forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Czechofilka w 20 Lipiec 2018, 14:37:06
-
Witam wszystkich serdecznie! ;)
Jako że jestem przed ślubem, muszę się wstrzymać z kupnem ekspresu na jakieś 4 miesiące, zanim na niego uzbieram. :lol2:
Preferuję kawy zaparzane metodą alternatywną - tj. drip lub aero. Uwielbiam kawy cytrusowe, zwłaszcza jako cold drip. :szampan:
Czasem jednak nachodzi mnie ochota na kawy mleczne typu cappo, czasem znajomi przyjdą w odwiedziny, a oni zaraz by mi do alternatyw sypali cukier :ogien: , więc wolę im już zrobić kawy z mlekiem. Narzeczony tak samo preferuje kawy mleczne.
Szukam ekspresu, który zrobi mi poprawne espresso (nie jakieś wyszukane), ale za to wspaniale spieni mleko, żebym nie musiała za długo męczyć się z polerowaniem. Co możecie polecić? Kwota do maks 2500zł. Myślałam o kupnie ekspresu LELIT Anna PL041LEM, co WY na to? Jeżeli znacie lepsze w tym przedziale cenowym lub trochę droższe, a warte kupna, podzielcie się proszę opinią. ;)
Tylko nie piszcie, że skoro nie zależy mi na wyszukanym espresso, to mogę sobie darować i kupić spieniacz do mleka, to nie to samo. :P Proszę o konkretne rady. ;)
-
Oczywiście - UNO PROF Black. Stabilność temperaturowa, szybkie nagrzewanie, szybkie przejście do pary, wydajna para.
-
Za niewiele ponad 2000,- masz RANCILIO SILVIA E i LELIT Anna PL041LEM, ale wolał bym dogadać cenę z Januszem na Ascaso UNO Prof, pary pod dostatkiem. Ewentualnie ECM Casa V też pary pod dostatkiem, świetna jakość. Posiadam Casę IV, jestem bardzo zadowolony.
-
Posiadam Casę IV,
A nie odczuwasz pokusy dodania do niej PIDa?
-
Krakus, początkowo myślałem, potem mi przeszło, a teraz mnie kusi(sz) Jak by "ktoś" za mnie to zamontował to i owszem :)
-
Największym problemem będzie wycięcie otworu pod regulator w obudowie. Reszta to pikuś, bo w środku miejsca dużo.
Ciekawiło mnie, czy nie dokucza Ci niestabilność temperaturowa bimetalu.
-
O dziwo, nie jest tak źle, mam już swoje "patenty" na stabilną w miarę temp. :)
-
Potwierdzam, że Uno Prof świetnie spienia mleko. Czas przejścia od zakończonego espresso do wyrzutu pary około 35-45 sekund. Gdybym miał dzisiaj kupować dołożyłbym do wersji Duo z dwoma termoblokami, żeby jednak nie czekać :)
-
O dziwo, nie jest tak źle, mam już swoje "patenty" na stabilną w miarę temp. :)
Surfing?
-
kupić spieniacz do mleka, to nie to samo
Oczywiście, że nie to samo. Mleko spienione ręcznie (french press) jest smaczniejsze, słodsze i bardziej kremowe w konsystencji. Do malowania też się nada. Para jest tylko szybsza, ale w smaku przegrywa.
-
Ja tam na automacie z pełną regulacją śmigam. :)
Spienia mleko szybko i bdb.
(https://zapodaj.net/images/b15b660f925ec.jpg)
Używam też:
https://www.morele.net/profi-cook-spieniacz-do-mleka-pc-ms-1032-730873/
-
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedź. Przekonaliście mnie i zbieram w takim razie na Ascaso UNO Prof. :D
-
Odezwij się do mnie. Chyba będę miał dla Ciebie okazyjnego UNO PROF Black...