Autor Wątek: Liczba prób  (Przeczytany 1782 razy)

Offline Street

• Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
Odp: ilość prób
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Styczeń 2025, 18:39:28 »
Nie uzyskam*

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 08 Styczeń 2025, 19:06:46 »
Nie rozumiem co znaczy lepszy film, bo mniej techniczny, ale nvm. :)

Lepsze to dla Ciebie będzie to, co zadziała.
Tak, kawa, jej rodzaj, sposób wypalenia, a nawet czas leżakowania i wchłonięcia wody z powietrza ma znaczenie przy mieleniu. I to potrafi mieć duże znaczenie. Dla świeżo otwartej paczki mielenie może być mocno inne, niż np. 2 tygodnie po otwarciu. Do konkretnej kawy trzeba dostosować mielenie metodą prób.
Czy u Ciebie nie ma problemu z temperaturą, tego nie wiesz, ale sprawdzaj ustawienia.

Offline Street

« Odpowiedź #32 dnia: 08 Styczeń 2025, 19:20:41 »
Nie rozumiem co znaczy lepszy film, bo mniej techniczny, ale nvm. :)

No tak, rozwinę  ;-). Lance dużo mówi o budowie ekspresu itp, a daddy got caffe skupił się wyłącznie na ustawieniach i pokazaniu jak zrobić espresso. Dla gościa na moim poziomie czytelniejsze.

Kawę mam ciemno mocno paloną ( 23 grudzień ) Brazylia 100% arabica.
Ale daj spokój, widać na moim przykładzie że jest to możliwe ale jak ? 38s 6g kawy ? Oddając ustawienia z filmiku na którym gość wyciska shota jeśli mu wierząc niemal perfekcyjnego ?
Coś tu jest nie tak. Aż przejadę się do marketu po jakąś już zmieloną kawę np lavazze. Zapakuje do kolby 18g i zobaczę co z tego wyjdzie. Do tego porównam jeszcze na koniec pod palcami różnice w mieleniu.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Styczeń 2025, 19:27:20 »
Aż przejadę się do marketu po jakąś już zmieloną kawę np lavazze. Zapakuje do kolby 18g i zobaczę co z tego wyjdzie.

Nie powiem Ci co wyjdzie (choć wiem), najlepiej naucz się na swoim błędzie. :)

A potem zacznij dostosowywać mielenie tak, żeby z grubsza dochodzić do proporcji 2:1, potem delikatnie dostosuj temperaturę, dozę kawy w koszyku, i delikatne różnice w czasie przepuszczania wody - jako wpływ na smak. Inaczej się nie nauczysz.

Offline Street

« Odpowiedź #34 dnia: 08 Styczeń 2025, 19:38:45 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie powiem Ci co wyjdzie (choć wiem), najlepiej naucz się na swoim błędzie. :)

Mam nadzieję że cokolwiek, bo narazie „zgapione” ustawienia i pusto w filiżance… :-X

Bo rozumiem że, aktualne ustawienia zostawić i narazie sterować mieleniem ? Czyli te 5s 3s przerwy 93s temp i 11 bar. Od razu nasuwa się pytanie, jak dużo lecieć z mieleniem ? Gdzie granica która mówi dość, to już nie mielenie a ustawienia ?  Jeśli  np wyjdzie tak że uzyskam to co chce na mieleniu pod przelew ? Co wtedy ? Na początku wątku wspomniałem że, w grubszym mieleniu już pod kawiarkę coś tam się udawało, ale to dalej było dużo za długo.
 :sciana: :sciana: :sciana:

Offline bartis55 Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM TB1, przelewowy, aeropress
  • Młynek: DF64 gen 2, Severin km 3873
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Styczeń 2025, 20:29:21 »
@Street Czy Ty czasem nie używasz sitka ciśnieniowego?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Styczeń 2025, 20:31:08 »
Jeszcze jedna mi przyszło do głowy. Czy Ty aby nie za dużo sypiesz objętościowo kawy do koszyka? Zrób test z monetą.

Offline Street

Odp: Liczba prób
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Styczeń 2025, 15:57:44 »
@bartis55 nie.

@Ramkan zrobilem test. Moneta się nie odcisnęła. Mógłbym się do ciebie odezwać na priv ?

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Styczeń 2025, 16:01:45 »
Lepiej jakby się odcisnęła, zatem większa doza i grubszy przemiał, i/lub lżejszy tamping.

Offline Street

« Odpowiedź #39 dnia: 10 Styczeń 2025, 14:48:55 »
Panowie, bardzo Wam dziękuję za liczne i cenne podpowiedzi. Przydadzą się na dalszy etap robienia parzenia mam nadzieję coraz lepiej kawy.
U mnie okazało sie ze, w młynku po jego rozebraniu, dogłębnym rozebraniu znalazłem „łuskę” po ziarnie. Zaburzała pracę młynka stąd żadne ustawienia czy wspomnianego młynka czy ekspresu nic by nie dały. Nie było to widoczne przy normalnym czyszczeniu młynka, musiałem wejść głębiej. Pod żarna.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Styczeń 2025, 21:53:25 »
Nie rozumiem, jak zaburzało? Nie można było bardziej skręcić?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi