Autor Wątek: Ekspres, ale do kaw mlecznych  (Przeczytany 734 razy)

Offline smolkitka

• Ekspres: KitchenAid 5KES6403
  • Młynek: TimeMore C3 ESP
Ekspres, ale do kaw mlecznych
« dnia: 30 Czerwiec 2025, 22:55:28 »
Drodzy Forumowicze!

Przejrzałam już część forum i mam większy mętlik, niż wcześniej  :D Liczę, że wesprzecie mnie w poszukiwaniu ekspresu idealnego (albo bliskiego ideałowi).

Ekspres będzie używany do 4-6 kaw mlecznych (latte, cappuccino) dziennie. Zależy mi na tym, żeby "grzał" się szybko i żebym mogła od razu po wykonaniu espresso przystąpić do spieniania mleka. Espresso nie piję wcale, co jest chyba absolutnie nietypowe przy poszukiwaniu lepszego ekspresu...

Co do młynka - dotychczas korzystam z ręcznego TimeMore C3ESP a kawę robię w Kitchenaid 5KES6403 (wyrwany na wielkiej promocji, stąd jego obecność w mojej kuchni). No i pytania są dwa - po pierwsze jaki ekspres byście polecili, a po drugie czy TimeMore, którego mam da radę, czy mam myśleć o młynku elektrycznym - a jeśli tak, to jakim?

Cena - powiedzmy, że budżet jest na razie z gumy, więc do 5-6k, ale w bólach - pewnie najchętniej w okolicy połowy tej kwoty. Liczę to za sam ekspres, ale jak powiecie, że warto myśleć o elektrycznym to jakieś finansowanie się znajdzie.

Z góry dziękuję!!  8)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Ekspres, ale do kaw mlecznych
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipiec 2025, 00:15:32 »
Jeśli przyjdzie się zrobić 4-6 kaw jednocześnie, to sama się zagrzejesz kręcąc ręcznym.
@Janusz z pewnością odpowiedni zestaw pomoże ci wybrać.

Offline MichałCz

• Ekspres: AVX DB1 X
  • Młynek: AVX DF 64 v2
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lipiec 2025, 09:54:11 »
Hej, to ja mam od połowy czerwca AVX DB1 X - tego nowego z zaworem OPV. 15 minut od włączenia i ekspres jest gotowy do zrobienia kawy. Kolba parzy w rękę.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lipiec 2025, 14:59:26 »
No to masz dwa wyjścia:
1. Tańszy ekspres np. AVX DB1 X lub AVX DB1 PRO i wystarczy Ci kasy na młynek elektryczny (np. AVX CG301 lub któryś z młynków SD z serii DF).
2. Droższy ekspres tj. ASCASO DUO PID V2 mieszczący się w górnej granicy i do tego na razie młynek TimeMore. Albo dołożenie trochę kasy na młynek. ;)
Zapraszam do kontaktu na priv lub e-mail.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Shhhhhh

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipiec 2025, 21:10:27 »
Różnica pomiedzy tymi AVX i Ascaso jest adekwatna do różnicy w cenie? Bo sam się między tymi dwoma zastanawiam. Ewentualnie Ascaso Dream Pid vs ten AVX?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipiec 2025, 09:40:14 »
Różnica pomiedzy tymi AVX i Ascaso jest adekwatna do różnicy w cenie?

Proponuję do nas zadzwonić to dokładnie opiszę Ci różnice...501 968 235

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi