Autor Wątek: Młynek dla amatora  (Przeczytany 6479 razy)

oscar

• Gość
Młynek dla amatora
« dnia: 22 Marzec 2015, 09:21:28 »
Witam serdecznie wszystkich. Przeszukując masę informacji natknąłem się na wasze forum, widzę że jest tu masa osób które swoim ogromem wiedzy mam nadzieje będzie mogły mi pomoc. Otóż poszukuje młynka do kawy, tak jak w opisie dla amatora. Ogólnie parzę kawę jak większość Polaków, poprzez wsypanie jej do kubka i zalanie wodą. Chociaż mam w planach zakup ekspresu do kawy i teraz pytanie, czy lepszym wyjściem dla mnie będzie zakup młynka GRAEF CM702 czy Severin KM 3873. Są to dwa młynki na obecną chwile które są w moim zasięgu cenowym (350zł) tylko pytanie, czy aż tak drogi młynek przy obecnym lub przyszłym zastosowaniu będzie mi potrzebny?
Z góry dziękuje za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam. ;)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Młynek dla amatora
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marzec 2015, 09:25:04 »
GRAEF CM702
Chociaż mam w planach zakup ekspresu do kawy

W takim razie dla Ciebie własnie ten młynek będzie lepszym wyborem.

oscar

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marzec 2015, 10:33:33 »
Z tym ekspresem, będzie to prawdopodobnie koniec tego roku. Możliwe że wcześniej kupię french albo aero press'a. Piszę o tym, bo gdzieś wyczytałem, że cm702, nie mieli wystarczająco grubo do tego typu zaparzania. Tylko nie wiem jak to ma się z prawdą.

Offline Przemo Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marzec 2015, 10:34:24 »
Polecam młynki ręczne. :) Stare młynki w dobrym stanie kupisz do 100PLN. Szukaj firm PeDe, Dienes, Zassenhaus itp.

oscar

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marzec 2015, 10:35:53 »
Z pewnym przyczyn, musi być to młynek elektryczny. Żałuję, ale tego tematu nie przeskoczę w ten sposób.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marzec 2015, 10:41:52 »
TU chyba znajdziesz najwięcej  informacji  :)

oscar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marzec 2015, 11:26:40 »
Dzięki, zacząłem czytać ten temat a to znowu narobiło u mnie więcej wątpliwości :(

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marzec 2015, 13:08:20 »
Po pierwsze to zastanów się czy po latach picia kubka kawy te 50ml z ekspresu ciśnieniowego zaspokoi Twoją potrzebę popijania kawy. To dwa zupełnie różne doznania i rytuały picia kawy.

Po drugie, odkąd można zakupić młynek Concept poniżej 300zł (:mhh: teraz akurat nie widzę) zakup severina rozważałbym tylko w warunkach okazyjnych. Severin ma znacznie krótszą skalę.

Co do Graefa 702. Do espresso się (ponoć) nada, do aero też, do małego dripa nawet. Ale do french pressu raczej będzie zbyt drobno. Do dużych dripów też może być za drobno, za długo. Mieli jednak bardzo ładnie (sprawdzałem tylko w metodach przelewowych, nie miałem okazji w ciśnieniu). Niestety mocno elektryzuje i sporo zostaje w gardle.
Jeśli do kubka lubisz drobniej niż paczki sklepowe, albo pomyślisz o tyglu, to i tu Graef wygra.

oscar

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Marzec 2015, 13:36:05 »
Donkiszot, jeśli chodzi o ekspres i moją styczność z kawą która powstaje z niego, to była ona kilkukrotnie na stacji, czy u znajomych z ekspresu automatycznego :) W takim przypadku zawsze tej kawy w kubku było więcej niż 50ml (głównie 200+). W pracy też dostępu do ekspresu nie posiadam, wiec pijam zwykła sypaną do kubka. Młynek chce kupić, bo jakiś czas temu odkryłem że kawa może smakować o niebo lepiej kiedy kupuje ją na wagę i jest świeżo zmielona :) Co do mielenia, to nie wiem czy lubię drobniej zmieloną. :) Kobieta od której teraz kupuję kawę, nawet mnie o to nie pyta i mam wrażenie że nawet nie przestawia swojego młynka :) wszystkim mieli tak samo. :) Jeśli chodzi o Graefa 702 to mogę go kupić za 309zł, Severin'a za 250 a Concepta jak widzę za 299.
I jako totalny laik nie wiem co będzie dla mnie dobre. :)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Marzec 2015, 13:47:23 »
Ano właśnie, to poczytaj jeszcze o espresso. Może masz możliwość pójść do dobrej kawiarni? Można też kombinować z americano, ale generalnie, jeśli lubisz pić kawę z dużego kubka, to inne metody są dla Ciebie :taniec:

Co do młynka, to właśnie tak to działa :) a kolejny plus jest taki, że sam decydujesz o grubości przemiału, a to ma kolosalny wpływ na smak w zależności od metody.

oscar

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Marzec 2015, 14:29:34 »
Jeśli chodzi o kawiarnie, to u mnie w mieście brak "dobrych". A przynajmniej takie które dawałby możliwość spróbowania espresso. Ogólnie nawet z zakupem innej kawy niż taka paczkowana z supermarketu był problem. Teraz na przykład zamawiam z netu bo inaczej się nie da spróbować czegoś innego.
A jeśli jeszcze mogę spytać jak duża różnica w smaku kawy będzie pomiędzy najgrubszym zmieleniem w cm 720 a KM 3873. Chodzi o to że ogólnie lubie kawy łagodne, mało kwaskowe i kremowe, dlatego też pijam Brazylie Santos. A nie chciałbym aby zbyt dobre zmielenie kawy bardzo znacząco spowodowało mi zmianę smaku mojej kawki. :)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Marzec 2015, 14:38:25 »
Jeśli mowa o smaku, to musimy zacząć mówić i o metodzie.

Jeśli chodzi o grubość mielenia, to zarówno 702 (bez podkładek) jak i 3873 na grubym końcu mają dość podobne wyniki (oceniam niestety na oko i zaocznie). Z tym, że 702 z podkładkami zmieli znacznie drobniej niż 3873, do tego ma mniejsze skoki w skali.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi