Autor Wątek: Ekspres plus młynek  (Przeczytany 2106 razy)

Offline osmoz

Ekspres plus młynek
« dnia: 14 Kwiecień 2023, 16:46:31 »
Witam wszystkich forumowiczów ;)

WITAJĄ CIEBIE FORUMOWICZE, jeżeli już.
 ;)

Jako amator kawy poszukuje optymalnego rozwiązania do jej wytworzenia, a także dosyć budżetowego.
Po przewertowaniu wielu opinii zakupiłem wczoraj ekspres do kawy Delonghi ec685 oraz młynek żarnowy firmy Yoer.
Stety lub niestety dla mojego portfela kilka godzin po zakupie w poszukiwaniu dalszych informacji trafiłem na to oto forum przez co mój świat legł w gruzach i dowiedziałem się, że kawy z tego dobrej nie będzie (a przynajmniej espresso).

Mój pierwotny budżet zakładał nabytek w okolicach 1000zł, za zestaw młynek + ekspres kolbowy, jednak teraz to się zmieniło, a więc do meritum.
Co moglibyście mi doradzić, tak aby stosunek cena/jakość był najlepszy?

Aktualnie po przewertowaniu wielu stron wiem tyle, że potrzebuje w pierwszej kolejności dobrego młynka i zastanawiam się czy ten ręczny nie będzie zbyt uciążliwy do pracy na co dzień, z drugiej strony raczej nie kupię elektrycznego, ponieważ to co polecacie jest naprawdę drogie, a już i tak oswajam się z myślą zakupu ekspresu kolbowego Lelit Anna (PL41TEM) - czy to najlepszy zakup w tej cenie do zrobienia wyśmienitego espresso?

Jeśli macie dla mnie propozycje to zapraszam do dyskusji, mam nadzieję, że da się to jakoś przeczytać i nie "rozwodniłem zbytnio tematu", pozdrawiam i dobrego dnia :)

ps. obecny planowany budżet to 1000zł na młynek i okolice 2000 na ekspres (pierwsze gotówka, a drugie planuje rozłożyc sobie na kilka rat)
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2023, 17:53:10 wysłana przez osmoz »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Ekspres plus młynek
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwiecień 2023, 18:00:52 »
zastanawiam się czy ten ręczny nie będzie zbyt uciążliwy do pracy na co dzień,
👍
Nie jest tak źle z mieleniem, przy droższym, z większymi żarnami, np JX-PRO.
już i tak oswajam się z myślą zakupu ekspresu kolbowego Lelit Anna (PL41TEM) -
Może być.

Stety lub niestety dla mojego portfela kilka godzin po zakupie w poszukiwaniu dalszych informacji trafiłem na to oto forum przez co mój świat legł w gruzach i dowiedziałem się, że kawy z tego dobrej nie będzie (a przynajmniej espresso).
Ale teraz za to, powoli, powstaniesz, jak Feniks z popiołów, w świecie kawy :D
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2023, 18:05:48 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Ekspres plus młynek
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwiecień 2023, 19:13:42 »
Mam wystawiony zestaw Rancilio Silvia i Nuova Simonelli MDX. Możesz przemyśleć takie coś.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi