Odkąd zaopatrzyłem się w wagę, zacząłem się baczniej przyglądać i dbać o parametry przyrządzania kawy. I mam do Was pytanie: mam ekspres Ascaso Steel Uno Prof. Zależy mi na przyrządzeniu espresso doppio. Parametry, jakie przyjmuję: 14 gr zmielonej kawy, czas zaparzania: ok 27-28 sekund, ciśnienie: 9 bar. Czyli "złoty standard". Wg teorii, powinienem otrzymać 2x14gr=ok 28gr napoju, podczas gdy ja dostaję ok 44 gramy. W smaku jest przepyszna

ale zastanawiam się, co robię źle? Bo docelowo powinienem dostać mniej napoju i szansę na jeszcze pyszniejszą kawę. Jeśli zmielę drobniej, faktycznie - dostanę mniej kawy w założonym czasie, ale wzrośnie ciśnienie ponad 9 bar i zmieni się smak.
W jednym z wątków na forum znalazłem poniższe rekomendacje:
- pojedyncze sitko - 7g (chyba że producent sitka podaje inaczej) kawy, 25 s, 25 ml ekstraktu
- podwójne sitko - 14g (chyba że producent sitka podaje inaczej) kawy, 25 s, 50 ml ekstraktu
ale one nie mówią o proporcji 1:2, tylko ponad 1:3 (to się chyba nazywa lungo) i dla takich proporcji 9 bar można utrzymać, ale dla 1:2 nie wiem jak :/
Zamieszczam zdjęcie jako "dowód" tego, co otrzymuję. Będę wdzięczny za wskazanie, gdzie robię błąd w myśleniu
Miłej niedzieli i nadchodzącego tygodnia z pyszną, ulubioną kawą dla was wszystkich