Autor Wątek: Lelit Anita_wywala różnicówka przy podłączonej grzałce  (Przeczytany 1178 razy)

Offline pl51

• Ekspres: Lelit Anita
  • Młynek: The coffee grinder is not grinding coffee
Lelit Anita_wywala różnicówka przy podłączonej grzałce
« dnia: 22 Czerwiec 2025, 15:08:07 »
Cześć.
Wyczyściłem zbiorniczek wody ( ciekł z powodu kamienia na uszczelce łączącej dolną i górną część zbiornika).
Po zamontowaniu niestety nie dość szybko odpowietrzyłem zbiorniczek wody i wywaliło różnicówkę.
Po ostygnięciu ponownie to samo.
Domniemuję że grzałka się spaliła. Tylko co jest dziwne grzałka ma 53 ohmy, nie znajduję przebicia multimetrem pomiędzy grzałką a zbiornikiem wody.
Po odpięciu grzałki różnicówka nie wywala

Jak to możliwe że nie ma przejścia ( a przynajmniej multimetr go nie widzi) pomiędzy konektorem grzałki a resztą zbiorniczka a różnicówka wyrzuca ? 

maciej

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Lelit Anita_wywala różnicówka przy podłączonej grzałce
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwiec 2025, 15:05:38 »
Może być tak, że izolacja przepuszcza przy wysokim napięciu (230V z sieci), a przy napięciu z omomierza (kilka woltów) nie. Nie bez powodu mierniki izolacji przacują pod dość wysokim napięciu.

Offline ikpara

Odp: Lelit Anita_wywala różnicówka przy podłączonej grzałce
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwiec 2025, 22:11:59 »
Na moje "oko" grzałka ma "przebicie" - częste po usunięciu sporej ilości kamienia lub gdzieś jest problem z izolacją kabla (mniej prawdopodobne). Typowa usterka w boilerach i pralkach. Multimetr raczej tego nie pokaże.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2025, 22:17:40 wysłana przez ikpara »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi