Autor Wątek: krups evidence EA8901 automatyczna konserwacja  (Przeczytany 7464 razy)

Offline bar_sie

• Ekspres: krups Evidence EA8901
krups evidence EA8901 automatyczna konserwacja
« dnia: 01 Luty 2025, 22:21:52 »
Witam szanowne grono :)
Mam problem a w zasadzie teściowa ma :D Kupiła taki ekspres jak w temacie czyli krups evidence EA8901, już na początku były z nim problemy, po zrobieniu ok 30 kaw zaczął wylewać wodę pod siebie ( dosłownie ). Poszedł na gwarancję, okazało się, że któraś uszczelka tłoka była uszkodzona.
Po tym zdarzeniu działał ok 2 lat, gwarancja się skończyła i teraz znów zaniemógł, a dokładnie - rano zrobił kawę i normalnie się wyłączył. Po południu po włączeniu cały czas jest automatyczna konserwacja. Zrobi jeden cykl, później drugi, trzeci i tak cały czas.
Co może być przyczyną takiego zachowania, chciałbym wiedzieć zanim go rozbiorę i będę szukał po omacku :)

Offline bar_sie

• Ekspres: krups Evidence EA8901
Odp: krups evidence EA8901 automatyczna konserwacja
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Luty 2025, 17:54:53 »
Witam, rozebrałem , przeczyściłem i nadal to samo, zauważyłem jedną rzecz, mianowicie tłok górny nie zawsze schodzi do dołu i robi się nieszczelność przez którą wylatuje para, woda, część wlewa się do pojemnika na fusy a część na dół ekspresu. Czasami jak pomogę tłokowi poprzez dopchnięcie go w dół, schodzi do samego dołu.
Włączyłem kalibrację poprzez menu serwisowe, znalazłem na innym forum, że można wrzucić np korek od butelki lub coś co ma 12mm, tak zrobiłem i tłok schodził kilka razy ale za żadnym razem nie dochodzi to tej nakrętki przez co nie kalibruje się poprawnie, wyskakuje error 63
Po włączeniu AUTOTESTU z menu serwisowego wszystko działa poprawnie, test jest zaliczony.
Mimo to po włączeniu ekspresu tak jak do normalnej pracy cały czas jest automatyczna konserwacja, czasami włączy się płukanie ale na tym programie ekspres się zawiesza.

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Luty 2025, 20:06:50 »
Wejdź na grupę facebookową "Krups ekspresy do kawy problemy, diagnoza, naprawa". Powinni doradzić, co i jak.

https://www.facebook.com/groups/904805980695613/?ref=share

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Luty 2025, 23:55:39 »
Ogólnie przyczyną takiego zachowania jest niemal wszystko od sparciałych uszczelek kotła która np wstrzymuje tłok od wyrzutki przed zejściem w dół , syf w przepływomierzu jak i całym ekspresie itp... Jak krupsa robisz zwłaszcza model z serii ea89 to zaopatrz się w pełny komplet uszczelek do krupsa, przy okazji polecam uszczelkę zbiornika, tłoczek prasujący kawę i wężyk sylikonowy spożywczy 3/7 mm średnica wew/zew... Oraz na zapas sobie weź dwie obejmki metalowe oetiker 9,5 albo 10 jeżeli chcesz mieć łatwiej włożyć, szczypce by zacisnąć obejmę, torxy począwszy od tx8, tx10 tx15 i tx20, trytytka ( trzymająca pompę na gumowych amortyzatorach)
Klucz płaski lub nasadowy 16 oraz 13, i szczypce do zdejmowania segera... Jak dobrze pamiętam to jest to wszystko potrzebne plus pędzel, smar spożywczy... Ogólnie jak chcesz krupsa zrobić to najlepiej robić wszystko czyli uszczelki zaworu 2 barowego, tłok wymienić, uszczelkę kotła, uszczelkę siłownika pomocniczego, uszczelkę oddzielajaca kocioł od nasadki plastikowej, wyczyścić przepływomierz, wymienić uszczelkę zbiornika, czyścisz wszystko i odkurzasz na mikroswitchach które działają jako krancowki w ekspresie...
Od zaworu pary w dole jest zbiornik akumulacyjny by spowolnić i schłodzić parę i wodę która leci do tacki ociekoweji polecam rozkręcić i odkamienić go też w misce i wyczyścić...
No i jak się ogarnie to wszystko to nasmarować części uszczelniające i ruchome w pkt tarcia i ekspres będzie służył znów kilka kolejnych lat...

Jak to wszystko będziesz robił to uważaj z przodu boilera dwoma przewodami jest po prostu podłączony termistor ntc 120k ohm... Jak urwiesz to grzałka orzestanie działać i nie będzie ogólnie ekspres działać

I sobie niemal całe popołudnie zarezerwuj na takie kompleksowe ogarnięcie tego

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi