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso i-mini
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudzień 2015, 13:50:20 »
Jak dla mnie ta kawa nie wypadła najgorzej w tym roku. W aeropressie 18 gram, 88 stopni była do wypicia. Co prawda nie do końca moje smaki, ale trzeba eksperymentować.

Offline SiMet Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudzień 2015, 20:36:55 »
Jak dla mnie ta kawa nie wypadła najgorzej w tym roku. W aeropressie 18 gram, 88 stopni była do wypicia. Co prawda nie do końca moje smaki, ale trzeba eksperymentować.
Przetestuje. Dasz wiecej szczegolow? 200ml wody? jaka preinfuzja, ile trzymane. Klasycznie czy od tylu? ;) I czego sie spodziewac. Bo spalonego drewna nie chcialbym znow pic.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi