Cześć! to mój pierwszy wpis
Lubię kawę, nawet dawno temu pracowałem w Empik Cafe (tak daaawno temu).
I właśnie zamówiłem młynek do espresso Timemore S3C ESP PRO (chyba najtańszy z tych tu polecanych).
Ekspres mam dziadowski

Ekspres Sencor SES 1710BK
I tam jest kolba w takim stylu:
https://image.ceneostatic.pl/data/products/57088184/3bb9d6d5-fc75-444a-816a-e909763d8708_i-ekspres-sencor-ses-1710bk.jpgGdzie te liczne dziureczki później zamieniają się w 1,
jak np. tu 
Początkowo chciałem wyrzucić kolbę i kupić nową bez dna, ale... pomyślałem, że będę to latami kupować / odsyłać, bo pewnie nie będzie nic pasować.
No i przypomniało mi sie, że baaaaaardzo dawno temu, chyba oglądałem / czytałem, że te sitka się "cięło" / dziurkowało? tak aby espresso przelewało się przez te wszystkie dziurki, a nie tylko tę jedną. Czy może ktoś z Was dawno temu coś takiego robił? czy to jednak nie ma sensu i mi się przewidziało?
Ekspres raz już serwisowałem i raczej jak się uszkodzi znowu to pójdzie na elektrośmieci (a coś ostatnio nie spieniał, a kiedyś to był początek awarii), dlatego nie chcę za bardzo w niego inwestować a jedynie się pobawić w być może coś "lepszego" niż obecnie.
A jeżeli nie ma sensu, to czy wiecie jak te kolby się mierzy? bo moja ma 3 zaczepy i bez mierzenia wypustek średnicę jak w tej aukcji powyżej / wewnątrz 50 mm. I nie wiem który wymiar podawany jest zewnętrzny? wewnętrzny?