Autor Wątek: i-mini i1 vs demoka M-20x  (Przeczytany 2785 razy)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
i-mini i1 vs demoka M-20x
« dnia: 29 Maj 2015, 08:50:33 »
Już jestem głupi, który wybrać? A może coś innego? Ma być pod espresso.
Chce kupić raz a dobrze, mam mało miejsca w kuchni (nawet bardzo) i budżet 900 zł (mogę nagiąć do max 1 000 zł)

Już miałem brać demokę, ale znalazłem ten wątek i się przeraziłem.:
ww.kaffee-netz.de/threads/ascaso-mini-demoka-203-7-mal-umgekehrt.17144/

Z moim niemieckim jest źle, ale tłumacząc przez translator i patrząc na zdjęcia to demoka robi niemiłosierny syf na blacie. Któryś z użytkowników może potwierdzić, zaprzeczyć?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: i-mini i1 vs demoka M-20x
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maj 2015, 09:13:06 »
TUTAJ pisałem o tym młynku. Nie zauważyłem jakiegoś masakrycznego brudzenia jednak jak niemal przy każdym młynku drobinki kawy lądują na blacie. Wynika to z elektryzowana się kawy, zbyt dużej odległości od wylotu do PF-a itp. Aby zminimalizować brudzenie zastosuj wkładany do PF ucięty kubek jednoracowy ew. po jogurcie. Takie rozwiązanie stosuję przy moim Mazzerze. Ja byłem z demoki dosyć zadowolony.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maj 2015, 09:28:12 »
Pochyliłbym się nad nowym Baratza Precisio jeśli ma być espresso. Może jakiś bonus cenowy byś dostał i blisko 1000 byś wylądował (są w coffedesku i swiezopalonej a oba sklepy są bardzo pro konsumenckie). Zaleta to prosta obsługa i łatwe i powtarzalne zmiany nastawy grubości - możesz skakać miedzy espresso, dripem a AP. Jest mały, praktycznie po zmieleniu porcji kawy nic w nim nie zostaje wiec możesz mielić sobie odważoną ilość ziaren.

Sam bym sobie taki na blacie postawił z myślą o obsłudze dźwigni i alternatyw, tak żeby duża kolubryna tylko do dużego ekspresu mieliła :P
LMWDP #469

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maj 2015, 10:04:44 »
Dwa młynki, to świetna sprawa, polecam.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi