Autor Wątek: Proszę o pomoc w wyborze młynka elektrycznego do 300 zł pod ekspres kolbowy  (Przeczytany 8095 razy)

Offline raafaau

• Ekspres: DeLonghi Ec.685
  • Młynek: Poszukuję
Dzień dobry,

tak jak wspomniałem w temacie postu, poszukuję młynka elektrycznego do kawy przyrządzanej w ekspresie kolbowym DeLonghi Ec.685.
Mój budżet to maksymalnie 300 zł. Poniżej przedstawiam 4 modele, które znalazłem w moim przedziale cenowym. Będę wdzięczny za pomoc/ poradę/ opinię na ich temat.

1) DeLonghi KG79
2) Severin KM 3873
3) Melitta Molino
4) Sencor SCG 6050SS

Dodam tylko, że piję w 90% cappuccino/ kawę mleczną.

Dziękuję za pomoc :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Radziłbym poszukać używanego i-1 mini.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Używany gastro MOŻE się znajdzie, ale w stanie średnim. Chyba że nie planujesz zmieniać ekspresu, to możesz kupować kawę mieloną i na jedno wyjdzie przy takim sprzęcie i kawie z mlekiem...

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Jeżeli chcesz nowy i w cenie 300 zł, to chyba z tego co wypisałeś weź severina. Za podobne pieniądze jest nivona cafegrano 130. Też fajny młynek. Nie są to co prawda młynki
Z wyższej półki tylko takie wystarczające do mielenia kawy do prostego ekspresu z podwójnym sitkiem.

W czeluściach internetu znalazłem też takie cos:
https://yoer.pl/Elektryczny-mlynek-zarnowy-do-kawy-YOER-Mulino-BCG01BK-p272/?ref=Google+Merchant+Center&gclid=EAIaIQobChMI7rm1-ZCi6QIVjIGyCh2JYQPyEAQYBCABEgK-nfD_BwE

Nie wiem co to, ale wygląda całkiem przyzwoicie, tylko może się okazać że słabo mieli.

Swoją drogą, lepiej może kupić jakiś używany, ale lepszy, jak wspomnieli przedmówcy.

Offline daniell Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
Posiadam wspomniany ekspres (obecnie używam go na wyjazdach) i używałem z nim kilku młynków. Jako pierwszy był Krups chyba GVX242 (do tej pory użytkuje go teściowa do zalewajki), a obecnie na wyjazdy zabieram Baratze Virtuoso.
Mój ekspres ma zwykłe sitko, a nie z podwójnym dnem, co bardzo ważne (można to zobaczyć tu: youtube.com/watch?v=kEKmwoTBFzU).

Co do młynków, to na obu z wymienionych dało się zrobić kawę. Krups potrafi zmielić na pył i bez problemu zatkać sitko. Jest przy tym strasznie głośny, słabiej zbudowany, ma malutkie ceramiczne płaskie żarna, bardzo niedokładną regulację. Baratza też spokojnie mieści się w zakresie przemiału do tego ekspresu, jest dużo dokładniejsza, cichsza, szybsza itp. Oba jednak mają tą samą wadę: skoki pomiędzy kolejnymi ustawieniami mogą dawać różnicę nawet 5 sekund przy ekstrakcji. Ale i tu można pokombinować, odjąć/dodać pół grama kawy.
Nieco powyżej podanego budżetu można dostać Wilfa Svart (kiedyś polecany ale oczywiście nie do espresso z uwagi na skokową regulację), który ma przynajmniej prawdziwe żarna i pewnie nadaje się do EC685 nie gorzej niż moja Baratza.

Albo szukaj używanego Ascaso jak radzi Janusz - tam regulacja przemiału jest płynna.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
W czeluściach internetu znalazłem też takie cos:
Ten Yoer, to zdaje się chiński produkt z żarnami na bazie stożków Italmill albo Mazzer. O ile w środku są takie jak na ilustracji. Jeśli są dobrze ustabilizowane i regulacja jest sensowna, to może dobrze mielić.
« Ostatnia zmiana: 07 Maj 2020, 19:20:43 wysłana przez krystians »

Offline Damian

@krystians, ten młynek jeżeli faktycznie ma dobre zarna i jest przyzwoicie to wszystko poskładane, bez większego bicia, może być kolejny z młynków entry level. Może ktoś kiedyś kupi i przetestuje. Pewnie do alternatyw zmieli bez problemu.

• Global Moderator
    • Lens tru3
Nie jestem przekonany czy do alternatyw zmieli wystarczająco grubo. To jest najprawdopodobniej ten sam młynek co w automacie tej firmy. Raczej kalibracja na drobny stopień przemiału. Trudno powiedzieć jaki jest zakres skali, ale może być podobny jak w Baratza Sette.

Offline raafaau

Odnośnie produktu, który znalazł Damian, na allegro ludzie wyrażają swoją opinię

• Global Moderator
    • Lens tru3
Obawiam się, że opinie osób, po kilku dniach użytkowania, których to jest pierwszy młynek żarnowy, mało mogą nam powiedzieć.  Jednak jakby ktoś z forum kupił, to mam nadzieję, że coś więcej powie, pokaże przemiał itd.

Offline raafaau

Proszę o konkretne wskazanie, który z tych 4 przeze mnie wskazanych mam wybrać??

Offline Damian

Severin

• Global Moderator
    • Lens tru3
Z wyżej wymienionych odrzuciłbym Molino i KG 79, bo to są kiepskie żarna.  Sencora nigdy nie używałem, ani nie znam nikogo kto by używał, więc nie jestem w stanie polecić. Severina 3873 mogę polecić, używam jak jestem u siostry i jest ok.

Offline patruccis

• Ekspres: De'Longhi Dedica Style EC685 R
  • Młynek: Nivona Cafegrano 130
Odp: Proszę o pomoc w wyborze młynka elektrycznego do 300 zł pod ekspres kolbowy
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Styczeń 2025, 09:06:03 »
Młynek Yoer nie polecam, za słabo mieli.
Kupiłem Nivonę CG 130 i jestem mega zadowolony. Szczerze polecam.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi