Autor Wątek: Zestaw Ekspres + Młynek do 7000zł  (Przeczytany 749 razy)

Offline szymon.szulc Mężczyzna

• Ekspres: Obecnie Siemens EQ6+ S700
Zestaw Ekspres + Młynek do 7000zł
« dnia: 30 Listopad 2025, 10:03:54 »
Witajcie,
Od jakiegoś czasu poszukuje zestawu tj. ekspresu kolbowego wraz z młynkiem. Przerobiłem wiele wątków z forum. Widzę również grono osób – specjalistów -  które bardzo chętnie służą pomocą. Stąd też zwracam się do was z prośbą o pomoc! Z góry dziękuję.
Lubię czuć kawę – espresso i espresso z dodatkiem wody(kierunek americano ale z mniejszą ilością wody – dla partnerki) to cel tego urządzenia. Obecnie eksploatuje automat Siemensa Eq6 i on zapewne zostanie bo ma się całkiem dobrze. Nie mnie przyszedł czas aby osobiście pójść krok dalej.  Z założenia w domu będę raczej a obsługiwał maszyny. Co do zasady będziemy pić 4-8 kaw dziennie. Zmienność ziaren może raz na miesiąc (zapewne zacznę znów eksperymentować aby zbierać kolejne doświadczenia smakowe). Czas nagrzewania nie stanowi problemu – czy będzie to 5-15 min – nie ma to znaczenia. Pijąc kawę w domu zawsze mam chwilę czasu dla siebie.
Założenia:
1.   Budżet ~6500-7000 zł/brutto – na ekspres oraz młynek
2.   Młynek z płaskimi żarnami
3.   Grupa E61 + PID

Jeżeli waszym zdaniem pewne założenia są błędne  będę wdzięczny za sprostowanie mnie.
Możliwość zakupu używanego Rocketa Cinquantotto wraz z nowym Mahlkönig X54 we wskazanym budżecie. To niejako poziom odniesienia pod kątem widzialnym jak i jakościowym.
Raz jeszcze dzięki z góry za pomoc! :poklon:

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
Odp: Zestaw Ekspres + Młynek do 7000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień 2025, 12:37:08 »
Mój faworyt to Essenza Modena + DF64. Ekspres - szybki czas nagrzewania, PID, programowana czasowo doza (x2) + manual, mocna para. Młynek - SD więc wymaga użycia wagi ale jest to bardzo dobry młynek z niemal zerową retencją.

Ewentualnie jeżeli nie zależy Ci tak bardzo na cappuccino to ASCASO UNO PID + DF64

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Zestaw Ekspres + Młynek do 7000zł
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudzień 2025, 19:06:30 »
Masz Alexa Duetto na forum. Dołóż coś do młynka.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi