Autor Wątek: Flat white na podwójnym shocie w ekspresach Nivona i Melitta  (Przeczytany 1706 razy)

Offline Layro

Cześć,

Jestem na etapie wyboru mojego pierwszego ekspresu automatycznego i po długim researchu wybór ograniczyłem do Nivony (791 lub 821) i Melitty (Barista, Latte Select lub CI Touch).

Moje pytanie jest następujące: Który z tych ekspresów pozwala zrobić flat white na podwójnym espresso za pomocą jednego przycisku/programu (nie interesuje mnie osobne zaparzanie kawy i dolewanie/spienianie mleka).

W Nivonie teoretycznie dzięki funkcji Moja kawa jest to do zrobienia, konkretnie w modelu 821, który potrafi robić 2 kawy mleczne jednocześnie. Widziałbym to tak, że ustawiam w Moja kawa swoje proporcje kawy i mleka odpowiadające połowie oczekiwanej porcji flat white i puszczam ten program podwójnie/na dwie filiżanki z podstawioną jedną filiżanką i w ten sposób mam 2 shoty espresso i pożądaną ilość mleka.
Czy ktoś może mi potwierdzić, że tak to zadziała?

Rozważane przeze mnie modele Melitty funkcję flat white mają już zaprogramowaną, ale nie mogłem nigdzie znaleźć informacji, czy jest ona przygotowywana na pojedynczym czy na podwójnym espresso (zakładam że na pojedynczym).
Teoretycznie tutaj też możnaby pokombinować i puścić flat white z mniejszą ilością mleka podwójnie (na dwie filiżanki), żeby mieć docelowo kawę na podwójnym shocie.
Dobrze myślę?

Czy trójstopniowa regulacja stopnia mielenia w Nivonie jest wystarczająca? Melitta ma 5 poziomów, co teoretycznie pozwala na większą kontrolę nad smakiem i ekstrakcją kawy, ale jak to jest w praktyce?

Offline mariuszdbki Mężczyzna

• Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130, ręczny z PRC
Odp: Flat white na podwójnym shocie w ekspresach Nivona i Melitta
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maj 2025, 11:31:41 »
Mam nivone 790. W "moja kawa" flat white mógłbyś sobie wyklikać (kawa + mleko nie spienione w wybranej objętości) ale nie będzie to na podwójnym espresso. Z drugiej strony nie wiem czy to podwójne espresso coś ciekawego mogło by wnieść. W tym ekspresie największa doza kawy oznacza coś pod 20g kawy także można to traktować jako "podwójny" shot. Co do samej objętości wody - moim zdaniem nie ma co robić malutkich espresso (<60ml), bo nawet najdrobniejszy przemiał nadal wymaga większej dozy wody żeby to się w miarę zaparzyło. Te 3 stopnie regulacji młynka to jednak mało.

Offline Layro

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maj 2025, 16:32:16 »
Nie no 20g to nie, producent mówi o 12g przy najwyższym ustawieniu mocy, a zaparzacze we wszystkich wymienionych modelach są takie same, z tego co wiem.
Po flat white oczekuje potężnej dawki kofeiny i intensywnego smaku, co przy 12g dozy może być ciężkie do uzyskania.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maj 2025, 20:47:51 »
Prawdziwego flat white trudno będzie zrobić na automacie, bo wymaga espresso i mikrospienionego mleka.
Obie rzeczy raczej problematyczne dla automatu. Patrzyłbym w stronę regularnej kolby najtaniej AVX, ewentualnie z pół automatycznymi udgodnieniami w stylu Sage Express Impress.

Offline Al9bis

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maj 2025, 16:48:45 »
Jura E8 ma taka funkcjonalność. Flat white z regulowaną moca i programowaną iloscią mleka. I jest opcja zaprogramowania dodatkowego espresso. Ekspres za 4800

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi