forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: Jaro w 28 Kwiecień 2014, 20:26:27

Tytuł: [Johan & Nystrom] FTO Espresso Fairtrade
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 28 Kwiecień 2014, 20:26:27
Palarnia: Johan & Nystrom
Odmiana: Espresso Fairtrade
Data palenia: 11.02.2014
Metoda przygotowania: ekspres

Kawa zakupiona w firmie znanej z naszego forum.
(http://www.coffeedesk.pl/photos/products/normal/1487a241e4c29396289f5cad82d9bc81.jpg)
Opis ze strony dystrybutora:
"... Stworzyliśmy mieszankę ziaren arabiki z Etiopii (rejon Yirgacheffe) i Indonezji (rejon Gayo na Sumatrze). Wspólnie tworzą pełne brzmienia espresso, o delikatnym czekoladowym zabarwieniu i nutą słodkich owoców. To niezwykłe  espresso, które jest zarówno smaczne, jak i etycznie przygotowane od samego ziarna kawy

Ziarna kawy pochodzą od spółdzielni, które są certyfikowane przez organizację FLO. Sadzonki są całkowicie ekologiczne i Fair Trade zapewnia, że plantatorzy kawy uzyskują uczciwą cenę, a tym samym wsparcie dla tworzenia długoterminowych, zrównoważonych plantacji..."

Mieszanka zawiera:
Etiopien Yirgacheffe Harfusa
Sumatra Gayo Mountain
Etiopien Yirgacheffe

Ziarna różnej wielkości i mocniej palone (może jeszcze nie „włoszczyzna”, ale już blisko) – słodki, powalający zapach. Czuć suszonymi poziomkami; kumulacja aromatu podczas mielenia.

Espresso – ciemna, gruba, tłusta i trwała crema.

Smak zdecydowany, dla mnie przyjemny; pierwszy plan to dojrzałe słodziutkie truskawki i poziomki, troszkę kwasków (naprawdę minimalnych) z czerwonej porzeczki, potem trochę chałwy i doskonała gorzka czekolada, na koniec trochę dymu z cygar (kolejna kawa w ostatnim czasie, gdzie mam takie skojarzenia – przyjemny dym).
Ropucha popija ją z lodami śmietankowymi (affogato), mnie do mleka jej szkoda.

Spożywana od 25.04.2014
Kawa bardzo dobra, pewnie świeższa byłaby jeszcze lepsza; w mojej ocenie 8/10