Autor Wątek: Nivona797 – kawa wychodzi kwaśna i bez aromatu. Co robię źle?  (Przeczytany 1272 razy)

Offline Dragen

• Ekspres: NIVONA 797
Cześć wszystkim,

posiadam ekspres Nivona NICR 797 (Type 253) i mam problem z jakością kawy. Niezależnie od ustawień napój wychodzi bardzo kwaśny, praktycznie bez aromatu i ogólnie zupełnie mi nie smakuje. Aktualnie używam ziaren West Caffee Brazil 100% Arabica (Monte Carmelo). Próbowałem też Dallmayr Home Barista, ale efekt był podobny. Wciąż mocna kwasowość i brak głębi.

Czy ktoś miał podobny problem z tym modelem Nivony?
Co ewentualnie mogę sprawdzić lub zmienić. Ustawienia mielenia, temperaturę, dozę? A może to kwestia samej kawy lub kalibracji młynka?

Offline dziadzia Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 791, MELITTA Passione OT , Ascaso Duo Pid
  • Młynek: DF64V gen.2
Odp: Nivona797 – kawa wychodzi kwaśna i bez aromatu. Co robię źle?
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudzień 2025, 11:28:49 »
Moim skromnym zdaniem problem leży w ziarnach kawy,lub wodzie którą lejesz do ekspresu( zbyt miękka)
Samą wodę szybko zweryfikujesz kupując butelkę np Żywiec Zdrój.Nie wiem czy próbowałeś zmiany intensywności parzenia( na wyświetlaczu jest to 1,2lub 3 kreseczki).Powodzenia

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Nivona797 – kawa wychodzi kwaśna i bez aromatu. Co robię źle?
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudzień 2025, 23:20:05 »
Tych kaw Dallmayr nie znam, piłem Prodomo u teściowej i byłą zaskakująco winna.

Kawy z Westa kupiłem kiedyś z ciekawości, jak się ma to co piszą do tak niskiej ceny za jaką oferują produkty. Okazało się że nijak. Kawy były słabe i miały oczywiste defekty, Brazylia z fenolowym Rio, a Meksyk stęchłe, źle wysuszone ziarno. Dla mnie nie do wypicia.

Generalnie mniejszą kwaśność otrzymuje się kilkoma sposobami:
- mieląc drobniej,
- zaparzając większą ilością wody,
- zaparzając w wyższej temperaturze.

Czasami przeparzona kawa może być odczuwana jako kwaśna. Wtedy można spróbować na jakichś wypośrodkowanych ustawieniach i zobaczyć jak się zmienia napar.

Możesz kupić coś sprawdzonego z mało kwaśnych kaw. Na forum był wątek o niekwaśnych kawach.

« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2025, 23:23:28 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi