Autor Wątek: naked portafilter  (Przeczytany 2491 razy)

Offline dembiec Mężczyzna

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: F64 Evo
naked portafilter
« dnia: 06 Listopad 2021, 22:26:38 »
Cześć , doradzi ktoś z jakiej firmy kupić naked portafilter ? Mam jakiś nie znanej i szlag mnie trafia bo jak nie dociagne na maksa że aż ekspres jęczy leci woda bokiem , dałem nowa uszczelkę , robiłem na podwójnym i pojedynczym sitku .... Zawsze w tym samym miejscu po lewej stronie kolby z tyłu :(

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: naked portafilter
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopad 2021, 23:58:45 »
Niewiele na fotkach widać... ale jeśli chodzi o dociągnięcie to cyknij na próbę inne sitko bo na uszczelce to chyba się sitko opiera, jeśli chodzi o rozbryzgi to trzeba popracować nad dystrybycją, sprawdź też jakie są te uszka vs seria bo może toś mega źle z grubością...

Offline Celdur Mężczyzna

• Ekspres: ACS Vesuvius
  • Młynek: 1Zpresso JE-Plus, K-Ultra; Eureka Mythos Plus
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopad 2021, 05:12:17 »
Na zdjęciach nic nie widać.
Z opisu może wyglądać na problem z dystrybucją. Na początku zabawy z espresso z Silvią też myślałem, że uszczelka kończy żywot, jednak problem okazał się znacznie prostszy w rozwiązaniu - wyprostuj zwykły spinacz (albo inny kawałek cienkiego drutu) i ruchem planetarnym przejedź parę razy zmieloną kawę w sitku. Jak pomoże możesz rzucić okiem na hasło "wdt tool" w google images.

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopad 2021, 09:03:59 »
Niewiele na fotkach widać... ale jeśli chodzi o dociągnięcie to cyknij na próbę inne sitko bo na uszczelce to chyba się sitko opiera, jeśli chodzi o rozbryzgi to trzeba popracować nad dystrybycją, sprawdź też jakie są te uszka vs seria bo może toś mega źle z grubością...

No właśnie  zauważyłem nic nie widać, jest to screen z filmu i fatalnie wyszedł ,próbowałem na drugim sitku i jest to samo czysta woda wycieka bokiem , jeżeli chodzi o kanały to to prawie ich niema

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopad 2021, 09:05:05 »
Na zdjęciach nic nie widać.
Z opisu może wyglądać na problem z dystrybucją. Na początku zabawy z espresso z Silvią też myślałem, że uszczelka kończy żywot, jednak problem okazał się znacznie prostszy w rozwiązaniu - wyprostuj zwykły spinacz (albo inny kawałek cienkiego drutu) i ruchem planetarnym przejedź parę razy zmieloną kawę w sitku. Jak pomoże możesz rzucić okiem na hasło "wdt tool" w google images.

U mnie problem kanałów jest minimalnym czasem wcale bardziej chodzi mi o żywa wodę która leci i paruje bokiem kolby ,może uda mi się lepsze zdjęcie bo faktycznie tu nic nie widać ....:)

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopad 2021, 09:11:52 »
Tu chyba widać lepiej na brzegu kolby po lewej stronie dwie takie krople ,( nie sitka ), da się tego uniknąć ale muszę tak mocno Kolbe zapiąć że potem nie mogę jej odpiąć

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopad 2021, 09:14:24 »
U mnie problem kanałów jest minimalnym problemem, czasem wcale. Bardziej chodzi mi o żywa wodę, która leci i paruje bokiem kolby. Może uda mi się zrobić lepsze zdjęcie, bo faktycznie tu nic nie widać
Ja bym stawiał na to, co @Cob napisał, uszka npfa, bo przy PF jest oki?
》tertium non datur《

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Listopad 2021, 09:17:13 »
U mnie problem kanałów jest minimalnym problemem, czasem wcale. Bardziej chodzi mi o żywa wodę, która leci i paruje bokiem kolby. Może uda mi się zrobić lepsze zdjęcie, bo faktycznie tu nic nie widać
Ja bym stawiał na to, co @Cob napisał, uszka npfa, bo przy PF jest oki?
Uszczelka grupy tak ? Mam cafelat dałem na próbę poprzednia nuova i to samo może dam nowa z cafelat bo mam jest jedną ;)

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopad 2021, 09:34:03 »
Twój cytat: Uszczelka grupy tak ? Mam cafelat dałem na próbę poprzednia nuova i to samo może dam nowa z cafelat bo mam jest jedną.

Trochę się pogubiłem. To dobra ta uszczelka czy nie?
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2021, 10:58:50 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopad 2021, 09:49:26 »
Namieszałem trochę :) już tłumacze uszczelki mam 3szt . 1 cafelat w ekspresie od ponad roku , 1 cafelat nowa , a wczoraj na próbę włożyłem  OEM nuova ale ona już była kiedyś 3 miesiące zamontowana i rok leży ponad . Teraz założyłem nowa cafelat i jest okey, aczkolwiek stara cafelat nie wykazuje zużycia organoleptycznie jak je porównywałem  dzięki raz jeszcze jak widać co jakich czas muszę wymieniać ;) mogę na spokojnie wypić kawkę

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopad 2021, 11:08:55 »
aczkolwiek stara cafelat nie wykazuje zużycia organoleptycznie
Jest mniej sprężysta? Moja, jak wymieniłem po prawie dwóch użytkowania, ma takie cienkie wybrzuszenia. Jakby silikon ścisnęło i już nie wrócił do poprzedniego stanu. Nie wiem, czy dobrze widać na zdjęciu?

Edit:
Jeszcze mi przyszło na myśl, może wkładałeś uszczelki napisami do dołu?
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2021, 11:22:01 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopad 2021, 12:22:17 »
aczkolwiek stara cafelat nie wykazuje zużycia organoleptycznie
Jest mniej sprężysta? Moja, jak wymieniłem po prawie dwóch użytkowania, ma takie cienkie wybrzuszenia. Jakby silikon ścisnęło i już nie wrócił do poprzedniego stanu. Nie wiem, czy dobrze widać na zdjęciu?

Edit:
Jeszcze mi przyszło na myśl, może wkładałeś uszczelki napisami do dołu?
napisy nie miały kontaktu z sitkiem , były do góry czyli nie widoczne , muszę sie dokładnie przyjrzeć tej uszczelce ale nowa ewidentnie bardziej miękka dużo lepiej się zapina

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopad 2021, 22:12:22 »
To do brzegu, sprawdź suwmiarką grubość skrzydełek fabrycznej kolby, jeśli wyjdzie różnica, na minus, to dociskaj mocno jeśli to samo to jebnij setę i pyknij 20 kawek z różnych źródeł jeśli 5 z nich będzie ok to masz spokój, jeśli nie to wróć do seryjnej kolby cyknij 20 od nowa (dystrybucja na npf była ok) i będzie git, już npf nie potrzebny...
Enjoy !

Offline Robertxrv750G7

• Ekspres: Gaggia Classic V3 (PiD, OPV)
  • Młynek: Eureka Specialita
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopad 2021, 13:31:34 »
To do brzegu, sprawdź suwmiarką grubość skrzydełek fabrycznej kolby, jeśli wyjdzie różnica, na minus, to dociskaj mocno jeśli to samo to jebnij setę i pyknij 20 kawek z różnych źródeł jeśli 5 z nich będzie ok to masz spokój, jeśli nie to wróć do seryjnej kolby cyknij 20 od nowa (dystrybucja na npf była ok) i będzie git, już npf nie potrzebny...
Enjoy !

Jak widać kilka setek wieczorem nie zawsze dobrze wpływa na pisanie postów... :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi