Ostatnie wiadomości

Strony: Prev 1 ... 8 9 [10]
91
Ekspresy kolbowe / Odp: Preinfuzja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 29 Maj 2024, 19:24:28 »
Zwilżenie kawy sprawia również, że ciasta kawowe są bardziej przepuszczalne (G Caprioli et al, 2015), co prowadzi do jednej z głównych zalet preinfuzji - pozwala na drobniejsze mielenie.
Po co mielić drobniej ciemne ziarna?
92
Ekspresy dźwigniowe / Odp: Maespresso 58 Pro
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 29 Maj 2024, 19:18:24 »
Czego to nie wymyślą => fajne :ok:
93
Przygotowanie kawy / Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia 29 Maj 2024, 19:13:01 »
Może też być sitko ciśnieniowe, które generuje obfitą ale szybko znikającą "pianę.
👍
Kolega nie chce wpisać, co tam ma na blacie 🫤
94
Ekspresy dźwigniowe / Maespresso 58 Pro
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Adammalyszjumper dnia 29 Maj 2024, 16:33:40 »
Cześć :)

Ostatnio natknąłem się na Kickstarter manualnego ekspresu Maespresso 58 Pro i chciałbym poznać wasze opinie na temat tej nietuzinkowej maszyny ;)
https://www.kickstarter.com/projects/maestrihouse/maespresso-58-pro-pneumatic-manual-espresso-maker

Założenie jest takie, że do grupy kawowej podpinamy źródło ciśnienia - nabój CO2 (lub innego gazu) albo elektryczną pompkę do roweru. Do zagrzanej kolby sypiemy 16-20g kawy, wlewamy do 80ml wrzątku, odkręcamy zawór (lub włączamy pompkę), profilujemy ciśnienie wg. naszego uznania, średnio ciepłe espresso gotowe :)

Żeby zatrzymać shot, można kliknąć zawór za grupą - ciśnienie natychmiast spadnie do 0.
W przypadku ciśnienia które już tylko czeka na użytek - nabój CO2 lub inne - odkręcamy zawór i nabijamy tyle ciśnienia ile nam pasuje.
Preinfuzja na 2 bar? bez problemu. Od początku 9 bar i opadające ciśnienie do końca shota? bez problemu.
Jeśli ciśnienie wytwarzane jest z pompki, będzie rosło pewnie nieco wolniej niż w przypadku naboju.

Silikonowa wkładka do kolby, którą wkładamy nad ubitą mielonkę redukuje utratę ciepła do kolby (ale i tak wypadałoby ją zagrzać).
Kolba ma swój własny design i dwa sitka na start - high i low flow, przykręcane od spodu. Nie jest to typowe 58mm - nie da się zainstalować przesadnie drogiego sitka.
Kolba posiada zintegrowane w rączce WDT, trzymane chyba magnetycznie?
Do dziwacznej kolby dostajemy pasujący tamper.

Co o tym myślicie?
95
Ekspresy kolbowe / Odp: Ekspres marzeń do domu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez cpu dnia 29 Maj 2024, 15:31:05 »
A zamowiles gola wersje czy brales od razu jakies dodatki? Daj znac ile cla wyjdzie za to wszystko.
96
Kawa / Odp: LaCava o co chodzi + szukam ciemnego wypału
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 29 Maj 2024, 13:08:22 »
Mi się kojarzy z pizzą na telefon ;), bo wiadomo Włoskie najlepsze ;)
97
Młynki / Odp: Eureka Mignon - Specialita
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Biki14 dnia 29 Maj 2024, 12:57:51 »
Wystarczy obniżyć widelec wyregulować i powinno pasować. Wycięcie nie jest koniecznie.
Takie rozwiązanie nie ma sensu, ponieważ jak obniżę widelec, to wrócę do stanu wyjściowego...
98
Młynki / Odp: Typowy młynek do espresso to?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez krystians dnia 29 Maj 2024, 12:46:09 »
Nie wysokie ceny doprowadzą do blackoutu,
Ależ ja nie twierdzę, że wysokie ceny doprowadzą do blackoutu, tylko wielodekadowe zaniedbania, których pokłosiem są równieżobecne ceny. Energetyka mam w domu, także coś tam czasem usłyszę na ten temat i ufam w wiedzę fachowców. :)

 
Jesli bierzemy pod uwagę topowe młynki do espresso (Kinu, 1Zpresso) to nawet dziewczyna, która nie chodzi na siłownię spokojnie sobie poradzi :) i wcale długo się nie mieli, nawet jaśniej palone ziarna. Wiadomo, że dłużej niż elektrycznym, ale mówimy tutaj o dziesiątkach sekund a nie kilku minutach.
 
Młynek ręczny zajmuje mało miejsca, jest łatwiejszy w utrzymaniu, tańszy i cichy i nie potrzebuje pradu.
Absolutnie zgadzam się, sam robię czasem (raz na tydzień) espresso mieląc w Kinu i mi to nie przeszkadza, ale gdybym miał robić to 6 - 10 razy dziennie, to by mi się nie chciało ręcznie. Poza tym nie jest to typowe rozwiązanie, nawiązując do tytułu wątku, co oczywiście nie musi znaczyć, że jest złe.
99
Ekspresy kolbowe / Odp: Ekspres marzeń do domu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MSL dnia 29 Maj 2024, 12:24:51 »
Czekam, odprawa celna w kraju. Ciekawe kiedy mi przyślą rachunek do opłacenia. ;)
100
Kawa / Odp: LaCava o co chodzi + szukam ciemnego wypału
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Karsin dnia 29 Maj 2024, 11:37:14 »
Dziwny rebranding - identyfikacja kojarzy mi się z marką odzieżową kawka
Strony: Prev 1 ... 8 9 [10]


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi