Autor Wątek: Czy młynek żarnowy do zalewajki ma sens?  (Przeczytany 22087 razy)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Czy młynek żarnowy do zalewajki ma sens?
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Lipiec 2015, 13:51:23 »

w ekspresie biorę ten większy pojemniczek na kawę i przepuszczam dwa razy tak że wychodzi ok. 130 ml
A nie możesz po prostu dolać gorącej wody skoro już musisz rozcieńczać? Koniecznie potrzebujesz wyekstrahować wszystkie niesmaczki z ziarna?

Offline Pablo

• Ekspres: DeLonghi EC330S
  • Młynek: Severin KM3873, UD40 (prod. 1979)
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Sierpień 2015, 09:20:33 »
Wychodziłem z założenia że zawsze coś się mocy wyciśnie nawet i przy tym drugim przepuszczeniu, chociaż faktycznie przy drugim rzucie wychodzi straszna lura.

A młynek kupiłem dobrze pracuje, nie rozsypuje, nie elektryzuje pojemniczka na tyle, żeby miało to mieć znaczenie. W porównaniu do nożowego jest cichy. Tylko muszę pokombinować z ustawieniami grubości bo sam nie wiem które mi najbardziej podchodzi (choć raczej te niższe 1-4). Przymierzam się do zakupu czegoś z listy którą wrzucił donkiszot, co na pierwszy rzut moglibyście polecić? Myślałem o aeropressie.

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #32 dnia: 03 Sierpień 2015, 16:12:27 »
Z której listy?

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Sierpień 2015, 17:29:00 »
To zależy jakie smaki lubisz. Każda z metod daje nieco inne wyniki. Jeśli chcesz początkowo kupić tylko jeden sprzęt to warto przejść się do jakiejś kawiarni z kawą speciality i alternatywami i popróbować. Mówiąc tylko o najpopularniejszych dripperach: Chemex daje napar najbardziej wytrawny, Kalita słodki, a V60 coś pomiędzy. Aeropress za to daje bardzo duże pole do eksperymentowania i nie wymaga dużej precyzji polewania. Wszystkie parametry można kontrolować oddzielnie, można dać jeden lub więcej filtrów, czy np. wyciąć kółko z filtru od Chemexu co również pozwala otrzymać inny efekt.

Ja na początek kupiłem sobie V60 i Aeropress, który stał dość długo sporadycznie używany, bo dopiero teraz zaczynam się do niego przekonywać. Do V60 warto kupić też poza standardowymi filtrami te od chemexu i mamy wtedy dwa w jednym :)

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #34 dnia: 03 Sierpień 2015, 19:04:27 »
Na początek zawsze polecam plastikowy v60. Z filtrami wychodzi mniej niż 40 zł. Jest to najtańsze rozwiązanie, a dla mnie obecnie najczęściej stosowane, bardo smaczne, poręczne i wygodne.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Sierpień 2015, 00:52:33 »
Chemex daje napar najbardziej wytrawny, Kalita słodki, a V60 coś pomiędzy.
Powiedziałbym raczej, że Chemex daje napar najczystszy, Kalita najpełniejszy, a V60 najbardziej żywy i orzeźwiający, ale to i tak wszystko jest płynne. Ciężko jednoznacznie wyrokować.

Jeśli chcesz początkowo kupić tylko jeden sprzęt to warto przejść się do jakiejś kawiarni z kawą speciality i alternatywami i popróbować.
Po jednej wizycie kawa odegra znacznie większą rolę niż metoda. Poza tym aeropress w kawiarniach został zepchnięty do roli kolejnego drippera, w domu można go znacznie szerzej wykorzystać.

Do V60 warto kupić też poza standardowymi filtrami te od chemexu i mamy wtedy dwa w jednym
Absolutnie nie będzie to dwa w jednym. V60 z filtrem od Chemexa da inny napar niż sam Chemex z dedykowanym filtrem. W V60 napar cieknie również bokami, po spiralnych rynnach, w Chemexie filtr przykleja się do szkła i napar cieknie głównie dołem.

V60 z tworzywa jest dobre, bo jest dobre i tanie, ale moim zdaniem na początek najfajniejszy jest aeropress, daje najwięcej możliwości i najwięcej wybacza błędów.
A, i jeszcze phin jest dobry, bo jest dobry i tani.  :szampan: kawka

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Sierpień 2015, 11:45:38 »
Absolutnie nie będzie to dwa w jednym. V60 z filtrem od Chemexa da inny napar niż sam Chemex z dedykowanym filtrem. W V60 napar cieknie również bokami, po spiralnych rynnach, w Chemexie filtr przykleja się do szkła i napar cieknie głównie dołem.
Trochę nie miejsce na takie uwagi, ale ekstrakcję boczną i ponad przemiałem w dripperach można zmniejszyć. Po zalaniu nie miesza się przemiału, a następnie porcje wody leje się w powstały krater.

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Sierpień 2015, 20:52:12 »
]Absolutnie nie będzie to dwa w jednym. V60 z filtrem od Chemexa da inny napar niż sam Chemex z dedykowanym filtrem. W V60 napar cieknie również bokami, po spiralnych rynnach, w Chemexie filtr przykleja się do szkła i napar cieknie głównie dołem.

Trochę niejaso się wyraziłem. Nie twierdzę, że w ten sposób można uzyskać efekty takie same jak posiadając i Chemex i V60, po prostu uważam, że mając V60 i filtry chemexowe poza dedykowanymi ma się jedną dodatkową konfigurację, która umożliwia otrzymanie innego naparu.

A phin to również świetna zabawka, dobrze sprawdza się zarówno gdy kawa jest parzona 3 minuty, jak i wtedy gdy kapie przez 15 minut.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Sierpień 2015, 20:58:05 »
A to tak, zawsze dodatkowa opcja jest w cenie. :)

Offline Pablo

• Ekspres: DeLonghi EC330S
  • Młynek: Severin KM3873, UD40 (prod. 1979)
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Sierpień 2015, 23:29:16 »
Co sądzicie o tym, żeby na początek kupić aeropress? Kupiłem ten młynek severin to można coś kombinować.

Lubię mocną kawę, nawet nieco kwaśną. Smakuje mi z ekspresu ciśnieniowego (chociaż zaczynam mieć wątpliwości czy to co posiadam to prawdziwy ekspres:). O ile pamiętam to kiedy miałem przed laty ekspres przelewowy nie podchodziła mi za bardzo (w smaku nieco jak dolewka do zalewajki).

Czy warto kupić kawiarkę lepszej jakości? Posiadam najtańszą (dołączona była do kawy w promocji) i jestem trochę zawiedziony smakiem, czy inna da istotnie lepszy rezultat?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Sierpień 2015, 06:34:43 »
Aeropress to dobry pomysł zarówno na początek jak i dla bardziej zaawansowanego poszukiwacza smaków.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi