Autor Wątek: Problem z Nescafe Dolce Gusto Piccolo XS  (Przeczytany 1449 razy)

Offline ejjadzka

• Ekspres: Nescafe Dolce Gusto Piccolo XS/ AeroPress
  • Młynek: Hario Skerton Plus
Problem z Nescafe Dolce Gusto Piccolo XS
« dnia: 14 Wrzesień 2024, 10:44:25 »
Cześć wszystkim!

Piszę tutaj, ponieważ jak w temacie mam problem z moim Piccolo XS - od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu tego ekspresu i do około 2 miesięcy temu wszystko było okej. Problem polega na tym, że ekspres zaczął dużo słabiej parzyć kawę - do niedawna nie było z tym problemu. Proporcje kawy się nie zmieniły - używam kapsułek wielorazowych i mam obcykane ile kawy sypać do tychże kapsułek i bardzo długi czas mi się to sprawdzało. Natomiast teraz parząc w ten sam sposób z tej samej ilości kawy - wychodzi mi napar bardziej przypominający herbatę niż kawę. Dodam również, że w przeciągu ostatniego pół roku ekspres był odkamieniany dwukrotnie - czyli teoretycznie tak jak zaleca producent. Wydaje mi się, że to może nadal być kwestia zakamienienia, natomiast jak przepuszczam przez ekspres cykl ze środkiem odkamieniającym to nic się nie odrywa z wnętrza. Czyściłam również igłę przebijającą kapsułki (ekspres parząc leje kawę po ściankach  :picardpalm: ), natomiast nie pomogło.

Podzielcie się proszę doświadczeniami jeżeli macie podobne lub podpowiedzcie co mogę jeszcze zrobić - może macie do polecenia jakiś sprawdzony środek do odkamieniania ekspresów kapsułkowych?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi