Autor Wątek: Lelit vs. Ascaso odczyty cisnieniomierza  (Przeczytany 3530 razy)

skansen

• Gość
Odp: Lelit vs. Ascaso odczyty cisnieniomierza
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Grudzień 2022, 09:57:06 »
Lelit pokazuje ciśnienie wymuszone przez kryzę, więc nawet bez kolby z kawą masz prawie 9 barów, choć w rzeczywistości na grupie jest 0.
No nie bardzo - bez kolby pokazuje 0 - tak jest w Anicie, Anne, Elizabeth. Ta ostatnia ma taki sam bojler kawowy i manometr jak Victoria założyciela wątku... @jarak10 możesz sprawdzić jak to wygląda u Ciebie bez kolby?

Co do spieniania to ciężko porównywać bojler do termobloku, ale znowu, w przypadku tych dwóch maszyn to Ascaso będzie miało stabilniejszą (choć słabszą) parę i nie zabraknie jej nawet na największy dzbanek, a użytkownik nie ma możliwości żeby spalić grzałkę
W Victorii też nie powinno zabraknąć pary - ekspres co chwilę dopompowywuje wodę podczas spieniania. Powinno to też zapobiec spaleniu grzałki.

Offline jarak10

• Ekspres: Ascaso dream PID / Lelit Victoria
  • Młynek: Ascaso i2-mini / Lelit William pl72
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Grudzień 2022, 12:11:27 »
Lelit pokazuje ciśnienie wymuszone przez kryzę, więc nawet bez kolby z kawą masz prawie 9 barów, choć w rzeczywistości na grupie jest 0.
No nie bardzo - bez kolby pokazuje 0 - tak jest w Anicie, Anne, Elizabeth. Ta ostatnia ma taki sam bojler kawowy i manometr jak Victoria założyciela wątku... @jarak10 możesz sprawdzić jak to wygląda u Ciebie bez kolby?

Co do spieniania to ciężko porównywać bojler do termobloku, ale znowu, w przypadku tych dwóch maszyn to Ascaso będzie miało stabilniejszą (choć słabszą) parę i nie zabraknie jej nawet na największy dzbanek, a użytkownik nie ma możliwości żeby spalić grzałkę
W Victorii też nie powinno zabraknąć pary - ekspres co chwilę dopompowywuje wodę podczas spieniania. Powinno to też zapobiec spaleniu grzałki.
Tak, sprawdzę bez kolby ale na 99% jest jak mówisz. Zawsze przepuszczam wodę bez kolby w celu przeczyszczenia prysznica i głowe bym dał że tak jest.

Co do pary to tak - nigdy nie brakuje, bo raz na 20-30 sekund dopompowuje wody głośnym dźwiękiem. Dodatkowo powiem wam, że spieniając w dużym garnku (ok 400-500ml mleka) nigdy nie zdążę dojść do momentu dopompowania. Zwyczajnie pary jest wystarczająco na tą ilość.

Co do mocy spieniania - dla mnie jest kolosalna różnica. Żeby pół litra mleka spienić w Ascaso musiałbym zmierzyć czas ale na oko potrzebuję około 50% więcej czasu. Samo wystartowanie żeby zaczął się robić wirek trzeba się chwilę nagimnastykować. A w lelicie wirek w garnku mam dosłownie od razu, natychmiastowo.
Ogólnie dla mnie przeskok w mleku na duży plus. Zacząłem robić dużo lepsze Latte Art. W Ascaso bardziej mi wychodziła piana, a tutaj piękna konsystencja jogurtu.

Offline jarak10

• Ekspres: Ascaso dream PID / Lelit Victoria
  • Młynek: Ascaso i2-mini / Lelit William pl72
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Grudzień 2022, 12:13:17 »
Co do spieniania to ciężko porównywać bojler do termobloku, ale znowu, w przypadku tych dwóch maszyn to Ascaso będzie miało stabilniejszą (choć słabszą) parę i nie zabraknie jej nawet na największy dzbanek, a użytkownik nie ma możliwości żeby spalić grzałkę. Osobiście wolałbym to drugie rozwiązanie.

Stabilność w Lelicie jest na tym samym poziomie, nie ma mowy o jakiś przeskokach w ilości pary czy mocy. Nie widzę żadnej różnicy pomiędzy tymi dwoma urządzeniami. Może poza tym że w Lelicie jest ciszej

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Grudzień 2022, 13:32:35 »
Co do pary to tak - nigdy nie brakuje, bo raz na 20-30 sekund dopompowuje wody głośnym dźwiękiem. Dodatkowo powiem wam, że spieniając w dużym garnku (ok 400-500ml mleka) nigdy nie zdążę dojść do momentu dopompowania. Zwyczajnie pary jest wystarczająco na tą ilość.

Victoria dopompowuje wodę w trakcie spieniania ? To co napisałeś to jakby przeczy jedno drugiemu. Napisałeś, że nigdy nie zdążyłeś dojść do momentu pompowania. To pompuje w trakcie spieniania czy nie ?
Nie miałem nigdy Victorii w rękach ale z tego co widzę to ma ona bojler 300 ml. Podobny więc do bojlerów jakie były montowane w ekspresach UNO PROF. Ciekawi mnie czy Victoria da radę spienić na tym ekspresie np. 6 dzbanków 0,6 l pod rząd. Jeśli możesz to wrzuć taki filmik.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Biff

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Grudzień 2022, 13:38:55 »

Ja tu nie słyszę dopompowywania w trakcie spieniania, jeśli już to automatyczne uzupełnianie (czy też schładzanie do temperatury zaparzania kawy) po zakończeniu i to akurat fajne. Nie ma tam zapewne czujnika poziomu wody w bojlerze, bo i po co. Co do ciśnienia to jeszcze raz - bliższy prawdy jest Ascaso. Ciśnienie zaparzania zależy od tego co mamy w kolbie i nigdy nie będzie wyższe niż ciśnienie ustawione na OPV, za to będzie po prostu zerowe jeśli mamy wolny wypływ z grupy. Natomiast odczyt na manometrze to kwestia jego umiejscowienia (przed lub za kryzą) oraz wielkości przepływu na co mają wpływ wymiary samej kryzy oraz wydajność pompy (tu możemy przyjać identyczną, bo w obu ekspresach to pompy wibracyjne).

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Grudzień 2022, 13:47:31 »
Dopełnianie w trakcie spieniania byłoby ciekawym ewenementem bo wiązałoby się z dopuszczaniem do bojlera zimnej wody i spadkiem temperatury...
Automatyczne uzupełnianie wody w bojlerze po zakończeniu spieniania to dobre rozwiązanie. Ciekawe czy stanowi to szybsze dojście do zadanej temperatury na kawę czy też trwa to dłużej niż przy uzupełnianiu wymuszonym wody w bojlerze. Nie mając tej funkcji najlepiej było włączyć przycisk "kawa" i przelewać wrzątek do momentu zejścia temperatury do temperatury zadanej. Przy tym na początku leci trochę pary i pryska.
Jeśli chodzi natomiast o wydajność pompy to nie koniecznie są one identyczne. W nowych ekspresach ASCASO montowane są włoskie pompy Invesys o wydajności 20 bar. Nie wiem jakie są montowane w Victorii ale zakładam że zwykłe ULKA.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2022, 13:53:49 wysłana przez Janusz »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Grudzień 2022, 13:57:56 »
Nie miałem nigdy Victorii w rękach ale z tego co widzę to ma ona bojler 300 ml. Podobny więc do bojlerów jakie były montowane w ekspresach UNO PROF.
Jest to tak samo wyglądający bojler, o takich samych wymiarach, ponoć od tego samego dostawcy:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12581.msg260589#msg260589

. Nie wiem jakie są montowane w Victorii ale zakładam że zwykłe ULKA.
W nowych egzemplarzach jest montowany OLAB.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Grudzień 2022, 14:02:26 »
O bojlerach to wiem - to samo dotyczyło ekspresów Pro300, ECM Casa V itd.
Natomiast OLAB to chyba pompa o wydajności 15 bar.

Offline Biff

« Odpowiedź #23 dnia: 23 Grudzień 2022, 14:50:58 »
Przez wydajność rozumiem przepływ, analogicznie do wydajności prądowej zasilacza. Można przyjąć, że dla ciśnienia 9-11 barów ten przepływ będzie zbliżony,  niezależnie od producenta, a już na pewno nie będzie miał wpływu na jakość naparu w filiżance.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi