Autor Wątek: Czy Bezzera Duo TOP DE to jedyna droga ?  (Przeczytany 23212 razy)

Offline Sebastian KS

• Ekspres: Bezzera Matrix TOP DEfekt
  • Młynek: Eureka Mignon Turbo
Odp: Czy Bezzera Duo TOP DE to jedyna droga ?
« Odpowiedź #120 dnia: 13 Grudzień 2024, 15:28:14 »
Dziękuję za odpowiedzi. Oczywiscie włączałem i wyłączałem bojler licząc, że grzałka się "odblokuje" ale nic z tego. Sklep poinformował mnie, że wysyłają mi w ekspresowym tempie nowy egzemplarz a ten mam przygotować na poniedziałkowy odbiór kuriera. Martwiłem się bardzo, bo czas oczekiwania w sklepie na nowy egzemplarz to 4-8 tygodni, ale chyba mają cos "pod ladą", albo producent się postarał. W każdym razie jeżeli nowy dojedzie w przyszłym tygodniu i będzie działał, będzie bardzo dobrze. Wpadki się mogą zdarzyć każdemu, wiadomo klient ma prawo być bardzo rozczarowany, ale sytuację ratuje profesjonalizm sprzedawcy i producenta.
Początkowo miałem odesłać sprzęt do naprawy w trybie priorytetowym z propozycją ekspresu zastępczego, ale pół godziny później otrzymałem informację o zmianie decyzji i wysyłce nowego egzemplarza. Noc wczesniej wypełniłem formularz kontaktowy na stronie producenta, wyraziłem swoje rozczarowanie i zapytałem w nim o kontrolę jakosci. Być może miało to wpływ na nieoczekiwanie wsparcie z Włoch. Otrzymałem odpowiedź abym w pierwszej kolejnosci zwrócił się do sprzedawcy, a gdybym nadal miał problemy abym podał im nr seryjny. W każdym razie miło, że w tych czasach są firmy, które załatwiają sprawy jak trzeba. Zakładam, że ekspres został faktycznie wysłany i już będzie z nim wszystko w porządku. Oczywiscie podzielę się swoimi dalszymi doswiadczeniami.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2024, 15:44:59 wysłana przez Sebastian KS »

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #121 dnia: 13 Grudzień 2024, 15:51:11 »
Hm, grzanie pustego raczej jest zabezpieczone czujnikiem poziomu wody (?), inaczej nie nadążyliby z naprawami gwarancyjnymi ;)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #122 dnia: 13 Grudzień 2024, 17:29:34 »
Hm, grzanie pustego raczej jest zabezpieczone czujnikiem poziomu wody (?), inaczej nie nadążyliby z naprawami gwarancyjnymi ;)
Dokładnie nie wiem, czy takie rozwiązanie jest powszechnie stosowane - może wypowie się jakiś serwisant. Żeby wyłączyć grzałki muszę uruchomić z menu serwisowego procedurę programu startowego instalacji albo w menu baristy wyłączyć grzałki. W przeciwnym wypadku grzałki uruchamiają się w czasie napełniania bojlerów wodą. Nie mogę powiedzieć na jak długo, czy działa inne zabezpieczenie, bo uznałem to za za zbyt ryzykowne.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #123 dnia: 13 Grudzień 2024, 18:55:07 »
Nie znam się ale się wypowiem. ;)
Często rano, po nocnym postoju, najpierw załącza się pompa a następnie zaczyna być słychać grzałki.

W każdym razie bez wody u mnie ekspres nie ruszy, co się czasami zdarza rano po nocnym czuwaniu, kiedy wieczorem się nie uzupełni.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Sebastian KS

• Ekspres: Bezzera Matrix TOP DEfekt
  • Młynek: Eureka Mignon Turbo
« Odpowiedź #124 dnia: 14 Grudzień 2024, 18:42:21 »
Jak opróżnić obydwa bojlery przed wysyłką? Instrukcja jaką otrzymałem ze sklepu nie sprawdza się. Po wyjęciu zbiornika na wodę nie można włączyć wody z grupy, bo ekspres woła o zbiornik, jak jest zbiornik to bojler uzupełnia wodę aż skończy się w zbiorniku z wodą, wtedy woła o uzupełnienie wody w zbiorniku itd. Drugi bojler powinien opróżnić się przynajmniej częsciowo pod wpływem nagrzania i cisnienia, nie wiem tyllko czy do wystarczającego stopnia. Znalazłem taki opis, nie wiem czy to bezpieczne, i nie mogę rozkręcać ekspresu:
support.clivecoffee.com/en/bezzera-duo-de-draining-the-boilers
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2024, 18:46:48 wysłana przez Sebastian KS »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #125 dnia: 14 Grudzień 2024, 19:16:31 »
Bez otwarcia, czego bym raczej w Twoim przypadku nie robił, i poluzowania dolnych rurek, niewiele zdziałasz.
-20 na zewnątrz nie ma, więc ślij.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline avzi Mężczyzna

• nie
  • Ekspres: Bezzera Duo Top DE | Poprzednio: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #126 dnia: 22 Grudzień 2024, 12:12:27 »
Pytanie do użytkowników Bezzery Top DE. Jaka temperatura boilera pary najlepiej sprawdza się u Was zarówno do generowania pary, jak i ekstrakcji gorącej wody? Dopiero dziś uruchomiłem ekspres i przy fabrycznej temperaturze 125 stopni za cholerę nie mogę uzyskać stabilnego strumienia gorącej wody na potrzeby americano. Od początku leci bardzo dużo pary i pryska na boki. Zanim zacznę kombinować z tym ustawieniem w9lę zapytać tych, którzy mają to już za sobą.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #127 dnia: 22 Grudzień 2024, 13:04:10 »
To normalne, że ta woda tak leci... Ogólnie to lepiej nie używać jest do przygotowania kawy 😉 Świeża woda z czajnika, a nie stara woda z bojlera pary.

Offline Biki14 Mężczyzna

• Ekspres: Breville Bambino Plus
  • Młynek: Eureka Mignon Zero 55s, Graef CM800
« Odpowiedź #128 dnia: 22 Grudzień 2024, 13:43:26 »
Pytanie do użytkowników Bezzery Top DE. Jaka temperatura boilera pary najlepiej sprawdza się u Was zarówno do generowania pary, jak i ekstrakcji gorącej wody? Dopiero dziś uruchomiłem ekspres i przy fabrycznej temperaturze 125 stopni za cholerę nie mogę uzyskać stabilnego strumienia gorącej wody na potrzeby americano. Od początku leci bardzo dużo pary i pryska na boki. Zanim zacznę kombinować z tym ustawieniem w9lę zapytać tych, którzy mają to już za sobą.

Wody z ekspresu nie używam do robienia kawy. Mam do tego czajnik z dokładnym nastawem temperatury.
Natomiast co do pary na spienianie mleka, to zacząłem od 123 stopni C i było jak dla mnie za słabo... Stopniowo doszedłem do 128 stopni C i teraz jestem usatysfakcjonowany. Pozdrawiam,

Offline avzi Mężczyzna

• nie
  • Ekspres: Bezzera Duo Top DE | Poprzednio: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #129 dnia: 23 Grudzień 2024, 14:46:38 »
Czy u tych z Was, którzy nie mają podłączenia do ścieku także wycieka woda z tacki dołem poprzez odpływ?Zatykaliście czymś ten odpływ czy po prostu wycieracie kałuże zbierające się pod ekspresem? W pudełku nie znalazłem żeladnej zaślepki odpływu, jest jed6nie zaślepka przyłącza zbiornika wody.

Offline agrabowski77

• Ekspres: Bezzera Duo DE
« Odpowiedź #130 dnia: 23 Grudzień 2024, 15:34:10 »
U mnie od początku jak na zdjęciach. Nic nie cieknie.

Offline Paweł M

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #131 dnia: 12 Kwiecień 2025, 17:17:45 »
U mnie też nic nie cieknie. Nic od samego początku z tym nie robiłem. Może śrubę korkową masz poluzowaną?

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #132 dnia: 13 Kwiecień 2025, 19:38:15 »
U mnie ciekło od nowości, trochę się zdziwiłem, ale to pierdoła, wymieniłem tę czarną uszczelkę i po sprawie.

Offline agrabowski77

• Ekspres: Bezzera Duo DE
« Odpowiedź #133 dnia: 22 Kwiecień 2025, 11:17:38 »
Panowie, czy okamieniacie swoje maszyny sami? Czy macie może jakąś sprawdzoną procedurę odkamieniania?  pozdrawiam

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #134 dnia: 23 Kwiecień 2025, 16:16:04 »
Nie polecam okamieniania tego typu bojlerów metodą domową.
To nie jest mały (250-350ml) bojler aby zalewać go odkamieniaczem.
Dodatkowo jeżeli uzbierało Ci się więcej osadu to drobiny kamienia przy odkamienianu "przelewowym" mogą uszkodzić manometry lub zapchać jakiś zawór czy też zwężkę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi