Autor Wątek: Ascaso DUO PID czyszczenie grupy - ciśnienie spada po 15-20 sekundach  (Przeczytany 665 razy)

Offline Matey

• Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, Hario V60-02
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 MK3
Witam, mam pytanie dotyczące czyszczenia grupy.

Wsypuję cafizę na ślepe sitko, zapinam kolbę, włączam robienie kawy na 10 sekund. Kiedyś zaraz po 10 sekundach ciśnienie natychmiast spadało do 0 i słychać było syk.
W tej chwili czasem jest tak, że pomimo przerwania robienia kawy po 10 sekundach maksymalne ciśnienie utrzymuje się nawet 15-20 sekund i dopiero wtedy zaczyna spadać.
Miałem z 2 próby, kiedy ono zatrzymało się na max i w ogóle nie spadało, musiałem wcisnąć robienie kawy jeszcze raz, żeby po ponownej próbie (i kilkunastu sekundach) zaczęło spadać.
Czego to może być objawem?

Offline Matius22

Odp: Ascaso DUO PID czyszczenie grupy - ciśnienie spada po 15-20 sekundach
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Październik 2024, 14:16:02 »
Pewnie problem z zaworem trójdrożnym, miałem kiedyś tak samo z tym, że ciśnienie nie chciało spadać wcale. Poszedł zawór do wymiany. Spróbuj odkamienic i sprawdź czy to nie pomoże.

Offline Matey

• Ekspres: Ascaso Steel Duo PID, Hario V60-02
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 MK3
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Październik 2024, 14:31:54 »
Odkamieniłem i kawę na razie robi normalnie, będę obserwować :)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Październik 2024, 15:20:51 »
Jak wyżej, blokadzie ulega zawór pary. Zatrzymuje się w pozycji otwartego przepływu na grupę i sprężynka nie daje rady cofnąć tłoczka po zakończeniu pracy.

Może być uszkodzona uszczelka na szczycie tłoczka i wtedy zawór trzeba wymienić lub jest zabrudzony (kamień i osady kawowe).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi