Autor Wątek: Nowy ekspres, pompa wibracyjna czy rotacyjna ? Reg. PID / “flow control” (…)  (Przeczytany 1973 razy)

Offline Street

• Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
Dzień dobry, jestem na etapie zakupu nowego ekspresu.
Postaram się krótko i treściwie :). Z teoria się trochę zapoznałem, budżet +-8k na ekspres to już podobno fajny budżet. Zdecydowałem się na HX, bo dual już cenowe trochę wyżej.
Mam wybrane nawet modele o których myślę:
Rocket espresso appartamento TCA
Bezzera Crema de pid
Bezzera Magica S mn pid
Bezzera Aria
Był jeszcze Lelit Mara X ale podobno są odczuwalnie w użytkowaniu gorszej jakości niż w/w modele ( fejk czy nie ? )

Wszystkie poza Aria mają pompy wibracyjne, różnią się nieznacznie,np rocket apartamento ma dodatkowo funkcję stand by, każdy ma regulację PID ( oprócz Arii)
Aria oprócz pompy rotacyjnej ma też funkcję flow control.

Chciałbym poznać zdanie już doświadczonych użytkowników. Na co postawić, co się lepiej sprawdza w domu. Aria z flow i rotacyjna czy pozostałe tu wymienione lub inne z wibracyjną i regulacją pid ? A może już np jak dawać 7k za ekspres i mieć Hx to wstrzymać się chwilę i dorzucić do np profitec pro 600 z DB ?

Będę wdzięczny za każdy pomocny komentarz !  :piwko: :piwko:

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
A może już np jak dawać 7k za ekspres i mieć Hx to wstrzymać się chwilę i dorzucić do np profitec pro 600 z DB ?
Jeśli zależy Ci na espresso, to DB z pidem zrobi lepsze niż HX, a jeżeli nie, to weź HX z pidem, ale też mając na uwadze hałas, to wibra tworzy go więcej niż rota.

A najważniejszy komponent w zrobieniu espresso już posiadasz?
》tertium non datur《

Offline Street

Młynek ? Jeszcze się nie zdecydowałem. Mam kilka pozycji.

Generalnie jest tak ze są dni (3/4) w tyg gdzie robię 4/6 kaw mlecznych dziennie i np 3/4 espresso a w pozostałe dni robię 2 mleczne a reszta to espresso. Espresso tyle na ile mam ochotę   ;-) raz 1 raz 3 innym razem 5.

Dodam też że to nie tak że zakładam nowy temat bo mi się nudzi, widziałem fajny diagram tu na forum w innym temacie, też na forum fajne podsumowanie jednego z użytkowników, trochę Google trochę yt trochę i nagle okazało się że nie wiem co wziąć  :ups:

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Generalnie jest tak ze są dni (3/4) w tyg gdzie robię 4/6 kaw mlecznych dziennie i np 3/4 espresso a w pozostałe dni robię 2 mleczne a reszta to espresso. Espresso tyle na ile mam ochotę    raz 1 raz 3 innym razem 5.
W takim razie DB: tertium non datur 🙂
Młynek ? Jeszcze się nie zdecydowałem. Mam kilka pozycji.
Wybierz najpierw młynek, bo kasy może Ci na niego zabraknąć, jeśli już kupisz kolbę, chyba że budżet masz szeroki.
》tertium non datur《

Offline Street

Np;
Eureka mignon single dose grinder
Fellow Ode Brew Gen 2

DB ? W cenie do 8k ? Nie chciałbym tego przekroczyć, stąd padło na HX ale pytanie hx plus co ;)
Czytałem że DB np vs hx mają dłuższy czas nagrzewania i mniejszy bojler.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Skoro już doszliście do przemysleń w kwestii młynka i ekspresu, to prośba o kontynuowanie dyskusji w stosownych wątkach bez kolejnego o tym samym.
Zamykam.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi