Autor Wątek: Młynek od Lelit Anita vs Timemore C3 ESP  (Przeczytany 2713 razy)

Offline kluskatch

• Ekspres: Aircraft AC-700 PID
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Młynek od Lelit Anita vs Timemore C3 ESP
« dnia: 09 Sierpień 2024, 00:04:56 »
Cześć wszystkim, to mój pierwszy post  :bry:
Cieszę się z ilości wiedzy jaką chłonę od Was każdego dnia! Nadchodzi powoli zakup ekspresu...

Mam szybkie pytanie tytułowe. Który młynek byłby lepszy do espresso? Posiadam właśnie Timemore Chestnut C3 ESP (używany do aeropressu póki co), czy ten wbudowany z Anity? Na pewno duży + na to że jest elektryczny  :-D. Jeśli lepszy, to czy bardzo?
Jeżeli C3 ESP okaże się znacznie lepszy zdaniem ekspertów tego forum, to pewnie pójdę w kierunku Lelit Anna  :)

Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc!
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2024, 08:01:45 wysłana przez ranGo »

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Młynek od Lelit Anita vs Timemore C3 ESP
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpień 2024, 08:22:53 »
Hej, ten wbudowany ma sporo minusów, plusem to że jest , tak jak napisałeś.

Jak w każdym młynie jak nie pijasz zbyt często trochę kawa wietrzeje jak zasypiesz mocno hoper.

Kawa/ziarna troszkę mogą się grzać od ekspresu, młyn z hoperem nie jest izolowany.
Dosyć problematyczne jest czyszczenie młynka i rozkręcanie go, jeśli byłaby potrzeba.
Ekspres z młynkiem jest trochę większy, ale niekoniecznie stabilniejszy (nie chodzi o temperaturę), chociaż u mnie stał na tacy i trzeba było za każdym razem ręką przytrzymać żeby zapiąć kolbę,  a na pewno na początku jak uszczelki nowe...

Oba młynki miałbyś na tę chwilę stożkowe, więc dużej różnicy pewnie nie odczujesz.
Jakbyś miał młyn z plaskimi żarnami to mogłbyś sobie poexperymemtować, czy porównać smaki i przemiał.
Noi masz 1 urzadzenie zamiast dwóch to też plus I minus, w razie gwarancji czy serwisu...

Trafił się w dobrej cenie, więc wziąłem z młynkiem, ale dzisiaj jednak wolałbym oddzielnie jakbym się decydował.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline kluskatch

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpień 2024, 09:43:58 »
@Heniutek

Dzięki i za odpowiedź! Myślałem raczej o używanych sprzętach, a problemy z nagrzewaniem i wysychaniem chyba do pominięcia jeżeli bym każdorazowo ważył kawę z osobnego pojemnika  :taktak:

Mówisz że trafiłeś zestaw 2 w 1 w dobrej cenie, znalazłem używana Anitę z PID za 1400 zł, cena wydaje się dobra tylko manometr nie działa.

Kusi mnie też ta rebrandowana Anna od Pana @kawosz17

Ciężki wybór  :-)

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpień 2024, 11:04:07 »
Problem w tego typu młynkach jest taki że jak będziesz zasypywał jak do SD to może i zapewne sie zdarzy , że ziarenka będą skakać, przy końcu mielenia, dlatego wygodniej mieć zasypany hoper.

Natomiast jak zasypiesz cały hoper, to pewnie będziesz musiał zmieniać stopień mielenia, jak nie przerobisz szybko całej tej kawy, taka głupia zabawa.

Robiłem pomiary pirometrem, mierzyłem temp kawy w hoperze z ekspresem włączonym "cały dzień" (12h), nie dajmy się zwariować nie była nawet mocno ciepła, ale może pomagało to w tym żeby kawa szybciej się starzała/wietrzała, co nie jest pożądane.

PiD fajna sprawa.

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpień 2024, 11:11:10 »
Ja bym zostawił c3 esp skoro i tak już go masz, kupił sam ekspres i później rozważał zakup dedykowanego elektrycznego młynka, zawsze prościej wymieniać osobne urządzenia.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpień 2024, 11:22:57 »
Ten wbudowany będzie lepszy pod każdym względem, korzystałem z obu a z Timemore korzystam cały czas i ten młynek jest fajny ale do alternatyw a nie do Espresso tu skok pomiędzy ustawieniami jest zdecydowanie za duży żeby się wstrzelić.
Będziesz się obracał wokoło conajwyżej 2 klików a i tak pewnie trzeba będzie kombinować z dozą. Już nie wspominając jak ciężko i długo mieli się tym młynkiem do espresso, zresztą sam spróbuj ustawić na ok. "7" i zmiel sobie 18g kawy.
Myślę że odechce ci się po pierwszym albo po kilku razach. ;) Jak chcesz ręczny który zmieli pod espresso to spraw sobie Kingrindera K6 a Timemore sprzedaj, ten już ma odpowiednią regulację, mieli dużo szybciej i lżej. (żarna 47mm)
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2024, 11:29:32 wysłana przez k3lt »

Offline kluskatch

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpień 2024, 11:35:03 »
@k3lt

Dzięki za odpowiedź! A piszesz na pewno o C3 ESP a nie o zwykłym C3? Bo ten C3 ESP jest specjalnie do espresso i ma bardzo dokładny skok szczerze, 30 klików na obrót, a zwykły C3 ma tylko 12 klików na obrót.
Kingrinder K6 to bez dwóch zdań lepszy wiadomo :P

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpień 2024, 11:35:06 »
Dzień dobry :)

Moja Anna ma wiele dodatków. Na Olx takiego zestawu, w tej cenie nie ma 😜

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Sierpień 2024, 12:01:18 »
@k3lt

Dzięki za odpowiedź! A piszesz na pewno o C3 ESP a nie o zwykłym C3? Bo ten C3 ESP jest specjalnie do espresso i ma bardzo dokładny skok szczerze, 30 klików na obrót, a zwykły C3 ma tylko 12 klików na obrót.
Kingrinder K6 to bez dwóch zdań lepszy wiadomo :P

Oczywiście że o C3 ESP.

Offline kluskatch

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Sierpień 2024, 12:13:33 »
@k3lt

ja nim mielę własnie codziennie na ustawieniu 0.8 (8 klików od zamknięcia) i 18 gram mielę około 50 sekund, mielę tak drobno bo dość kwaskowate kawy mam aktualnie, planuję ich zmianę. 0.0233mm krok na klik to dość spoko myślę. ale zdecydowanie pomyślę o czymś lepszym :P

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Sierpień 2024, 13:33:54 »
Jeśli budżet wytrzyma to może jakieś płaskie żarna np.64mm, bedziesz miał jakąś ciekawą alternatywę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi