Autor Wątek: Mahlkonig E64 WS - GBW  (Przeczytany 7781 razy)

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
Odp: Mahlkonig E64 WS - GBW
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Luty 2026, 10:58:36 »
Na Reddit znalazłem takie opinie:
Wszyscy najlepsi bariści, z którymi rozmawiałem (wspominali nawet o tym, co kupiłem, niektórym osobom we Florencji we Włoszech podczas mojej podróży), twierdzili, że to świetny zakup ze względu na niską retencję i wysokiej jakości żarna. Jednym z powodów, dla których wybrałem ten model zamiast Pico, jest retencja. Można regulować otwór wylotowy, jak się chce, więc jestem bardzo zadowolony z jakości wykonania.

Dorzuciłbym dobrą jakość wykonania! Cała obudowa jest metalowa. Plastikowe są tylko przyciski/pokrętła, tacka i zasobnik. Podoba mi się, że mechanizm żarnowy jest zbudowany podobnie do modeli profesjonalnych E65/E80 GBW. To taki system szybkiego odłączania.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Marzec 2026, 13:32:26 »
Ufff
Po dwóch i pół miesiacach oczekiwania doeszedł do mnei wreszcie tytułowy młynek.

Upgrade był z Eureka Atom Specilaity 65 wiec od strony żaren zmian nie ma.
Ale jest wiele innych.

Wszystkim malkontentom kwestionującym jakość wykonania ( bo to już nie to, bo w chinach ) chciałbym przypomnieć ze spora część forum poświęcona młynkom skupia się na tym jaki chiński młynek kupić, więc jakby nieco rozdwojenie jaźni.

Absolutnie do jakości wykonania nie mam zastrzeżeń. Wszystko świetnie wykonane, bdb jakość materiałów, słuszna waga.

Na początku oczywiście miałem problem z ustawieniem przemiału - początkowe ustawienie było na 100um. Próbowałem ręcznie ustawiać i w okolicach 4go mielenia byłem już w okolicach.
Potem udało się sparować wagę Sync Scale ( oczywiście chciałem to zrobić bez instrukcji ) i kiedy wreszcie się udało młynek po pierwszej kawie automatycznie skorygował ustawienia pod zadane parametry.  Finalnie jestem na 31um.
Nie używam wagi za każdym razem bo w ekspresie jest dozowanie wolumetryczne ( które sobie wg wagi zresztą ustawiłem ) ale patrzę na czas.  Jeśli jestem w okolicach 25 sek +-2 sek od pierwszej kropelki w filiżance uznaje że nie trzeba nic zmieniać.
Dokupiłem do tego u chińczyka za 8 stówek automatyczny tamper i mogę uznać że powtarzalność dozy i ubicie jest osiągnięta w maksymalnym zakresie jaki mogłem uzyskać.

Na początku kawa była mocno puszysta i kopczyk w portafiltrze był bardzo okazały jak na 18g, ale w zestawie przyszedł  metalowy dzynks który należy zainstalować przy wylocie z komory mielenia i który rzeczywiście pomógł.
Obecnie młynek "brudzi" mniej niż Atom.

Z fajnych rzeczy: ciekawym rozwiązaniem jest automatyczne wykrywanie portafiltra. Programuje czy tez zapamiętuje się bowiem wagę portafiltra np PF1 to podwójna wylewka a PF2 to pojedyncza. Potem można dozowanie przypisać do danego numeru.
Nie trzeba później wybierać doza pojedyncza czy podwójna bo po włożeniu portafiltra młynek automatycznie rozpoznaje który jest włożony i mieli odpowiednia dozę.  Czasem w Atomie zdarzało mi się z rozpędu wcisnąć przycisk podwójnej z włożonym sitkiem pojedynczym.

Pojemnik na ziarna ma optymalna wielkość - myślę że około 250g. Wykonany z dobrego grubego plastiku. Wieczko idealnie płaskie i z rantem więc pojawiło się dobre miejsce do odłożenia WDT :-)

Generalnie - jestem bardzo, bardzo zadowolony. Chociaż tak jak napisałem od strony żaren zmian nie ma to jest duża zmiana od strony komfortu użytkowania.  W połączeniu z Sync Scale proces ustawienia młynka to banał.

Offline Marcin_med

• Ekspres: LM linea micra
  • Młynek: NZ
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Marzec 2026, 21:07:38 »
Czyli da sie normalnie uzywac ? Mysle nad tym ew philos ew gwb 65s:)

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Marzec 2026, 13:40:06 »
Jak dla mnie - jest super.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi