Autor Wątek: Dimamica ECAM 350.55.B chyba  (Przeczytany 2161 razy)

Offline eluminar

Dimamica ECAM 350.55.B chyba
« dnia: 19 Sierpień 2022, 22:03:23 »
Dzień Dobry, mam już tek ekspres kilka lat i niestety choć jest nieco lepiej jeśli chodzi o smak kawy, to ledwo da się ją pić. Próbowałem już przeróżne rodzaje, ale dla przykładu złota lavazza smakuje beznadziejnie. Kiedyś miałem jakąś kolbówkę i to robiło bdobra kawe, tego natomiast nie da się pić. Mam pytanie być może, ktoś rozgryzł jakie dać ustawienie młynka (wiem że zależy od kawy) ale jestem ciekaw jak ten ekspres jest podatny, bo inne firmy smakują inaczej. Mleczne są ok. Próbowałem też różne rodzaje wód. Teraz mam założony filtr i też się zastanawiam na ile tam mu dać, choć jakość kawy się poprawiła to jednak nieznacznie. Chcę poprostu żeby była pijalna. Albo sprzedam to dziadostwo i kupie kolbe.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Dimamica ECAM 350.55.B chyba
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpień 2022, 09:32:36 »
Popieram ostatnie zdanie. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpień 2022, 11:00:36 »
złota lavazza smakuje beznadziejnie. Kiedyś miałem jakąś kolbówkę i to robiło bdobra kawe, tego natomiast nie da się pić. Mam pytanie być
Kup świeżo paloną Brazylię Santos 17/18, skręć młynek na najdrobniejsze mielenie (jak będzie tylko kapało, przesuń o jeden zakres) i powinieneś poczuć różnicę na plus. Ludzie do automatów niepotrzebnie kupują droższe kwaskowate single, w których się nie sprawdzają, chyba że np w Jurze:  doza 16g i czas ekstrakcji powyżej 20s.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2022, 11:02:39 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpień 2022, 12:20:04 »
Ale autor wątku nie kupuje droższych singli do swojego automatu. Podejście do automatu powinno być nieco inne niż do maszyn do espresso. Celem automatu nie jest espresso lecz większa forma, większa objętość. Trzeba mieć jakieś doświadczenie lub sprawdzić metodą prób i błędów, systematycznie różne proporcje wagowe kawy do naparu dla różnych ustawień młynka. Wszystko to dość trudne w przypadku takiej maszynki ale chyba się da...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpień 2022, 12:54:41 »
Ale autor wątku nie kupuje droższych singli do swojego automatu
Ja zrozumiałem:
Próbowałem już przeróżne rodzaje
... że tak.

》tertium non datur《

Offline eluminar

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpień 2022, 12:58:52 »
Wszystko to dość trudne w przypadku takiej maszynki ale chyba się da...
Kupowałem przeróżne kawy i raczej nie te najtańsze, jednak tutaj można tylko kręcić młynkiem, ew. czas ekstrakcji, no i temp wody. Spróbuje patent z Brazylią Santos.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpień 2022, 14:06:08 »
Ja bym młynek ustawił jakoś kilka np. 3 kliki od najdrobniejszego. Tylko zmieniaj ustawienia wg instrukcji.
Efekt będzie wyczuwalny dopiero po ok. 3 kawach.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi