Autor Wątek: Niewielki domowy młynek do espresso muszę wybrać  (Przeczytany 1806 razy)

Offline lukasmak

Niewielki domowy młynek do espresso muszę wybrać
« dnia: 12 Sierpień 2024, 12:07:18 »
Dzień dobry!
Chciałem się przywitać, do tej pory jedynie podglądałem posty ale pora konkretniej skorzystać z Waszych porad.

Pora chyba rozstać się z GRAEF CM80 bo chyba już więcej podkładek nie upchnę, a to mi ogranicza zabawę z espresso, będę też myślał o wymianie ekspresu ASCASO Basic.
Ale na początek młynek - ma zajmować niewiele miejsca w kuchni więc gastronomiczne używane odpadają. Głośność, prędkość nie mają znaczenia, będzie służył tylko do espresso. Ręczne odpadają.
Jeśli mam wydać więcej to który z dwóch poniższych wybrać ew. co jeszcze wziąć pod uwagę?:
G-IOTA DF64 Gen II
Eureka MIGNON Specialita 16CR

jeśli jednak nie wyrobię się z budżetem to biorę pod uwagę coś za około 700 pln (chińczyk), miałem coś upatrzonego ale mi zniknął, czy ktoś podpowie co aktualnie warto brać?
załączam pozdrowienia

Offline lukasmak

Odp: Niewielki domowy młynek do espresso muszę wybrać
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpień 2024, 13:01:14 »
pisząc o tańszym Chińczyku chyba miałem na myśli Starseekera, ale jest dobra oferta na Eureka Mignon Crono White za podobne pieniądze, tylko czy one ujdą do espresso?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpień 2024, 13:20:39 »
Jeśli myślisz o młynku EUREKA to warto go porównać z młynkiem G-micron DIGIT DF64E. Więcej na priv.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpień 2024, 14:36:15 »
Eureką Mignon Crono bez problemu zmielisz do Espresso, masz tam 50mm. płaskie żarna i bezstopniową regulację. Po wyciągnięciu pojemnika na kawę można namielać bezpośrednio do kolby.

« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2024, 14:39:06 wysłana przez k3lt »

Offline lukasmak

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpień 2024, 14:49:12 »
bardzo dziękuję za sugestię Crono, myślę dalej i zbieram info

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpień 2024, 15:00:21 »
jeśli jednak nie wyrobię się z budżetem to biorę pod uwagę coś za około 700 pln (chińczyk), miałem coś upatrzonego ale mi zniknął, czy ktoś podpowie co aktualnie warto brać?

Dojechała do nas właśnie nowa dostawa z AVX a w niej nowe młynki AVX C401G Graphite oraz AVX C401W White. Żarna stożkowe 48 mm, zakres regulacji - 65 stopni z czego od 1 do 15 jest opisane jako espresso. Młynki te są wolnoobrotowe z pokrętłem do regulacji czasu mielenia do 50 sekund. W zestawie jest uchwyt na portafilter przewidziany pod portafilter między 51 a 53 mm ale dzięki temu że jest giętki to 58 mm też wejdzie. Dodatkowo jest pojemnik na kawę zmieloną z otworem do namielania kawy z zatyczką do zamknięcia. Przydatne do wyjazdu ze zmieloną kawą....
Sprawdziliśmy u nas i pod espresso sprawuje się całkiem nieźle. Wychodzą ładne, zbite ciasteczka po ekstrakcji kawy. Cena będzie 490,00 zł.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi