forum.wszystkookawie.pl
Kupię, sprzedam, podaruję lub wymienię => Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) => Wątek zaczęty przez: kamira w 06 Wrzesień 2013, 17:35:33
-
Od sierpnia 2013 ekspres Kamira skonstruowany przez Sycylijczyka Nino Santoro jest dostępny w Polsce.
Chętnie odpowiem na wszelkie pytania z nim związane.
Na początek - najważniejsze informacje o nim znajdziecie tutaj: www.kamiraespresso.pl (http://www.kamiraespresso.pl)
A prezentacja działania ekspresu - tu: http://youtu.be/z00WEPjXue8 (http://youtu.be/z00WEPjXue8)
(https://dl.dropbox.com/s/vr7y3cwjlqzk12f/kamira_800.png)
-
Raczej espresso to z tego nie wyjdzie.
-
Wygląda na kafeterkę. :ok:
Tylko trochę udziwnioną. :mrgreen:
Ale podoba mi się. :ok:
Kawa w smaku pewnie jak z kafeterki. :ok:
Tylko nie za tą cenę. :NO:
-
Widzę, chyba, jeden minus.
Odpada przygotowanie kawy na kuchence indukcyjnej.
-
Cóż, porównania z innymi urządzeniami pewnie mógłby tylko ktoś z większym doświadczeniem niż ja.
Ja mogę zapewnić, że kawa z Kamiry jest doskonała :-)
Co do ceny - Kamira to rzemieślnicza robota, nie chińska masówka...
Odpada przygotowanie kawy na kuchence indukcyjnej.
Kamira działa na wszystkich źródłach ciepła - z indukcją na czele. Przetestowane na mojej Amice.
-
Tylko nie za tą cenę. :NO:
Bez przesady. Z tego co się zorientowałem to kosztuje 300 zł - można kupić jako kolejną "alternatywną" zabawkę. Brak wersji na indukcję to faktycznie dyskwalifikacja. Dziwna sprawa z tym włoskim sprzętem na indukcję - ze świeczką trzeba szukać.
-
Brak wersji na indukcję to faktycznie dyskwalifikacja.
Kamira w wersji, która jest w Polsce doskonale działa na indukcji. Pisałem o tym w poście nieco wyżej.
-
No własnie miałem to napisać, ale mnie ubiegliście :)
-
Pytanie czy tylko działa na tej indukcji czy jest do indukcji przystosowana. Mam stalową kawiarkę Bialetti i GAT i one działają na indukcji mimo to, że producent deklaruje co innego. Tydzień temu kupiłem drugą kawiarkę GAT już typowo do kuchni indukcyjnej i różnica w działaniu jest zasadnicza z resztą to widać po denku urządzenia. W tej kawiarce na kuchnię indukcyjną woda na maksymalnej mocy na najmniejszym "palniku" wrze po nieco ponad pół minuty a w tej drugiej po kilku minutach więc coś jest na rzeczy. Używanie niewłaściwych naczyń na indukcji skutkuje też podobno powstawaniem nadmiernego pola elektromagnetycznego a to z kolei nie jest zdrowe ? I to tyle zasłyszanych teorii. Trudno mi powiedzieć czy to prawda w każdym razie ja wybieram urządzenia dedykowane do kuchni indukcyjnych z warstwowym denkiem. A jak to wygląda z tym sprzętem ? Może więcej zdjęć wstawisz do tego wątku ?
-
Kamira ma dwie wersje - na indukcję i zwykłą. My sprowadzamy wyłącznie ekspresy na indukcję, ale trudno mi wypowiadać się w kwestii szczegółowych rozwiązań technicznych.
Zdjęcia chętnie wstawię, ale proszę o informację - co sfotografować :-)
-
A czy zmierzenie czasu zagotowania wody nie byłoby dobrą odpowiedzią na pytanie, jak się sprawdza z indukcją?