Autor Wątek: Szkolenie - czy warto? i czy zna ktoś w Warszawie?  (Przeczytany 11438 razy)

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Odp: Szkolenie - czy warto? i czy zna ktoś w Warszawie?
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Luty 2015, 12:59:46 »
Cytuj (zaznaczone)
Jedyne dobre szkolenie domowe to jest jak zabierasz swój sprzęt i ćwiczysz pod okiem specjalisty baristy, który oczywiście ma pojęcie o Twoim sprzęcie. Nauka na innym a potem robienie w domu na swoim jest ... raczej bez sensu.

Nie do końca zgadzam się z tobą, ponieważ to nie o sprzęt się rozchodzi (który jak masz rację, trzeba samemu poznać) na takim szkoleniu ale o rodzaje kaw, stopnia palenia, zobaczyć jak zmielenie, ilość kawy w PF, ubicie, wpływa na jakość espresso. Porównanie także smaku jednej kawy zrobionej różnymi metodami. Sam chyba w domu nie zrobiłbym takiego porównania, bo musiałbym mieć kilka dripów areopress, ekspress różne filtry i różne kawy na raz aby to móc porównać.

Takie szkolenie pomaga zwrócić uwagę na detale w wykonaniu jakiejś czynności, które mogą wpłynąć na szybkość, jakość i łatwość np: ustawienia stopnia zmielenia. Mi osobiście najgorzej wychodziło ubijanie, ponieważ był tam tamper wypukły, ale dzięki temu wiem, że espresso nie lało się równo nie dlatego, że za drobno zmielone, ale właśnie krzywo ubite i kręciłbym bym młynkiem niepotrzebnie i wkurzał się, a tak wiem, że chodziło o rękę. Czego bym nie podejrzewał. Takie niby drobnostki, ale zawsze coś.

Oczywiście da się i bez takiego szkolenia żyć i robić dobrze kawę, ale jeżeli ktoś chce na starcie poznać coś więcej, to naprawdę polecam, bo takie spotkanie poszerza horyzonty kawowe, zwłaszcza jak ktoś nie wie czy woli espresso czy coś z alternatyw.

Tak, Paweł Trzciński. Bardzo życzliwy i złapaliśmy do siebie kontakt.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Luty 2015, 14:09:56 »
Paweł jest the best ;) każdemu w Warszawie polecam Pawła.
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Luty 2015, 14:27:50 »
Zupełnie się nie zgodzę - jeżeli nauczysz się wyciskać dobre szoty na sprzęcie gastro, to nie widzę przeszkód, żeby tę wiedzę przełożyć na mniejszy gabarytowo ekspres. Takie rzeczy jak odpowiednia technika tampingu, dozowanie i dystrybucja, porównanie organleptyczne dobrych i złych szotów, ratio, technika spieniania wymagają później tylko drobnej adaptacji do nowego sprzętu. Jeżeli chodzi o metody alternatywne, to nie widzę sensu, żeby poświęcać temu więcej czasu i pieniędzy, bo można naprawdę prawie do wszystkiego dojść samemu ;)

@dowicz - Paweł Trzciński Cię szkolił? ;) To dobry trener z dużym doświadczeniem.

Uważam że sprzęt gastronomiczny za kilka a nawet kilkanaście tysięcy jest łatwiejszy do opanowania i bardziej powtarzalny. Ja też byłem na takim szkoleniu i wszystko było piekielnie łatwe. Młynek mielił idealną porcję choć najpierw był rozregulowany. Potem jak chciałem powtórzyć to w domu to niestety nie było tak kolorowo. Ale ja nie jestem taki bystry w tych sprawach. Tobie może przyszło to od razu.
Jeżeli chodzi o metody alternatywne, to nie widzę sensu, żeby poświęcać temu więcej czasu i pieniędzy, bo można naprawdę prawie do wszystkiego dojść samemu

Samemu czyli podglądanie innych też nie wchodzi w rachubę? Np otrzymujesz aeropress czytasz instrukcję i robisz za pierwszym razem wspaniałą kawę. No jestem pod wrażeniem ale ja stary jestem i mi wszystko ciężęj przychodzi.

Offline ignacy

• Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Luty 2015, 19:26:57 »
Samemu - to znaczy z sieci, od znajomych, z for internetowych, a nie na drogim i moim zdaniem niepotrzebnym szkoleniu (jeżeli mówimy o alternatywach) ;) Warto iść na jakieś tanie, albo darmowe warsztaty z alternatyw, jeżeli dopiero zaczynamy przygodę z kawą, ale jeżeli słoń nie nadepnął Ci na język do wszystkiego dojdziesz bez problemów w domu.

Domowy sprzęt może nie jest tak powtarzalny, ale chyba nie oczekujesz, że szkoleniowiec będzie najpierw przez dwie godziny męczył każdy zestaw młynek + ekspres, a później  tłumaczył kiedy masz najlepszą temperaturę i jest najlepszy moment na ekstrakcję? To sobie możesz wyczytać w sieci. Jeżeli kupujesz jakieś zabawki zamiast maszyn - wówczas są takie problemy, że 20 minut robisz jedno espresso i szkolenie tego nie zmieni. Każdego ekspresu trzeba się nauczyć. Pracowałem na DC Pro, Synesso Hydrze i wielu innych i żadna z tych maszyn nie da ci 100% stabilności - pracuje ziarno, temperatura w pomieszczeniu, wilgotność... Najważniejszy jest prawidłowy tamping, dystrybucja, możliwość porównania dobrych i złych szotów, trochę teorii, jakość ziarna, nauczyć się poprawnie spieniać.

To o czym mówisz nie jest wadą szkolenia się na profesjonalnym sprzęcie, tylko wadami domowych maszyn.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2015, 19:30:29 wysłana przez ignacy »

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Marzec 2015, 01:57:48 »
W szkoleniu bardziej rozchodzi się, że ktoś zdecydowanie bardziej doświadczony i mający wiedzę, może podpowiedzieć nie tylko co, ale i jak się coś robi. Może wychwycić rzeczy, które w zaciszu domowym zostaną w ukryciu. Poradzić coś by żylo i robiło się kawę wygodniej i szybciej. Pokazać jakieś sprawdzone rozwiązania. Często są to detale, ale jednak poprawiają wydajność pracy i czasami usuwają złe nawyki.

Co do alternatyw. Tak nie wydaje się to być trudne, ale w życiu bym nie pomyślał, że dwa różne dripy zrobią tak różnie smakującą kawę. Przecież do domu nie będę kupował kilku dripów, areopressu, chemexa w ciemno. Poczytać, a poczuć różnicę na języku to dwa światy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi