Autor Wątek: Femobook A68  (Przeczytany 6572 razy)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Femobook A68
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Październik 2022, 19:36:20 »
Dawno temu uczono mnie, że jest na odwrót, tzn. że stożkowe przemiały są bardziej jednorodne.
I ja tak myślę, po chłopsku. Zmielone, zlatuje, fertig

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Październik 2022, 19:42:56 »
że stożkowe przemiały są bardziej jednorodne.
Tyleże to przemiał bimodalny.
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Październik 2022, 19:50:01 »

« Odpowiedź #18 dnia: 30 Październik 2022, 19:57:02 »
Oczywiście bimodalny ,uprościłem żeby zobrazować o co chodzi :):),resztę można doczytać ale jednak wnioski są ogólnie takie ze płaskie to bardziej jednorodny przemiał i mniejsze pylenie vs stozek , natomiast z testu powyżej wynika ze płaskie zarna  również  charakteryzuje bimodalny rozkład objętości , ale dla mnie to czarna magia bo jestem humanista wiec wkraczam na teren mi nieprzyjazny :):O

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Październik 2022, 20:37:08 »
Na obecnym etapie wiedzy analiza rozkładu cząstek tak naprawdę na niewiele nam się zda...
Nie biorąc pod uwagę tak oczywistych kwasów jak przemiał niczym z młynka ostrzowego, to nie jesteśmy w stanie stwierdzić jak ten rozkład przekłada się na ekstrakcję i później smak. Zresztą wkraczamy na teren mocno subiektywny, bo jak mierzyć co komu bardziej smakuje.

Co powie nam, że jeden młynek ma rozkład bardziej uni a drugi bardziej bimodalny? Co zmienia ostra i wysoka krzywa danego rozmiaru cząstek vs krzywa łagodniejsza i bardziej płaska? To jak to przekłada się na filiżankę to wszystko są i długo jeszcze (a może i zawsze) będą dywagacje, nie poparte niczym ponad obiegową opinię powstałą ze stwierdzenia jednej osoby twierdzącej "bo mi bardziej smakuje".   :sciana:

A nawet gdybyśmy pewnego dnia odkryli, że dążeniem powinno być to i to, bo taki jest idealny rozkład, to stawia to przed nami kolejną porcję trudności które pokonać będzie jeszcze trudniej:
- czy rozkład jest stały przy każdej grubości mielenia? oczywiście że nie.
- czy rozkład jest stały przy różnym rpm? oczywiście że nie.
- czy rozkład jest stały w trakcie ekstrakcji? oczywiście że nie (cząsteczki rozpadają się pod wpływem przepływu wody).
- czy ma sens mierzenie rozmiaru cząstek? nie do końca, przecież cząstki po mieleniu nie są sferami, mogą mieć 20 mikronów szerokości i 400 mikronów długości. to wtedy są fines czy boulders... ? (pewnym rozwiązaniem tutaj byłoby mierzenie powierzchni cząstek a nie ich rozmiarów, ale to znowu kolejny level analizy).

Czy wszystko to sprawia że laserowe mierzenie rozkładu rozmiaru jest bez sensu? Absolutnie nie, jest moim zdaniem jedna bezsprzeczna i niezaprzeczalna korzyść z takich pomiarów - badanie powtarzalności. Bo analiza takiego parametru i dążenie do uzyskania jak największej powtarzalności to jest to, co daje największe szanse na radość w filiżance, analiza reszty to zgadywanka. Gdybym miał brać pod uwagę przy zakupie młynka analizę rozkładu przemiału to byłby to, przy aktualnym stanie wiedzy, jedyny parametr jaki by mnie interesował.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Październik 2022, 21:32:17 »
A to wszystko i tak bez sensu, bo każda kawa jest inna. Koniec końców wyszłoby, że pasowałoby mieć inny młynek do kutych Etiopii, inny do naturalnych Kolumbii a jeszcze inny do kaw z Azji
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Październik 2022, 21:41:13 »
O.. O... O.. Ooo.. i to jest konkuzja akceptowalna dla przeciętnego użytkownika [emoji106]

« Odpowiedź #22 dnia: 30 Październik 2022, 22:06:18 »
Konkluzja bardziej oczywista to posiadanie stożka i płaskiego i pewnie dodatkowo jakiejś hybrydy :):

Offline kabzior

« Odpowiedź #23 dnia: 30 Październik 2022, 22:30:45 »
Zdecydowanie za mało  :hihihi:

Już same płaskie potrafią się diametralnie różnić (i to tylko w zakresie 83-100mm) :D

« Odpowiedź #24 dnia: 30 Październik 2022, 23:14:52 »
Nie podałem jakie mlynki :), no to Flat :titus 98, stozek MC5, Hybryda :Hedone i myśle ze taki zestaw byłby odpowiedni :):P:P jakieś 8.500€ za komplet jeśli dobrze liczę :)

Offline kabzior

« Odpowiedź #25 dnia: 30 Październik 2022, 23:46:17 »
Może i tak... ale co kieruje Cię do takiego wyboru? Wysoka cena? Zapewnienia producenta? Opinia influencerów? Opinie (relatywnie bardzo niewielkiej grupy) użytkowników? Wiadomo, że w takiej grupie na minę się nie władujesz, ale czy będzie to najlepszy wybór dostosowany do Twoich preferencji?
Ekspresy są w miarę okiełznane, temperatura, ciśnienie i czas nie są taką tajemnicą jak mikronowe rozmiary cząstek i można dokonać w miarę świadomego wyboru na podstawie pomiarów, opisów i danych. Z młynkami... hmmm... przeciętny użytkownik musi się chyba pogodzić z tym, że kupuje młynek trochę w ciemno i tylko od poziomu zadowolenia z jego użytkowania oraz wrodzonej chęci zmian (no i budżetu) zależy jak długo z nim zostanie :)

« Odpowiedź #26 dnia: 31 Październik 2022, 00:18:48 »
Z tych 3 młynków jedynie MC5 jest konstrukcja nowa (nowy rodzaj zaren)  wiec relatywnie niesprawdzona , wiec może podmienimy na MC4:)to zestaw do użytku domowego:) w ekspresach tez dałoby się zaszaleć :), wybór podyktowany oczywiście osobistymi preferencjamia.Nie da się ukryć ze im więcej masz środków tym lepszy sprzęt możesz zakupić ale nic nie zastąpi umiejętności i doswiadczeńia :)jednak powyższe wybory były podyktowane wykresem który zamieściłeś wiec sugerowałem się sprzętem z wyższej półki bo taki tez był prezentowany pod wykresem .:)ale jak bym miał miejsce i chciał tyle wydać to pewnie te 3 mlynki miałbym na blacie plus jakieś 2-3 dźwignie i ze dwa  lub trzy ekspresy :):)
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2022, 00:32:47 wysłana przez rollo45 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Kwiecień 2023, 15:26:57 »
Wyświetlił mi się na yt w propozycjach ten filmik. Zdaje się, że całkiem fajnie wyszedł ten młynek. I cena też jest spoko. 2400 zł Po przeliczeniu z Tajwańskich dolarów. Do tego pewnie transport, cło i VAT, czyli powinno wyjść koło 3500 zł. https://femobook.myshopify.com/products/a68-electric-coffee-grinder?variant=43600675111162

« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2023, 00:33:12 wysłana przez krystians »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Sierpień 2024, 21:16:01 »
Zrobili mniejsze siostry A3, A4/A4Z na bazie ZP6 oraz A5:

https://femobook.myshopify.com/pages/all-products
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpień 2024, 21:50:11 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi