forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: sapphiron w 26 Sierpień 2013, 09:09:31
-
Nie no śmieję się ;) Akurat na dobry młynek do frencha mogę parę zł wydać ;)
Ale do meritum. Poszukuję młynka do mielenia dobrego granulatu do frencha. Na ekspressy nie mam niestety czasu, z tańszych automatów to nie jest jednak ten smak a nad przelewem może kiedyś pomyślę.
Ogólnie wyznacznikiem tutaj jest współczynnik jakości do ceny, czyli szukam jakości która da mi komfort i dobre parzenie kawy, za cenę rozsądną. Czyli szukam zapewne coś ze średniej półki :)
Pomożecie?
-
Sprecyzuj budżet :)
-
max 200zł?
-
Hmm, w tej cenie tylko ręczny...
-
Wszystko kwestią kasy. FP jakoś strasznie wymagający nie jest.
Zobacz ten wątek (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=251.msg4283#msg4283) - masz tutaj dwa najtańsze ręczne rozwiązania. Budżet 70 ???-120 PLN.
Następna pólka (do 300 PLN) to tanie elektryczne żarnowe - np. Severin i spółka
Potem lądujemy na półce ~ 600 PLN - moim zdaniem jeśli FP i alternatywy są twoim napojem docelowym to mimo ceny jest to najrozsądniejsze rozwiązanie. Bodum Bistro, Ascaso, Graef z nowych, lub coś używanego gastronomicznego.
Ale jak pisałem na początku - wszystko kwestią budżetu.
-
Bodum Bistro na allegro od 459 zł.
-
Ręczne mielenie pod FP jakoś uciążliwe nie będzie - mielisz grubo i w sumie szybko. No chyba że zalewasz 1 litrowego pressa :)
Ja z wygodnictwa bym jednak poszukał czegoś wspomaganego prądem.
-
Może być ręczny, mi nie przeszkadza. Ważne żeby granulat był dobry :)
-
Z granulatem może być właśnie problem.
Powinieneś się też zaopatrzyć w jakieś sitko z drobnymi dziurkami, żeby oddzielić pył od większych kawałków, ponieważ jego filtr FP nie wychwyci, a potem wyląduje w filiżance.
-
To jest naprawdę ciężkie pytanie, znaczy pytanie o dobry przemiał.
Szczególnie do frencha, bo z jednej strony, cokolwiek grubego zasypiesz będzie dobrze, z drugiej strony, wybitne napary uzyskasz tylko z wybitnego przemiału (zero pyłu). Do tego dochodzą różne oczekiwania względem klarowności naparu. Pewnie są i tacy, którym brak pyłu będzie przeszkadzał, będzie brakiem, kawa nie będzie dla nich pełna.
Cenowo to będzie tak:
20-70zł -- tanie ręczne młynki, żarna żeliwne, przemiał nierówny, komfort mielenia niski.
100-180zł -- ręczne młynki z żarnami ceramicznymi, jakość przemiału kapkę lepsza, komfort użytkowania znacznie wyższy (Dla mnie nadal najlepszym wyborem w tej grupie jest Hario Slim).
100-200zł -- grupa młynków elektrycznych o niemal tej samej konstrukcji z płaskimi żarnami (MPM, DeLonghi, Krups itp), ale zupełnie innymi niż płaskie żarna w młynkach gastro. Nie wiem czy ktoś je bliżej testował, ale sam wygląd żaren wróży, że przemiał będzie najwyżej taki jak w powyższych młynkach. Może też zabraknąć skali w grubą stronę. Moim zdaniem nie warto (przynajmniej do czasu rzetelnego porównania).
250zł -- elektryczny Severin (tu ważny numerek, bo są dwa, a żarna zupełnie inne) 3873 (znany również pod postacią Tchibo).
Dalej to już Bodum (też uwaga, bo mają też nożowe w ofercie, mówimy o żarnowym) i cała reszta, o której było wyżej.
To oczywiście w kategorii łatwo dostępne.