Autor Wątek: nuova simonelli oscar mood, przeciekająca kolba  (Przeczytany 1759 razy)

Offline flareonn

• Ekspres: Nuova simonelli oscar mood
  • Młynek: Fellow Opus
nuova simonelli oscar mood, przeciekająca kolba
« dnia: 23 Styczeń 2024, 10:13:44 »
Cześć, od niedawna posiadam ekspres nuova simonelli oscar mood. Niestety od pierwszych prób przygotowania espresso przewija się ten sam problem. Woda przedostaje się bokiem i leci po kolbie tak jakby uszczelka grupy nie dawała rady. Początkowo uznałem, że maksymalna ilość kawy 18g jest za duża przez co przerzuciłem się na 16g. Mimo to woda dalej przelatywała bokiem. Wymieniłem uszczelkę grupy na silikonową storzkową ale wziąż problem się pojawia. Gdy grubiej zmiele to woda przepływa za szybko i espresso nie jest prawidlowe, natomiast przy drobniejszym mieleniu woda leci bokiem. Trochę zacząłem wątpić w słuszność zakupu tego ekspresu. Może macie jakieś pomysły? Czy po prostu ten ekspres nie da rady wycisnąć poprawnego szota?

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: nuova simonelli oscar mood, przeciekająca kolba
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Styczeń 2024, 14:15:56 »
Jak zapniesz kolbę na maksa, to na której godzinie jest? Może masz wyrobione uszy kolby, albo kołnierz grupy? Gdzieś tylko tam nie uszczelnia. Jak zapinasz na godzinę 3-4, to można wyjąć uszczelkę i dać pod nią jakiś dystans. Obręcz wyciętą z kartonu, żeby dodać ten 1-2mm.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Styczeń 2024, 16:30:05 »
Obręcz wyciętą z kartonu, żeby dodać ten 1-2mm.
Można kupić za grosze dedykowane papierowe podkładki różnych grubości.
》tertium non datur《

Offline flareonn

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Styczeń 2024, 17:02:49 »
Właśnie specjalnie wymieniłem uszczelkę i kolba zapina się na około 7, nie dochodzi do kąta prostego jakby miała na prawdę ciasno

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Styczeń 2024, 18:09:02 »
Właśnie specjalnie wymieniłem uszczelkę i kolba zapina się na około 7,
Czasami tak bywa, że oryginalna uszczelka jest trochę innego kształtu niż zamiennik. Miałem tak samo jak wymieniałem w ECM-ie: oryginał 8,5 grubość, a Cafelat, aby ładnie zapinała się na godzinę 6 założyłem 8,0, bo 8,5 tej firmy była za gruba.

Takie pytanie, jesteś pewien, że nie założyłeś uszczelki do góry nogami?
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2024, 19:12:21 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline flareonn

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Styczeń 2024, 19:36:28 »
Właśnie specjalnie wymieniłem uszczelkę i kolba zapina się na około 7,
Czasami tak bywa, że oryginalna uszczelka jest trochę innego kształtu niż zamiennik. Miałem tak samo jak wymieniałem w ECM-ie: oryginał 8,5 grubość, a Cafelat, aby ładnie zapinała się na godzinę 6 założyłem 8,0, bo 8,5 tej firmy była za gruba.

Takie pytanie, jesteś pewien, że nie założyłeś uszczelki do góry nogami?

Płaską stroną do góry, bo to stożkowa

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Styczeń 2024, 23:05:14 »
Płaską stroną do góry, bo to stożkowa
Zrób zdjęcie, bo chyba odwrotnie. Jeśli są jakieś oznaczenia, to nimi w gniazdo grupy, a gładka część, bez napisów na widoku.
》tertium non datur《

Offline flareonn

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Styczeń 2024, 08:34:31 »
Tak to wygląda

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Styczeń 2024, 10:22:39 »
Dziwnie to wygląda.  Równo po okręgu leży względem prysznica?
》tertium non datur《

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Styczeń 2024, 11:26:24 »
Na moje oko ta uszczelka jest nie dociśnięta.

Offline flareonn

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Styczeń 2024, 12:54:40 »
Będąc w domu przyjrzę, się temu jeszcze dokładniej. W każdym razie konkluzja jest taka, że nie powinno nic lecieć bokiem nawet przy drobnym zmieleniu jak pod esko i ten ekspres powinien być w stanie wycisnąć poprawnego shota? Bo przy tej kwocie zakładałem, że będzie to poziom maszyny dający dobre espresso, może nie koniecznie takie jak z Lamy ale wciąż poprawne 😅

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Styczeń 2024, 15:33:09 »
przy tej kwocie zakładałem, że będzie to poziom maszyny dający dobre espresso
Tak jest.
》tertium non datur《

teges_pl

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Styczeń 2024, 15:37:48 »
Jeśli to nowy ekspres to masz rację, ale wnioskuje, że kupiłeś używany skoro nie piszesz nic o kontakcie z serwisem, dociśnij uszczelkę i powinno być ok.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi