Autor Wątek: Isomac millenium nieszczelny boiler  (Przeczytany 1502 razy)

Offline przemou15

• Młynek: Eureka mignon
Isomac millenium nieszczelny boiler
« dnia: 26 Kwiecień 2025, 21:37:38 »
Cześć,
Kupiłem ekspres jak w tytule i chciałem go odrestaurować dla siebie. Odkamienilem boiler i wszystkie rurki. Wymieniłem co trzeba było i złożyłem. Po odpaleniu i testowaniu maszyny okazało się że jest nieszczelność na spawie wymiennika ciepła hx. Jest to nie wielką dziurka która pojawia się po porządnym nagrzaniu. Czy jest jakaś możliwość naprawy nieszczelności? Dzieki

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Isomac millenium nieszczelny boiler
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwiecień 2025, 06:24:05 »
Musisz poszukać lokalnego spawacza, takich drobnych rzeczy. Powinno się udać

Offline Biff

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwiecień 2025, 22:26:28 »
To zależy. Jeżeli nieszczelność na łączeniu wymiennika z bojlerem (rzadko spotykane) to powinno się udać. Jeżeli natomiast cieknie gdzieś przy dekielku wymiennika, to będzie ciężko. Na pewno warto spróbować.

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Kwiecień 2025, 10:03:47 »
Zależy od materiału z jakiego jest wykonany ten wymiennik - jeśli to stal nierdzewna to zabawa z TIG-iem powinna pomóc, jeśli to miedź - to twardy lut i może da radę.

Offline Biff

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Kwiecień 2025, 21:59:19 »
Jest z miedzi, a dekielki pewnie z mosiądzu. Przy próbie lutowania cały czas wychodzi "brud" na wierzch, czyli po prostu kamień, który wchodził w szczelinę. Z racji tego, że jest to dość grube połączenie i nie można tego wylutować, oczyścić i wlutować ponownie, ciężko się takie miejsca naprawia. Dużo łatwiej polutować połączenia na obwodzie ciśnienia pary, bo są cieńsze.

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Kwiecień 2025, 23:09:42 »
Spróbuj może z kwasem solnym (takim do lutowania) może uda się nim rozpuścić kamień na tyle, że uda się lutować. Ewentualnie palnik propanowo tlenowy (jak u monterów c.o. robiących w twardej miedzi). Taki palnik poradzi sobie nawet z grubym lutem, tylko lutowanie takie należy robić poza ekspresem.

Offline przemou15

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwiecień 2025, 06:07:17 »
Dziękuję za odpowiedź. Boiler w tym modelu jest z stali nierdzewnej. Na tą chwilę ekspres wystawiłem na sprzedaż. Jeśli nie będzie chętnych to spróbuję naprawić.

Offline kawosz17

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwiecień 2025, 09:07:50 »
Tyle już zrobiłeś, ja bym próbował go naprawić.

Offline Biff

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Kwiecień 2025, 20:15:06 »
Dziękuję za odpowiedź. Boiler w tym modelu jest z stali nierdzewnej. Na tą chwilę ekspres wystawiłem na sprzedaż. Jeśli nie będzie chętnych to spróbuję naprawić.
A jesteś pewien, że to nie niklowany mosiądz? Bo jeśli stal to akurat łatwiej naprawić.

Offline przemou15

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Maj 2025, 19:52:36 »
Tak to wygląda. Zdemontowałem boiler i jestem pewny że to stal. Jutro postaram się poszukać jakiegoś zakładu.

Offline przemou15

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Maj 2025, 14:52:49 »
Udało się pospawać boiler i już nie cieknie. Pojawił się nowy problem. Wydaje mi się że jest za małe ciśnienie na kolbie. Wymieniłem pompę na trochę młodsza bo ta z ekspresu była od nowości, ale to nie pomogło. Ma ktoś może propozycje co jeszcze można sprawdzić? Pozdrawiam

Offline kawosz17

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Maj 2025, 16:54:04 »
Tu masz temat regulacji opv w Twoim ekspresie. Chyba masz manonetr zaparzania? Wtedy na ślepym sitku będziesz sprawdzać
https://www.home-barista.com/espresso-machines/adjust-isomac-brew-pressure-t3850.html

Offline przemou15

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Maj 2025, 18:12:13 »
Niestety nie ma tu manometra grupy. Sprawdziłem ten zawór i jest na maksa ustawiony i ciśnienie jest słabe. Ledwo co przeciska wodę przez kawę. Na ślepym sitku przez zawód opv nic nie leci. Po opuszczeniu dźwigni za to sporo wody leci, może w samej grupie coś jest nie tak. .

Offline kawosz17

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Maj 2025, 08:03:42 »
Rozkręcałes opv do remontu? Mogłeś źle złożyć?

Offline przemou15

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Czerwiec 2025, 13:42:01 »
Rozkręciłem wszystkie zaworki od pompy po opv i dokładnie wyczyściłem. Teraz wszystko na jest ok. Dzieki

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi