Autor Wątek: Bezzera Matrix MN - ciśnienie pompy  (Przeczytany 1285 razy)

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Bezzera Matrix MN - ciśnienie pompy
« dnia: 23 Wrzesień 2024, 21:05:22 »
Cześć,

przeszukałem forum ale zbliżonego wątku nie znalazłem stąd zakładam nowy.

Mam już za sobą 3 miesiące użytkowania Matrixa MN z FC, ostatnio po opanowaniu podstaw espresso zacząłem bawić się zaworem FC i zacząłem zwracać uwagę na wyświetlacz i podawane ciśnienie.

Często utrzymywało się na 10 barach, podobnie na FC, między 9,5-10 bar. Regulacja nie za bardzo coś zmieniała w ciśnieniu poza zmniejszonym przepływem kawy. Znalazłem filmy z mojej ekstrakcji podczas 3 msc użytkowania i raz pompa podawała 9 bar, raz 10 bar.

Zawór FC mam nowszy tzn robi jeden obrót nie dwa jak starsza wersja. Bez kolby widać, że działa, jak zamknę zawór woda nie leci, zwiększając na maksa leci coraz mocniej.

Zacząłem szukać po home barista i wyczytałem, że powinieniem utrzymać ciśnienie 9 bar a nie bliżej 10.

Tutaj znalazłem jak regulować OPV:

1 próba po zmniejszeniu ciśnienia - 9 bar na ślepym sitku, po zapięciu kolby z kawą zaczynało od 9 i powoli z ekstrakcją spadało na 8.5 (zarówno na wskazaniu FC jak i wyświetlaczu).
2 próba zwiększyłem i na ślepym 9.5 a na kawie podaje między 9 a 9.5 i schodzi do 9 (wskazania FC). Na wyświetlaczu wacha się między 9 a 10.

Zostawiłem tak po drugiej próbie, musiałem skorygować młynek na grubszy przemiał bo leciało bardzo długo.

Czy warto się w to bawić ? Ktoś ma Bezzere z rota i przestawał ciśnienie ? Regulowanie tego do łatwych nie należy bo zawór jest na spodzie a dojście średnie :D

Człowiek wariuje już z tą kawą aby uzyskać nie wiadomo co  [emoji38]

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Bezzera Matrix MN - ciśnienie pompy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Wrzesień 2024, 21:27:21 »
Często utrzymywało się na 10 barach
Czy ja dobrze antycypuję? Stąd Twoje ponad przeciętne dozy z drobniejszym przemiałem! Nie wiem, jak inni, ale mnie bardziej pasuje poniżej 9 Barów.
》tertium non datur《

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
Odp: Bezzera Matrix MN - ciśnienie pompy
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Wrzesień 2024, 21:32:17 »
Często utrzymywało się na 10 barach
Czy ja dobrze antycypuję? Stąd Twoje ponad przeciętne dozy z drobniejszym przemiałem! Nie wiem, jak inni, ale mnie bardziej pasuje poniżej 9 Barów.

Bardzo możliwe, po zmianie opv ciastko kawowe miało w końcu ładnie odbity prysznic i nie było widać na nim wody po odpięciu kolby. Nie wiem czy to jednorazowo, jutro będę robił próby smakowe.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi