Autor Wątek: Waga  (Przeczytany 279971 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Waga
« Odpowiedź #915 dnia: 24 Marzec 2025, 18:59:25 »
Hej, poczytajcie wpierw jak z nowym oprogramowaniem, właśnie dzisiaj znowu czytałem o licznych freezach wagi i problemach z codziennym użytkowaniem u niektórych ludków.

Appka Bookoo na iOs działa z wagą Difluid którą posiadam. Łączy się momentalnie i działa stabilnie. Nie próbowałem z Acaią.

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #916 dnia: 22 Kwiecień 2025, 20:22:55 »
Kupiłem taką oto wagę Kaffinity mini timo https://kaffinity.pl/products/waga-do-kawy-mini-timo i jest to moja pierwsza waga do espresso. Zgodnie z instrukcję waga ma tryb "espresso" i w tym trybie "samodzielnie startuje i zatrzymuje timer, mierząc czas ekstrakcji od pierwszej kropli do ostatniej – bez dotykania przycisków" - Brzmi to fajnie ale działa znacznie gorzej  ;) Stoper włącza się sam jak mu się podoba... Czasem jak waga wskazuje kilka gramów a czasem dopiero w połowie ekstrakcji. Tak ma być ? A może coś robię źle ? Czy to po prostu tani sprzęt do niczego ?

Offline kepa416 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress
  • Młynek: Timemore C3S
« Odpowiedź #917 dnia: 26 Kwiecień 2025, 12:25:45 »
Hej szukam pierwszej wagi, głównie pod AP.
Znalazłem Timemore Black Mirror i Tiny2S. Budże to tak około 150 zł.
Głównie chodzi o rozmiar wagi aby była kompaktowa.

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
« Odpowiedź #918 dnia: 26 Kwiecień 2025, 15:31:13 »
Black Mirror taka mała nie jest, trochę mniejsza od kuchennej ale np jak podstawiam w Biance to się nie mieści na tacce i lekko na nią cieknie z zaworu
jeśli poza AP chcesz pod ekspres to szukałbym czegoś krótszego i ewentualnie szerszego, z licznikiem przepływu, tego mi w BM brakuje

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #919 dnia: 26 Kwiecień 2025, 15:38:20 »
Jest też Timemore w wersji mini. W nowych wersjach wag Timemore Basic 2 podaje już przepływ.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #920 dnia: 27 Kwiecień 2025, 11:49:58 »
Jak kompaktowa to Fuego na ali. 9x10 cm.
Ma timer, ma tryby pracy w tym jeden gdzie sama zaczyna ważyć (w przeciwieństwie do posta wyżej w niej to działa dobrze). Gdzieś tu na forum ktoś polecał, kupiłem i teraz tylko jej używam. Kosztuje jakieś 80 zl.
Używałem wcześniej timemore, ale nie mieścił się na tacce pod kolbą :(
P.S. Popatrzyłem na to Kaffisimo, i ta Fuego wygląda identycznie i ma takie same tryby. Kosztuje na ali połowę ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2025, 11:54:05 wysłana przez Wiszczu »

Offline ciastek

« Odpowiedź #921 dnia: 27 Kwiecień 2025, 13:54:01 »
pewnie z tej samej fabryki wychodzą, tylko branding inny i loteria czy będzie działać czy nie

BM mini faktycznie pokazuje przepływ, jest kompaktowa, więc to może być to, a widzę że od marca jest na nią deal w Konesso, może nawet sam się skuszę 🤔

Offline kacperb Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Orea V3, Europiccola
  • Młynek: Kinu, DF64
« Odpowiedź #922 dnia: 27 Kwiecień 2025, 14:00:23 »
i Tiny2S
Mam tiny2s od stycznia zeszłego roku. Ogólnie jest ok i jestem zadowolny z zakupu.
-w porównaniu do mojej poprzedniej wagi hario czy timemore którego używam w palarni, jest faktycznie malutka. Bardzo spoko opcja w podróż, na wyjazdy.
-jeśli chodzi o ważenie i korzystanie to nie różni się to szczególnie od takiego timemore. Czytelny wyświetlacz, usb-c, szybka (w porównaniu do Hario). Nie korzystam z funkcji do espresso czy innych automatycznych odliczań.
-z minusów - podstawa nie ma nóżek, jest płaska i dość 'miękka', potrafi złapać jakikolwiek okruszek na blacie i się bujać.
-mało 'czytelne' jest sygnalizowanie końca baterii. ikonka wprawdzie zamruga, ale łatwo to przeoczyć. nie możesz jej używać podczas ładowania.
-z racji rozmiaru nie postawisz na tej wadze clevera, dlatego wciąż w odwodzie mam stare hario

Offline ciastek

« Odpowiedź #923 dnia: 01 Maj 2025, 12:32:52 »
BM mini faktycznie pokazuje przepływ, jest kompaktowa, więc to może być to

wg mnie BM mini to jednak trochę porażka, przynajmniej porównując do zwykłego Black Mirror Basic v1

stojąc na blacie, bez żadnych resztek pod spodem ma wachania rzędu 0.2g, co wprowadza chaos przy odmierzaniu ziaren – czekasz moment po wsypaniu, żeby się ustabilizowało, a to i tak zaraz przeskoczy o 0.1-0.2g, podobnie jest z przepływem, który w stabilnych warunkach przeskakuje między 0 a 0.1g/s

nie wiem czy to wynika bezpośrednio z gabarytów, ale jest to irytujące i kwestionuje zasadność samego zakupu mimo rabatu

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #924 dnia: 01 Maj 2025, 13:49:20 »
Ja z racji zbliżającego się Argos Odyssey zakupiłem i czekam na BooKoo Themis Mini https://bookoocoffee.com/shop/bookoo-mini-scale
Akurat to w oparciu o recenzje użytkowników

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi