Autor Wątek: Quick Mill Pop Up vs Profitec Go  (Przeczytany 1376 razy)

Offline tomnml Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X gold
  • Młynek: DF64 gen.2
Quick Mill Pop Up vs Profitec Go
« dnia: 11 Luty 2025, 13:24:12 »
Cześć,

Planuje kupić nowy ekspres do 4k PLN brutto i zastanawiam się, który z powyższych byłby lepszym rozwiązaniem: Quick Mill Pop Up czy Profitec Go. O Profitecu jest wiele opinii, natomiast QM Pop Up to stosunkowo nowa maszyna i mało jeszcze o niej informacji/recenzji. Oba ekspresy, mają bardzo podobne funkcje, są single bojlerami z szybkim czasem nagrzewania i PID, a różnica cenowa, to raptem 300 PLN.
Czy ma/miał ktoś QM Pop Up i może się o nim wypowiedzieć?

Dodatkowo chciałbym podpytać o opinie nt. sklepu coffeeitalia.pl. Właśnie tam QM Pop Up jest w najkorzystniejszej cenie (4059 PLN brutto). Widziałem, że o sklepie były mieszane komentarze, zwłaszcza pod kątem serwisu i obsługi klienta, ale są one sprzed 6-ciu lat. Aktualnie widnieje na stronie informacja, że mają oni swój serwis w Katowicach i na maile odpisują praktycznie od razu. Czy ktoś w ostatnich latach kupował u nich produkty i może się wypowiedzieć?

Offline harcerz

• Ekspres: Quick Mill POP UP, kawiarka Top Moka
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Quick Mill Pop Up vs Profitec Go
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marzec 2025, 22:37:42 »
Hej,
Mam QM Pop Up od pół roku.
Na plus w stosunku do Profitec GO:
-większy bojler (300ml vs 400ml)
-boczny pojemnik na wodę
-programowalna (czasowa) preinfuzja
-dźwignia zmiany ciśnienia (mało precyzyjna)
- jest przycisk do gorącej wody

na minus:
za długa dysza pary wodnej

300-500zł warto dopłacić 

Offline kastor Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, V60, kawiarka, tygielek, Poccino Espresso/retro/
  • Młynek: Eureka Mignon, 1ZPRESSO
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marzec 2025, 10:48:19 »
I jeszcze w tym temacie: czy ktoś już może podzielić się opinią co do QUICK MILL POP (bez UP)?  Ekspres również od niedawna na rynku, lecz z termoblokiem.

Offline grekar

• Ekspres: Quick Mill Pop Up
  • Młynek: Eureka Mignon Libra 65 AP
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwiecień 2025, 22:30:49 »
Cześć,
Zastanawiam sie własnie nad Profitec GO i tym QM Pop (oraz jeszcze La Pavoni Casabar PID ale to nie wątek o tym ekspresie). Niestety nie mam możliwości sprawdzić/obejrzeć ich osobiście a ekspres będzie stał w rogu, w takiej jakby wnęce. Jak bardzo trzeba odstawić ten QM od ściany by wyjąć pojemnik na wodę?

Z góry dzieki
grekar

Offline grekar

• Ekspres: Quick Mill Pop Up
  • Młynek: Eureka Mignon Libra 65 AP
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwiecień 2025, 19:19:59 »
Hej,

Gdyby ktoś szukał takiej informacji - jestem po zakupie QM Pop Up i wiem już, że aby wyjąć pojemnik na wodę to trzeba ekspres odstawić na 15 cm. W rzeczywistości jednak wystarczy ten pojemnik wysuwać na kilka centymetrów i dolewać wody przyrządem z odpowiednia wylewką. Jenak nie ma to większego sensu gdy ktoś pije kawy mleczne bo dysza spieniania jest tak długa iz trzeba ją operować na prawo od ekspresu a więc finalnie i tak musi być odstawiony bardziej. Także najlepiej postawić go jednak w lewym rogu kuchni i mieć łatwy dostęp do pojemnika i dyszy spieniającej. Inaczej to nie ma sensu w przypadku tego modelu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi