Autor Wątek: Co z tym czasem ekstrakcji ?  (Przeczytany 633 razy)

Offline patryk5510

  • Wiadomości: 77
Co z tym czasem ekstrakcji ?
« dnia: 27 Styczeń 2024, 22:01:10 »
Panowie/Panie
jak to jest z tym naliczaniem czasu ekstrakcji tzn; liczyć od momentu włączenia funkcji parzenia i trzymać się tego co pokazuje wskaźnik czasu w ekspresie czy zacząć naliczać czas od momentu pokazania się pierwszej kropli naparu ?
Generalnie w moim przypadku jest to różnica około 6-7 sekund od momentu włączenia do ukazania się naparu w filiżance.
Oczywiście sprawę dodatkowo komplikuje preinfuzja , jesli rzecz jasna korzystamy z tej funkcji.... ?

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6322
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Co z tym czasem ekstrakcji ?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Styczeń 2024, 22:14:01 »
Czas ekstrakcji liczy się od włączenia pompy. 6-7 sekund opóźnienia to normalny czas dla prawidłowej ekstrakcji. Każda kawa, młynek, ciśnienie, preinfuzja, nawet sitko może dawać optymalne rezultaty przy nieco innym czasie. Dlatego czas ekstrakcji jest głównie informacją dla Ciebie, żeby odtworzyć przepis. Kieruj się swoim smakiem, bo to Ty pijesz kawę. Działaj zgodnie z kompasem, próbuj kawy, a potem wprowadzaj odpowiednie korekty.

https://www.baristahustle.com/blog/the-espresso-compass/
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2024, 23:04:07 wysłana przez krystians »

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3174
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Co z tym czasem ekstrakcji ?
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Styczeń 2024, 00:57:58 »
Z tym czasem to trudna sprawa - w ekspresie z pompą rota (LaMa Micra) ciśnienie nad ciastkiem narasta do pełnej wartości w 1,8s, w ciśnienie z pompą wibracyjną w około 6 sekund, to raz. Sytuacja się komplikuje, jak używamy preinfuzji. Ja generalnie skłaniam się do liczenia tych 25-35 sekund od pojawienia się kawy na sitku.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5421
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Co z tym czasem ekstrakcji ?
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Styczeń 2024, 07:42:47 »
Kwestia, co komu smakuje. Mnie przy ciemnym wypale takie długie ekstrakcje, np 35s, nie pasują.
« Ostatnia zmiana: 28 Styczeń 2024, 07:45:51 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline adrian. Mężczyzna

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Sage Barista Express Impress (SES876DBL)
Odp: Co z tym czasem ekstrakcji ?
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Styczeń 2024, 07:43:13 »
Bez testów smaku się nie obejdzie. Przepisy nie mogą przecież uwzględniać zmiennych czesci, którymi jest preinfuzja oraz specyfika danej pompy. 25 sekund preinfuzji i 5 sekund ekstrakcji na 9bar da całkiem inny efekt niż 5 sekund preinfuzji i 25 sekund na 9bar

Skłaniałbym się do 25-30 sekund od pierwszej kropli. Jeśli to idź długa preinfuzję dla lepszego smaku może być konieczne skrócenie ekstrakcji 9bar nawet do 20 sekund.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5421
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Co z tym czasem ekstrakcji ?
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Styczeń 2024, 07:56:03 »
U mnie są takie widełki: najciemnieszy wypał nawet 23s, zaś najjaśniejszy maksymalnie 33s od włączenia pompy, z tym że nie używam preinfuzji. Inaczej, różnie postępuję z shotami na dźwigni.
》tertium non datur《

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1495
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Co z tym czasem ekstrakcji ?
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Styczeń 2024, 11:14:27 »
Od startu pompy czy od pierwszej kropli w filiżance - można powiedzieć jak komu pasuje, byle się tego trzymać. Ja jednak uważam, żeby trzymać się czasów od włączenia pompy.  Przecież nie wiemy dokładnie, w którym momencie ciastko ma już kontakt z wodą, możemy być tylko pewni kiedy pierwsza kropla przez kawę się przeciśnie (co wciąż nie znaczy, że cale ciastko kawowe jest równo nasączone wodą).

Offline adrian. Mężczyzna

  • Wiadomości: 21
  • Ekspres: Sage Barista Express Impress (SES876DBL)
Odp: Co z tym czasem ekstrakcji ?
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Styczeń 2024, 11:17:49 »
Zgadza się, każdy niech sobie liczy jak mu się podoba. Tylko niech robi to w sposób powtarzalny, żeby mógł na tej podstawie dopasować czas ekstrakcji. Jednemu wyjdzie z takiego liczenia 20 sekund, drugiemu 40, a ostatecznie zrobią identyczne espresso  8)

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 655
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Co z tym czasem ekstrakcji ?
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Styczeń 2024, 11:30:46 »
jak to jest z tym naliczaniem czasu ekstrakcji tzn; liczyć od momentu włączenia funkcji parzenia i trzymać się tego co pokazuje wskaźnik czasu w ekspresie czy zacząć naliczać czas od momentu pokazania się pierwszej kropli naparu ?

Kup sobie wagę i rób na ilość to nie będziesz miał problemu ;-)
To żart bo ekstrakcja wg wagi jest gorsza niż na czas. Wagę oczywiście użyj żeby sprawdzić czy robisz powtarzalnie - załóż sobie np 25s od włączenia pompy i sprawdź czy uzysk masz +/-2g. Jeśli robisz powtarzalnie to czas włączenia stopera nie ma znaczenia.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi