Autor Wątek: Co pierwsze: młynek czy ekspres?  (Przeczytany 1062 razy)

Offline ktm777

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso I-1 mini
Co pierwsze: młynek czy ekspres?
« dnia: 03 Marzec 2022, 20:45:23 »
Powszechna mądrość głosi (upraszczając), że młynek jest ważniejszy od ekspresu. Ponieważ mam problemy z uzyskaniem dobrych wyników na aktualnie posiadanym zestawie Ascaso Dream Up (r. 2012) i młynek I-1, chciałbym go zmodyfikować o nowy, właśnie co? Ekspres? Młynek? Wiem, że oba moje sprzęty to entry level i cudów nie będzie, ale w obecnej chwili nie mogę sobie pozwolić na wymianę obu, od czegoś muszę zacząć. 
Moje pytanie dotyczy konkretnego zestawu jaki używam, teorię znam (najpierw młynek), ale w tym przypadku nie jestem do końca przekonany🤔, stąd ten wpis.
Jeśli chodzi o kawy, to wyłącznie espresso (2-3 dziennie) dla gości mam Nivonę.
Młynek mimo wszystko elektryczny.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Co pierwsze: młynek czy ekspres?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marzec 2022, 20:49:01 »
Młynek mimo wszystko elektryczny.
Po co masz wydawać około 2k, gdy tu masz za 4 razy mniej:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12033.msg249836;topicseen#new

Mam na myśli JX-Pro. Z czasem możesz  kupić lepszą kolbę, operując wciąż na ręcznym, a jeszcze później... i tak dalej, z tym że Pro bym zostawił.
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2022, 20:52:13 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
Odp: Co pierwsze: młynek czy ekspres?
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marzec 2022, 20:52:37 »
Jest też opcja próbowania innych kaw, może tu jest przyczyna jeśli kawa nie smakuje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi