Autor Wątek: Modyfikacja sitka do kawy Sencor  (Przeczytany 641 razy)

Offline tyle_slow

• Ekspres: wstyd
  • Młynek: Timemore S3 ESC PRO
Modyfikacja sitka do kawy Sencor
« dnia: 16 Czerwiec 2025, 22:07:17 »
Cześć! to mój pierwszy wpis ;)
Lubię kawę, nawet dawno temu pracowałem w Empik Cafe (tak daaawno temu).
I właśnie zamówiłem młynek do espresso Timemore S3C ESP PRO (chyba najtańszy z tych tu polecanych).

Ekspres mam dziadowski ;) Ekspres Sencor SES 1710BK
I tam jest kolba w takim stylu: https://image.ceneostatic.pl/data/products/57088184/3bb9d6d5-fc75-444a-816a-e909763d8708_i-ekspres-sencor-ses-1710bk.jpg

Gdzie te liczne dziureczki później zamieniają się w 1, jak np. tu  :taniec:

Początkowo chciałem wyrzucić kolbę i kupić nową bez dna, ale... pomyślałem, że będę to latami kupować / odsyłać, bo pewnie nie będzie nic pasować.
No i przypomniało mi sie, że baaaaaardzo dawno temu, chyba oglądałem / czytałem, że te sitka się "cięło" / dziurkowało? tak aby espresso przelewało się przez te wszystkie dziurki, a nie tylko tę jedną. Czy może ktoś z Was dawno temu coś takiego robił? czy to jednak nie ma sensu i mi się przewidziało?

Ekspres raz już serwisowałem i raczej jak się uszkodzi znowu to pójdzie na elektrośmieci (a coś ostatnio nie spieniał, a kiedyś to był początek awarii), dlatego nie chcę za bardzo w niego inwestować a jedynie się pobawić w być może coś "lepszego" niż obecnie.

A jeżeli nie ma sensu, to czy wiecie jak te kolby się mierzy? bo moja ma 3 zaczepy i bez mierzenia wypustek średnicę jak w tej aukcji powyżej / wewnątrz 50 mm. I nie wiem który wymiar podawany jest  zewnętrzny? wewnętrzny?
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwiec 2025, 22:47:01 wysłana przez krystians »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Modyfikacja sitka do kawy Sencor
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwiec 2025, 08:54:06 »
Najlepiej pewnie szlifierka katową, jeśli chciałbyś pozbyć sie dna, ale jeśli nie masz doświadczenia i zaplecza gdzie można to bezpiecznie zrobić, to nie polecam ;]

Można też spróbować ponawiercać na około na wylot, przecinakiem wybić dno i pilnikiem zeszlifować ostre krawędzie.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline tyle_slow

• Ekspres: wstyd
  • Młynek: Timemore S3 ESC PRO
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwiec 2025, 11:58:12 »
Zero doświadczenia ;) mam brzeszczot a tam jest taki lekki spadek, że może bym i to odciął :)

Ale dziś oglądałem nowy film Dobro ... z Mateuszem, gdzie pokazywali takie sitko (w delonghi) i mówili, że ta 1 dziurka to celowo aby w tych ekspresach wytwarzać ciśnienie itd. i w sumie może najpierw pobawię się młynkiem, gramaturą / proporcjami / recepturami, a później będę myśleć nad wymianą.

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwiec 2025, 14:32:24 »
Jak chcesz iść, w 'poprawne' espresso zmieniając przemiał to raczej konieczne będzie nowe sitko bo te z pojedynczą dziurką są już do kaw wstępnie zmielonych. Szkoda się nauczyć pewnych rzeczy które nijak mają się do poprawności.

https://www.aliexpress.com/ssr/300000512/BundleDeals2?spm=a2g0o.detail.pcDetailBottomMoreOtherSeller.1.731bOoC2OoC2kV&productIds=1005007805670149:12000042262034348&pha_manifest=ssr&_immersiveMode=true&disableNav=YES&sourceName=RECOMMENDProduct&utparam-url=scene%3ApcDetailBottomMoreOtherSeller%7Cquery_from%3A

Tu masz link do aliexpress do koszyków 51mm możesz sobie do koszyka wrzucić 3 różne rozmiary i masz darmową wysyłkę i 3 sitka za ok.20zł.
Jak nie chcesz 3 szt. to tu z wysyłką ok. 13zł https://pl.aliexpress.com/item/1005006228615286.html

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi