Autor Wątek: Jura J8  (Przeczytany 7477 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Jura J8
« dnia: 19 Luty 2023, 09:45:20 »
Ciekawostki tego modelu:

Młynek P.A.G.2+ z aktywnym monitorowaniem mielenia. Wyróżnia go konstrukcja sound design, inspirowana technologią Formuły 1(cokolwiek to znaczy?) oraz funkcja kontroli aromatu. Aktywnie monitoruje ona stopień zmielenia kawy i w zależności od wybranego specjału zaleca ustawienie intensywności zmielenia na intensywną, lub łagodną. W ten sposób uzyskujemy półautomatyczną regulację grubości mielenia, która pozwala na uzyskanie zawsze najlepszego aromatu w zależności od wybranej kawy.

Funkcja Sweet Foam aromatyzuje mleczną piankę twoim ulubionym syropem, z możliwością wyboru smaku, ilości oraz intensywności. Oznacza to, że po raz pierwszy w historii możesz przygotować Latte Macchiato na słodko za przyciśnięciem tylko jednego przycisku.
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2023, 09:47:24 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Jura J8
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Luty 2023, 09:58:53 »
To się ktoś wysilił na ten marketingowy bełkot....
To tak jak z samochodami, dostajesz razem z telewizorem, ale zawieszenia sprzed 50 lat.
Podstawowy problem Jury to czyszczenie, a raczej jego zautomatyzowanie, teraz dochodzi jeszcze syrop...

Offline Matius22

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Luty 2023, 10:05:01 »
@fill Tak z ciekawości, o ile dobrze pamietam producent mówi o czyszczeniu po 3 latach w serwisie. Masz jakieś zdjęcia jak to wtedy wyglada w srodku skoro jest to taki duży problem?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Luty 2023, 10:51:40 »
To się ktoś wysilił na ten marketingowy bełkot
Ważne, Fill, że już nie piszą producenci automatów, że: "Twoje ulubione espresso za dotknięciem jednego przycisku", a jednak starają się polepszyć smak kawy wprowadzając ulepszenia. Ja po paru tygodniach dalej jestem pod wrażeniem, jak niezłą kawę robi WMF perfection na ziarnie średnio palonym.
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2023, 11:49:12 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Luty 2023, 12:20:30 »
Byłem jednym z pierwszych, który polecał WMF jako automat, wiec Ci wierzę. Mnie też nie zawiódł smak kawy z WMF porównując z innymi markami, ale czy to dobry wybór na lata to będzie wiadomo po kilkuletniej eksploatacji.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Luty 2023, 08:09:50 »
Z tym problemem czyszczenia Jury to się zupełnie nie zgodzę, widziałem kilkanaście ekspresów ze sporym przebiegiem i w środku czyściutko! Regularne czyszczenie tabletką naprawdę załatwia sprawę.
Co do modelu J8 to mam i obecnie go testuje  8) Sprawa z syropem fajna, jeśli ktoś pije takie kawy, a jeśli chodzi o czyszczenie tego systemu to na chwilę obecną nie jest do dla mnie jakiś duży problem, zobaczymy jak po czasie będzie to wyglądało.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline lukep3

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Luty 2023, 16:54:27 »
czy czyszczenie w modelach S8, Z10 i J8 przebiega tak samo w sensie ergonomii użytkownika ?

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Luty 2023, 19:00:44 »
Ja swoją Jurę E8 - nową, regularnie czyściłem tabletkami i naturalnie płynem system spieniania mleka. Po 1.5 roku użytkowania w domu oddałem do czyszczenia w serwisie i widziałem wnętrze ekspresu. Po wyczyszczeniu, natychmiast sprzedałem...

Offline WindowShopper

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marzec 2023, 21:45:50 »
Witaj (czy na pewno?), mogę prosić o jakieś uzasadnienie sprzedaży? Rozważam właśnie zakup Jury E8 bądź czegoś podobnego.
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2023, 07:40:20 wysłana przez Fux »

Offline Kawko

• Ekspres: Kawiarka, tygielek, phin, AeroPress, V60, french press, Gabi Master A, OXO Good Grips, Kalita Wave, Clever Dripper, Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Severin KM3873, MYM54, 1Zpresso J-MAX S
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maj 2023, 10:17:20 »
P.A.G.2

Czy komuś udało się odkryć lub uzyskać od Jury informację z jakiego materiału zrobiony jest ten młynek?

Zapytałem komputera i taką uzyskałem odpowiedź:

Cytuj (zaznaczone)
As of my knowledge cutoff in September 2021, Jura, the Swiss manufacturer of premium automatic coffee machines, hasn't publicly disclosed the specific material used in their Professional Aroma Grinder. However, in their product descriptions and marketing materials, they refer to it as a "high-quality" grinder and state that it is designed for optimal grinding.
[...]
For the most accurate and up-to-date information on Jura's Professional Aroma Grinder, I would recommend contacting Jura directly or checking their official website or product documentation.

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maj 2023, 12:08:35 »
Czy komuś udało się odkryć lub uzyskać od Jury informację z jakiego materiału zrobiony jest ten młynek?
W jednym miejscu znalazłem, że stalowy stożkowy, ale upewnij się u dystrybutora lub bezpośrednio w Jurze.
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2023, 12:14:08 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline tgr202a

• Ekspres: Jura E8
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwiec 2023, 10:01:14 »
Nie chce mi się tworzyć nowego wątku, może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć?
Jeśli w E8 wybieram jakiś napój np. zwykłą kawę („kawa” na wyświetlaczy, moc kawy 3 i np. 200 ml.), czy to obniża dwukrotnie moc kawy w porównaniu z wersją "moc kawy 3" i np. 100 ml? Czy też ekspres jest na tyle inteligenty, że mieli więcej kawy, gdy się zwiększa ilość płynu?
Tam jest też tryb x2 ale jak podstawię pojedyncza filiżankę to robi po prostu dwa razu, najpierw pierwsza kawa, potem druga.

Offline tgr202a

• Ekspres: Jura E8
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwiec 2023, 20:30:26 »
Już wiem , to tylko więcej wody i efektywnie całość jest słabsza jeśli się nie zwiększy jednocześnie  mocy

Offline Kawko

• Ekspres: Kawiarka, tygielek, phin, AeroPress, V60, french press, Gabi Master A, OXO Good Grips, Kalita Wave, Clever Dripper, Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Severin KM3873, MYM54, 1Zpresso J-MAX S
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Czerwiec 2023, 11:57:23 »
@GostRado, dzięki.
Gościu, z jakiejś zewnętrznej firmy, który przywiózł nam do biura nową Jurę, mówił że ceramiczny. Tak też pewnie jest, ale nie dlatego, że mu wierzę. Mówił też, że woda niefiltrowana jest lepsza do robienia kawy. ;)

@tgr202a
Podobnie jest z "doppio" - z tej samej dawki kawy robi "espresso" o podwójnej pojemności...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi