Autor Wątek: Czajnik Varia Aura  (Przeczytany 323 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Czajnik Varia Aura
« dnia: 28 Luty 2026, 21:26:44 »
Dotarł do mnie czajnik Varia Aura jako następca służącego wiele lat (7?) Tchibo.
Podzielę się spostrzeżeniami, ot, dla potomności.

20260227_114816.jpg

Generalnie jest fajnie, ale jakiegoś szału nie ma, zwłaszcza w porównaniu z 2-3-krotnie tańszym Tchibo.

1. To NIE JEST biały kolor, jak wszędzie piszą. W najlepszym przypadku "off-white", odcień ewidentnie wchodzący w beż.

2. 0,5 litra wody zagotuje w niecałe 3 min, Tchibo 3:40. Tutaj jest przyzwoicie.

3. Wylewka zdolna jest do znacznie precyzyjniejszego lania względem Tchibo, ale maksymalne chluśnięcie za to znacznie mizerniejsze, niestety. Ale zawsze można zdjąć pokrywkę i lać z ominięciem wylewki gdy mamy np. dzbanek herbaty do zaparzenia.   8)

4. Mamy tryb "zwykły", gdzie czajnik gotuje wodę do 100 stopni bez możliwości nastawienia temperatury (!).
Jest też tryb "memory", gdzie czajnik zapamiętuje nastawioną temperaturę i utrzymuje ją dopóki kliknięciem nie wyłączymy, niezależnie czy przerwiemy grzanie poprzez podniesienie czajnika czy nie. Po odłożeniu, dalej grzeje do pierwotnie zadanej temperatury.

Dochodzimy tu do moim zdaniem największej użytkowej wady. Fakt, że gdy odłożę - np. po skończonym parzeniu - czajnik do bazy, i ta baza wciąż podgrzewa (nawet gdy czajnik jest pusty!!!) - to jest zwyczajnie głupie i niebezpieczne. Powinno być tak jak w Tchibo. Odłożywszy czajnik, jeśli chcę coś dogrzewać, muszę kliknąć. Klikanie by WYŁĄCZYĆ czajnik jest do bani.

Co więcej, kiedy już wyłączę czajnik kliknąwszy główną gałkę tryb grzania - nie wyświetla się temperatura, ekran gaśnie. W Tchibo gaśnie dopiero po pewnym czasie bezczynności.
Pan Niemiec to jednak umie w projektowanie takich rzeczy...

Aha, pierwszego dnia użytkowania padł wyświetlacz, więc pan Chińczyk wysyła mi kolejny egzemplarz  :doh:
« Ostatnia zmiana: 01 Marzec 2026, 10:14:24 wysłana przez pafcio0 »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Czajnik Varia Aura
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marzec 2026, 10:08:34 »
Też mam jakiś podobny czajnik z taką wadą. Strasznie mnie irytuje. Trzyma zadaną temperaturę przez 12 godzin ;).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi