Autor Wątek: Ustawienie grubości mielenia do przelewu  (Przeczytany 9447 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Ustawienie grubości mielenia do przelewu
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Czerwiec 2025, 11:00:33 »
To zależy co znaczy mocniejszą. Bardziej doparzoną, z możliwością pójścia w cięższe nuty, możesz zmielić drobniej. Jeśli chcesz mieć podobną jak teraz, ale żeby smak był bardziej intensywny, to dodaj od 0,5 do 1 g na każde 100 g wody. czyli zmieniasz nieco ratio na mniejsze.

Sam przepis Tetsu daje też opcję zmiany intensywności. Korzystałeś już z tych modyfikacji?
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwiec 2025, 11:03:35 wysłana przez krystians »

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Czerwiec 2025, 11:45:12 »
Tak, właśnie o tę opcję mi chodzi. Póki co sprawdzałem na BPK Etiopii i to nie było chyba to, czego oczekiwałem. Zdaję sobie sprawę, że w obu zastosowanych metodach napar będzie cięższy, ale nie jestem póki co określić, czy lepiej skorzystać z opcji dostępnej w metodzie, czy drobniej zmielić. Chciałbym uzyskać, przy tej samej dozie, większą intensywność smaku. Na ile to możliwe, ograniczając nuty wynikające z przeparzenia.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Czerwiec 2025, 11:48:56 »
Jeśli dobrze pamiętam(a tu mogę się mylić, bo jakiś czas nei eksperymentowałem), to tu pomoże Kalita i wyższa temperatura. Ale jak kiedyś się bawiłem to ziarna były z trochę wyższej półki...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Czerwiec 2025, 12:37:43 »
BPK Etiopii
Przy tej kawie nie oczekiwałbym zbyt wiele w kwestii intensywności smaku w przelewie. Zarówno pochodzenie, stopień wypału i klasa ziaren będą dawały bardzo delikatne rezultaty. Także tylko ratio bym zmniejszał, bo wysoka temperatura raczej nie podbije intensywności aromatów, może jedynie wpłynąć na odczuwanie smaku gorzkiego i słodkiego.

Offline ikpara

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Czerwiec 2025, 13:16:13 »
BPK Etiopii
Przy tej kawie nie oczekiwałbym zbyt wiele w kwestii intensywności smaku w przelewie. Zarówno pochodzenie, stopień wypału i klasa ziaren będą dawały bardzo delikatne rezultaty. Także tylko ratio bym zmniejszał, bo wysoka temperatura raczej nie podbije intensywności aromatów, może jedynie wpłynąć na odczuwanie smaku gorzkiego i słodkiego.
Z moich doświadczeń ta kawa przy przelewach przy zwiększaniu temperatury daje bardziej gorzki napar nie zmieniając nic innego. Raz zalana wrzątkiem "bulgoczącym" (french press) dała po 4 min. napar gorzki prawie nie do picia. Najlepsza temperatura dla niej to wg. mnie tak 90- 92C. A i moim zdaniem w alternatywach ta kawa jest dobra, delikatna i nie powiem, że jest bardzo intensywna.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Czerwiec 2025, 13:26:44 »
BPK Etiopii
I tak właśnie się stało. Kiedy „wzmocniłem” korzystając z metody 4:6, kawa nie była smaczna (a jest przy standardowym ustawieniu)

Jeśli dobrze pamiętam(a tu mogę się mylić, bo jakiś czas nei eksperymentowałem), to tu pomoże Kalita i wyższa temperatura. Ale jak kiedyś się bawiłem to ziarna były z trochę wyższej półki...
No tak, nie doprecyzowałem :). Tutaj akurat w grę wchodzi V60, bo to jest akurat driper, którym przygotowuję kawę w większej ilości do pracy (600 ml). Kalitę mam małą

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi