Autor Wątek: Znowu o HX...  (Przeczytany 2941 razy)

pawel890

• Gość
Odp: Znowu o HX...
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Wrzesień 2024, 19:59:00 »
Nie zrozumiałem tego pojęcia, to jest zbyt duża abstrakcja.  :'(
Natomiast nie wiem co jest złego w pytaniu o preferencje innej osoby - nie wolno pytać?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Wrzesień 2024, 20:10:57 »
Możecie się z tą ekspresową dyskusją wynieść do HX? To jest wątek o młynkach...
Zaraz te posty skasuje.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Wrzesień 2024, 20:15:40 »
Natomiast nie wiem co jest złego w pytaniu o preferencje innej osoby - nie wolno pytać?
Wolno, ale nie osobie jak ty, która od pięciu lat codziennie czyta forum i powinna już wyrobić sobie zdanie na dany kawowy temat, ale jeśli potrzebujesz jeszcze następnych pięciu, to nie ma sprawy, każdy dochodzi do wniosków w różnym tempie.

Fux, jakby Ci się chciało, to mógłbyś przenieść do jakiegoś wątku haiksowego, bo były przytoczone ciekawe informacje nt HX, oprócz zaczepki pewnej osoby i mojej na nią riposty.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2024, 20:19:48 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Wrzesień 2024, 07:18:09 »
Widzisz, Wy piszecie bez żadnego poszanowania drugiej strony, bo poniekąd Was do tego przyzwyczailiśmy i macie oczekiwania, że znowu się upiecze.
Wskaż, do którego wątku.
Ostatnie ostrzeżenie. Potem będę kasował bez taryfy ulgowej.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Wrzesień 2024, 07:38:54 »
Edit:
Fux, ja rozumiem Twoją frustrację, ale niekiedy wynika to z rozmowy z pytającym, z kontekstu nie stricte na dany temat kawowy, a potem ktoś inny dorzuci opinię na poboczny temat i się zaczyna...

Może być tu:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10269.msg219062#msg219062
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2024, 07:43:54 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Wrzesień 2024, 10:43:42 »
@pawel890, temperaturę jakiego elementu HX przedstawia ten wykres? Bo na pewno nie temperaturę na ciastku w momencie zaparzania, przebieg nie jest sinusoidalny. Temperatura najpierw rośnie tworząc górkę, po zboczu której później spada i oscyluje wokół zadanej (żądanej?) temperatury. Właśnie dzięki tej temperaturowej górce niektórym niektóre kawy bardziej smakują z HX niż z 2B.

Od strony smaku, stwierdzenie że HX czy 2B czy 2T czy cokolwiek innego jest lepsze uważam za bzdurę. Od strony stabilności temperaturowej oczywiście pełna zgoda. Podobnie z powtarzalnością czy łatwością obsługi. Tylko co chcemy mieć - stabilność temperatury czy smak naparu? Są tu forumowicze co najlepsze espresso pili z Roty czy z Flair. Jaka tam jest kontrola temperatury - na oko. Nie miałem okazji bawić się w kontrolę przepływu ale wydaje mnie się, że może mieć to większy wpływ na końcowy efekt niż stabilność temperatury.

Dawno temu był wybór HX czy 2B. W HX trzeba się pogodzić z flush'ami i zabawą w ustawienie temperatury. W 2B tego nie ma, ale konsumuje więcej prądu i trzeba pamiętać o świeżości wody w obydwu bojlerach. Po tylu latach postawiłbym teraz na Linea Mini i dźwignię Profiteca lub Londinum.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Wrzesień 2024, 10:57:41 »
Wytłucz mi proszę jak temperatura może rosnąć, skoro zostaje wydobyta ciepła woda z małego wymiennika ciepła o niskiej bezwładności zostaje uzupełniana zimną wodą z czego wynika gwałtowny spadek temperatury, następnie woda zostaje przegrzana (ponieważ dążąc do stabilizacji temperatury woda zostaje przegrzewana dlatego są konieczne flushe).

Co do smaku sam mam Flair 58 który posiada podgrzewaną grupę, w której mogę zmierzyć temperaturę wody, natomiast sama woda nie zostaje uzupełniana zimną więc stabilność na pewno lepszą niż we wszystkich ze wskazanych maszyn, inny problem to uzyskać zadaną temperaturę tutaj mamy spory problem.
Ponieważ grupa w Flair jest przegrzana np. do 110 stopni, a wlewają gorąc wodę z czajnika stabilizuje się do jakliś 93 +- 2 stopni~

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Wrzesień 2024, 11:14:01 »
Wytłumaczę tylko opisz najpierw co dokładnie przedstawia Twój wykres: czy HX jest wygrzany, czy czas początkowy (0s) to start po flushu czy po dłuższym nieużywaniu, jaki element jest mierzony itd.

Przy nagrzanym HX i dłuższym okresie bezczynności temperatura na grupie wynosi ca. 98C. Robiąc flusha rośnie i trwa do dobre kilka do kilkunastu sekund (zależy od rozmiaru restryktora) zanim zacznie spadać. Jeśli po flush'u robimy (prawie) od razu kawę to temperatura rośnie nieco powyżej zakładanej (tzw. z ang. "HX hump") żeby w trakcie zaparzania osiągnąć tę zakładaną. Przy 2B może minimalnie przekracza zakładaną na początku zaparzania. Dlaczego temperatura rośnie - bo mówię o temperaturze na ciastku, co zresztą napisałem w poprzednim poście.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Wrzesień 2024, 13:21:48 »
Mówiłem o temp w bojlerze.
Temperatura w grupie i na ciastku będzie podobna do siebie (nie do bojlera), ale krzywa będzie jeszcze bardziej sinusoidalna, bo wstępnie grupa będzie musiała się dogrzać i osiągnąć szczyt, potem będzie spadać temp i znów się stabilizować delikatnie rosnąć.
Generalnie HX chyba nie jest dla mnie, ale dzięki za podzielnie się przemyśleniami, wystarczy mi przemyśleń.  :poklon:  mindblown

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #24 dnia: 13 Wrzesień 2024, 13:55:16 »
To nie przemyślenia, to wyniki eksperymentów z użyciem SCACE :) Tak wyglądają wyniki u innych:

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Wrzesień 2024, 14:00:13 »
Widziałem ten filmik, własnie o tym mówię, że:

0. W bojlerze temperatura spada...
1. grupa się nagrzewa ponad zadaną temp
2. drastyczny spadek
3. temperatura powoli rośnie

Tutaj krzywa jest bardziej "wy-płaszczona" na końcu ekstrakcji, ja wygenerowałem obrazek w AI żeby to szybko zobrazować, co faktycznie trochę odbiega rzeczywistości...
Jednak chyba oboje możemy się zgodzić, że nie jest to aproksymacja liniowa, tylko niemonotoniczna ponieważ zmienia kierunki na osi Y?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Wrzesień 2024, 20:54:47 »
To nie przemyślenia, to wyniki eksperymentów z użyciem SCACE
Z tegoż czyli z moich własnych pomiarów za pomocą tego przyrządu wynikają moje przemyślenia (parę maszyn HX i Linea LaMa). Gdzieś tutaj są chyba nawet moje pomiary wdzięcznej maszyny HX Orchestrale Nota z grupą E61 z restryktorem w układzie termosyfonicznym -- i widać w nich jak temperatura zaparzania maleje w trakcie procesu zaparzania. W przypadku LaMa wyglądało to zupełnie inaczej. @pawel890 -- "aproksymacja" jest pojęciem znanym z matematyki :). Aproksymować można różne dane (np. punkty pomiarowe) za pomocą różnych funkcji danych konkretnymi wzorami. Funkcja liniowa jest najprostszą.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Wrzesień 2024, 21:13:57 »
Raz maleje, raz rośnie, ale nie jest to proces liniowy.
Tak wiem czym jest aproksymacja dyskretnych danych do postaci funkcji, natomiast wciąż nie znam odpowiedzi na temat aproksymacji w świecie kawy.

« Odpowiedź #28 dnia: 13 Wrzesień 2024, 21:18:02 »
natomiast wciąż nie znam odpowiedzi na temat aproksymacji w świecie kawy.
Przeczytaj, co Andrzej napisał w moim wątku. Tam nie ma nic skomplikowanego.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10269.msg219062#msg219062
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2024, 22:53:58 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi