Autor Wątek: Jaki młynek ręczny do Aeropress?  (Przeczytany 10198 razy)

Offline kawag

Jaki młynek ręczny do Aeropress?
« dnia: 11 Lipiec 2015, 12:38:58 »
Nigdy wcześniej nie korzystałem z młynka do mielenia kawy i jestem w tym temacie nowicjuszem. Trochę poczytałem o młynkach, ale natłok informacji i mój brak doświadczenia (jakiegoś punktu odniesienia) w tej kwestii powoduje, że czuję się jak dziecko we mgle. Jedyny wniosek do jakiego doszedłem do taki, żeby kupić młynek ręczny ze względu na stosunek ceny do jakości oraz niewielką ilość miejsca jaką zajmuje. Ponadto porcja kawy będzie przyrządzana tylko dla jednej osoby (tj. dla mnie), a kawę pijam raz dziennie.

W związku z tym poszukuję ręcznego młynka do mielenia kawy pod Aeropress. Ale czy są modele, które umożliwiałyby również zmielenie kawy pod kawiarkę? Oczywiście zakładam, że wiązaloby się to z regulacją żaren. Przy czym zaznaczam, że młynek ma być generalnie pod Aeropress (to jest priorytet), a z kawiarki korzystam sporadycznie.

Cena - tak do 350 zł.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Jaki młynek ręczny do Aeropress?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipiec 2015, 13:34:31 »
Rhinowares i sporo ci na ziarna zostaje. Albo za te 350 kupisz młynek AP, kawiarkę i jakiś plastikowy dripper ;)

Obejrzyj w sklepach forumowych i porównaj bo gdzieś jest rabat na pierwsze zakupy, gdzieś darmowa wysyłka, a gdzieś ogólnie taniej ;)

LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipiec 2015, 13:43:43 »
Jeśli chodzi o samo zaparzenie kawy w aero, to dużych wymagań dla młynka tu nie ma. Natomiast aby zacząć przygodę z kawą, lepiej mieć możliwość regulacji mielenia w sporym zakresie.
Do kawiarki powinny się nadać te same młynki.

Jeśli to nie ma być młynek mobilny, to najrozsądniej rozejrzeć się za starym młynkiem (ale takim prawdziwym starym młynkiem, nie stylizacją). Trzeba tylko dobrze się mu przyjrzeć. Jakie ma żarna, jak wygląda cały mechanizm. Ale jeśli się dobrze trafi, to po delikatnym czyszczeniu wnętrza będzie to młyn, którego współczesne odpowiedniki kosztują znacznie więcej.

W zestawie aero jest lejek do nasypywania kawy, także nie ma co się martwić, że z szufladki nieporęcznie.

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipiec 2015, 18:24:50 »
Rhinowares spokojnie da radę zmielić do aero i kawiarki, a jak zachce Ci się dripa (a pewnie Ci się zachce, tak to już jest  :hihihi:), to też nie będzie problemu.
Ale jeśli nie musi to być młynek ręczny, to możesz też zastanowić się nad Severinem km 3873. Według mnie mieli równiej niż Rhino, no i znacznie szybciej i wygodniej. Nie zajmuje dużo miejsca, a poza tym jest lekki, więc i do szafy można schować bez problemu.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline kawag

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipiec 2015, 21:00:33 »
Szukanie starego młynka odpada. Nie mam na to czasu, wiedzy ani możliwości (w moim mieście nie mozna nawet dostać porządnego nowego młynka).

Zdecydowałem się na młynek ręczny, ponieważ z tego co czytałem to dobre młynki elektryczne stanowią większy wydatek. Wskazany model Severin KM 3873, to wydatek 250-300 zł, ale czy za tę cenę faktycznie otrzymam młynek elektryczny, który zmieli lepiej niż np. ten Rhinowares?
Decydując się na młynrek ręczny kierowałem się również tym, że młynki te ponoć w mniejszym stopniu wpływają na smak/aromat kawy uzyskanej w wyniku zmielenia niż odpowiadające im cenowo młynki elektryczne.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipiec 2015, 22:32:28 »
ale czy za tę cenę faktycznie otrzymam młynek elektryczny, który zmieli lepiej niż np. ten Rhinowares?
Jeśli nie lepiej, to w tych pieniądzach przynajmniej równie dobrze. Skala będzie nieco krótsza, ale i do aero i do kawiarki wystarczy. W tych pieniądzach z nowych masz jeszcze Nivone. Z Conceptem chyba nadal krucho z dostępnością.

Offline kawag

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lipiec 2015, 13:48:24 »
OK, czyli obecnie skłaniam się ku młynkowi elektrycznemu, a dokładniej ku modelowi Severin KM 3873.
Przy czym mam jeszcze pytanie o młynek Concept KM-5120 (wiem, że ciężko z jego dostępnością). Poczytałem trochę o młynkach elektrycznych z tego zakresu cenowego i ten Concept wydaje się być zdecydowanie najbardziej polecany. Przy czym oferuje jedynie trzy stopniową skalę mielenia, podczas gdy Severin ma skalę dziesięciostopniową. W związku z tym czy ten Concept nadawałby się i do Aeropressa i do kawiarki?

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lipiec 2015, 14:20:41 »
Raczej trzydziestostopniową. W Concepcie żarna te same co w Severinie, cały młyn bardzo podobny, ale właśnie skala 3 razy szersza, z tym, że raczej tylko w grubą stronę.

Offline kawag

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipiec 2015, 08:21:35 »
OK, udało mi się namierzyć za granicą młynek Concept KM-5120, na który będę musiał poczekać do poniedziałku. Młynek Severina KM 3873 mogę mieć już dzisiaj. Cenowo młynek Concept wyjdzie mnie o 25 zł drożej. W związku z tym pytanie brzmi czy względem Severina KM 3873 Concept jest warty czekania kilka dni dłużej i wydania kwoty większej o 25 złotych?

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lipiec 2015, 15:51:50 »
Moim zdaniem concept jest ładniejszy, ale jeśli chodzi o budowę to dwa identyczne młynki.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lipiec 2015, 23:57:32 »
Przy tej różnicy w cenie, warto. Komfort szerzej skali jest wart więcej niż te kilka zł.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi