Cześć forumowicze.
Dzisiaj dostałem moją pierwszą prawdziwą kolbę zamówioną w caffebarca od
@Janusz: Ascaso Duo Plus (wersja czarna).
Jest to zasadniczo Ascaso Duo PID v2 z kilkoma zmianami (były opisane na forum w innym wątku) i dodatkowymi akcesoriami.
Podzielę się pierwszymi wrażeniami

- bardzo ładnie się ten ekspres prezentuje, ma też mały footprint na blacie. U mnie zmieścił się w poprzek blatu z młynkiem obok - Eureka Mignion Stark.
- jestem bardzo pozytywnie zaskoczony mocą pary. W recenzjach na YT ludzie mówili że para nie jest mocną stroną tego ekspresu (w porównaniu do boilerów) ale dla mnie spienia świetnie. Nie wiem czy jeszcze podkręcili moc w stosunku do v2 czy inny zawór tyle daje. Mam porównanie tylko do Sage Barista pro i Sage Barista express w obu przypadkach Ascaso wygrywa.
- nie zauważyłem jeżdżącej filiżankami podczas parzenia kawy. Recenzje na YT również wskazywały na to że filiżanka może tańczyć na tacce podczas pracy ekspresu. Tutaj zmieniono kratkę (ma wyczuwalne żerdzie) I chyba usunięto problem.
- przełączniki chodzą bardzo sztywno. Jest wyczuwalny klik i cały ekspres daje wrażenie bardzo solidnej budowy.
- tamper jest cały metalowy (rączka też) przez co szybko się palcuje

To na razie tyle. Zrobiłem około 15 shotów do ustawienia młynka pod 18g. Ostatnie 3-4 były już na tych samych ustawieniach żeby sprawdzic powtarzalność przepisu. Jest ekstrakcji praktycznie co do grama zawsze tyle samo

jutro będę starał się ustawić czas pod sitko 7g.