Autor Wątek: Lelit Mara pl62s  (Przeczytany 1807 razy)

Offline undershadow

• Ekspres: Lelit Mara PL62s, Bialetti Venus, Bialetti Mini Express, Aeropress
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Timemore C3
Lelit Mara pl62s
« dnia: 13 Lipiec 2023, 15:25:31 »
Cześć! Chciałbym prosić Was o opinie na temat ekspresu z tytułu wątku, ponieważ zbyt wiele o nim na forum nie znalazłem. Może ktoś ma / miał / używał?
Ogółem szukam czegoś w budżecie ok 3000 zł, cel to głównie kawy mleczne. Jednobojlerowce typu RS odrzuciłem, ponieważ w przypadku wizyty gości nie chcę utknąć na 20 minut w kuchni przygotowując kawy. Dlatego HX wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę cały komfort pracy. Do tego mam sentyment do grupy E61, pierwszy ekspres, na którym pracowałem w gastro, to była Faema e61 legend, a sam design tych ekspresów też robi robotę (żona byle czym zagracić kuchni nie pozwoli :D ).
Dlatego chciałbym Was spytać, czy ekspres ten polecacie, czy na jakieś większe bolączki o których warto wiedzieć?
« Ostatnia zmiana: 13 Lipiec 2023, 18:50:37 wysłana przez ranGo »

Offline AdamGD Mężczyzna

• Ekspres: LM Linea Mini R, La Pavoni Europiccola Professional
  • Młynek: Mazzer Philos
Odp: Lelit Mara pl62s
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipiec 2023, 10:14:25 »
Cześć! Lelit mara jest w sumie jednobojlerowcem :)
Ekspres, który wrzuciłeś to jedna z najstarszych wersji Lelit mara.
Nie wiem na ile Twój budżet jest elastyczny i jakim dysponujesz młynkiem do zestawu, ale w budżecie niewiele większym, bądź zbliżonym można już pokusić się o zakup hx'a z pidem, a on wiele zmienia. Oczywiście mowa o używkach. Przypuszczam, że mara o której piszesz również jest używana

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Lelit Mara pl62s
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipiec 2023, 12:27:35 »
Będziesz zadowolony, ja uzywam od kilku lat małego hx ecm i jest wystarczający, para też lux,  w mojej ocenie jedyne co warto wziąć pod uwagę to zawór regulujący przepływ wody na glowizy tzw control flow

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi