forum.wszystkookawie.pl

Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: Krakus w 16 Kwiecień 2017, 19:19:44

Tytuł: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 16 Kwiecień 2017, 19:19:44
Wszyscy w poszukiwaniu świętego Graala dobrego espresso szukają swoich własnych ścieżek. Jedną z nich jest siła tampingu. Początkujący pytają z jaką siłą? 5kG? 15kG? A może tylko dotknąć tamperem?

Do poszukiwań w Internecie natchnęły mnie dwie obserwacje - pierwsza to sposób parzenia kawy przez Włochów we włoskich kawiarniach / restauracjach / stacjach benzynowych. Dwa - trzy pociągnięcia wajchą od dozownika przy młynku, symboliczne zawadzenie portafiltrem o dzyndzel tamperopodobny przykręcony do młynka, zapięcie kolby i wciśnięcie guzika w ekspresie. Druga, to proste policzenie siły, z jaką woda naciska na ciastko w trakcie ekstrakcji - a wynosi ona ni mniej ni więcej tylko 251 kG (dla sitka 58mm i ciśnienia 9,5 bara). Czyli nasz tamping to ułamek siły działającej w czasie ekstrakcji.

Natknąłem się w Internecie na następujący artykuł (http://socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/). Otóż wynika z niego, że w zakresie od 5 kG do 20 kG nie zmierzono (a laboratorium mieli zacne, a metodę udokumentowaną) żadnych różnic w wyniku w filiżance.

Nie piszę tu o ruchu precesyjnym, który według mojego doświadczenia znacząco redukuje kanałowanie przy brzegu ciastka.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 16 Kwiecień 2017, 19:21:57
Kup sobie regulowany tamper i zniknie siła nacisku. Kiedyś jak wchodziły wagi też się bronili przed nimi a teraz dużo ułatwia jej stosowanie.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 16 Kwiecień 2017, 19:30:10
Kup sobie regulowany tamper
Po co? Czytałeś artykuł? Siła nie ma żadnego znaczenia.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: WS5 w 16 Kwiecień 2017, 19:36:01
Druga, to proste policzenie siły, z jaką woda naciska na ciastko w trakcie ekstrakcji - a wynosi ona ni mniej ni więcej tylko 251 kG (dla sitka 58mm i ciśnienia 9,5 bara). Czyli nasz tamping to ułamek siły działającej w czasie ekstrakcji.

Taka siła to działa na ślepe sitko, albo trzeba by ciastko przykryć kawałkiem dopasowanej membrany nie przepuszczającej wody. Jak się nie ubije kawy, to po ekstrakcji jest "błoto', samo się nie ubija, bo woda wnika miedzy kawę i założenie, że ta siła jest przyłożona na górze ciastka jest raczej błędne...


Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: tom517 w 16 Kwiecień 2017, 19:36:33
Mocniej ubijam, mniej espresso w tym  samym czasie, tyle z moich obserwacji.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 16 Kwiecień 2017, 19:37:53
Czytałeś artykuł?

Ale ja nie musze czytać artykułu aby wiedzieć że siła ubicia ma znaczenie .
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Kwiecień 2017, 20:27:57
Kup sobie regulowany tamper
Po co? Czytałeś artykuł? Siła nie ma żadnego znaczenia.


Krakus, Ty nigdy nie zrobisz poprawnie espresso.
Tego nie wyczytałem. Ja to wiem.
Polecam Tobie trochę praktyki. Nie mówię tego po złości.

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 16 Kwiecień 2017, 20:50:44
Nie zaobserwowałem żadnych jednoznacznych, obserwowalnych i przewidywalnych różnic w ekstrakcjach przy różnych siłach tampingu. Za takowe różnice odpowiedzialny jest szereg innych zmiennych.
Pozdrawiam ;)
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Kwiecień 2017, 20:52:05
Nie zaobserwowałem żadnych jednoznacznych, obserwowalnych i przewidywalnych różnic w ekstrakcjach przy różnych siłach tampingu. Za takowe różnice odpowiedzialny jest szereg innych zmiennych.
Pozdrawiam ;)

A jakie to są zmienne ?
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 16 Kwiecień 2017, 21:09:39
Też uważam, że siła nie ma dużego znaczenia. Większe znaczenie moim zdaniem ma grubość przemiału, dystrybucja, nutacja. Tamping trzeba zrobić, w miarę możliwości w powtarzalny sposób i tyle

Marek.

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 16 Kwiecień 2017, 21:13:35
W opisanym artykule autorzy sprawdzali zmianę TDS w funkcji siły tampingu przy parzeniu wagowym z brew ratio 2:1.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 16 Kwiecień 2017, 21:22:09
ja nie musze czytać artykułu aby wiedzieć że
Kocham taki sposób argumentacji. Goście przepuścili kilkadziesiąt filiżanek kawy przez dwa różne refraktometry, obrobili wyniki statystycznie, a ty nie musisz tego czytać, bo wiesz (lepiej).
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 16 Kwiecień 2017, 21:24:58
A mi się podoba jak ślepo zafascynowany jesteś ich wynikami.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Kwiecień 2017, 21:29:11
Też uważam, że siła nie ma dużego znaczenia. Większe znaczenie moim zdaniem ma grubość przemiału, dystrybucja, nutacja. Tamping trzeba zrobić, w miarę możliwości w powtarzalny sposób i tyle

Marek.


Zrobienie samego espresso nie jest trudne. Inaczej wygląda sprawa, gdy ono ma być powtarzalne.
A im więcej wymaga się, tym większy kładzie się nacisk na np. ubicie tamperem.
To jest opór dla ciśnienia który sami wytwarzamy.

Tu masz temat. Nie wiem czy go czytałeś.
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=765.0 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=765.0)
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 16 Kwiecień 2017, 21:37:56
Zakładasz, że moje espresso nie jest powtarzalne? :-)

Marek.

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Kwiecień 2017, 21:44:54
Zakładasz, że moje espresso nie jest powtarzalne? :-)

Marek.

Nigdy w życiu.  :)
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 16 Kwiecień 2017, 22:04:09
@Tedi
Ty wiesz, że siła tampingu ma znaczący wpływ na czas ekstrakcji, a autorzy artykułu ustalili na drodze eksperymentalnej co następuje:
Cytuj (zaznaczone)
Brew times to reach the goal weight (40g) were not significantly affected by tamping pressure (p = 0.30), but the impact of brew weight and brew time was significant on final TDS.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Kwiecień 2017, 22:11:32
A możesz to przetłumaczyć ?
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 16 Kwiecień 2017, 22:12:23
Temat czytałem, z moich doświadczeń siła tampingu powinna być powtarzalna i nie musi być duża, żeby espresso było powtarzalne. Ważna jest też dystrybucja kawy w sitku i też powinna być powtarzalnie dobra.   Jeśli sprawię, że te dwie rzeczy to stała, wtedy jakość naparu zalerzy już tylko od trzech zmiennych, wagi zmielonej kawy (co po pierwszym tampingu można skorygować i przyjąć jako stałą) temperatury i doboru grubości przemiału.

Marek.

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Kwiecień 2017, 22:24:46
Temat czytałem, z moich doświadczeń siła tampingu powinna być powtarzalna i nie musi być duża, żeby espresso było powtarzalne. Ważna jest też dystrybucja kawy w sitku i też powinna być powtarzalnie dobra.   Jeśli sprawię, że te dwie rzeczy to stała, wtedy jakość naparu zalerzy już tylko od trzech zmiennych, wagi zmielonej kawy (co po pierwszym tampingu można skorygować i przyjąć jako stałą) temperatury i doboru grubości przemiału.


Trzeba eliminować zmienne. Później trzeba poznać co i w jakim stopniu "jest" odpowiedzialne np. za smak.



Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: WS w 16 Kwiecień 2017, 22:26:12
Kiedyś pisałem o podobnych rzeczach, jak w tym artykule. A mianowicie, że przy dobrym młynku, siła tampingu schodzi na drugi plan. Ubicie trochę lżej czy trochę mocniej, ma niewielkie znaczenie, poprawność ekstrakcji zależy od miałkości przemiału. A "trochę" w przypadku normalnego mężczyzny, to jest kilka kilogramów. Ale podstawą przy takim twierdzeniu jest naprawdę dobry młynek.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 16 Kwiecień 2017, 22:31:34
Ale podstawą przy takim twierdzeniu jest naprawdę dobry młynek.
Autorzy eksperymentu mieli młynek raczej dobry - Mythos One. To zdaje się dobry młynek?

Myślę, że wszyscy mogą myliś kanałowanie na brzegach z czasem ekstrakcji. Kiedyś ubijałem bardzo dokładnie tamperem 57mm w sitku pod tamper 58,5 mm i kanałowało jak złoto.

A możesz to przetłumaczyć ?
OK, daj chwilkę.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 16 Kwiecień 2017, 22:36:41
Moim zdaniem, jeśli osiągniemy ratio 1:2 w 25-30 sekund to najbardziej temperatura. I to mi w zupełności wystarcza. Dążę do takiego ratio i czasu po czym bawię się flushem dłuższym lub krótszym. W końcu to tylko kawa. Nie mam czasu ani pieniędzy, żeby rozwodzić się nad takimi szczegółami. Nie mam też tak rozwiniętej sensoryki, żeby ocenić tak nikłe różnice wynikające z różnej siły tampingu, przy czym dla innej siły należy chyba dobrać odpowiednio inne mielenie, żeby zachować ratio w czasie. Kto ma na to czas, kasę, i taką pamięć sensoryczną, żeby zapamiętać niuanse po kilku próbach, które trzeba wykonać zanim dobierzesz przemiał do innej siły tampingu. Dla mnie to niewykonalne i zupełnie nie potrzebne.

Marek.

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 16 Kwiecień 2017, 23:24:45
Myślę, że wszyscy mogą myliś kanałowanie na brzegach z czasem ekstrakcji. Kiedyś ubijałem bardzo dokładnie tamperem 57mm w sitku pod tamper 58,5 mm i kanałowało jak złoto.

Jakbyś zobaczył jak ja ubijam kawę, to byś powiedział że jestem idiotą. A do tego jak powiem, że kanałowania nie ma, to byłbym debilem.
No bo jak tak można ubijać kawę, jak o takiej metodzie nie napisano w internecie.

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 16 Kwiecień 2017, 23:40:32
to byś powiedział że jestem idiotą.
Nie. Powiedziałbym, że ubijasz kawę inaczej niż ja. Mógłbym też powiedzieć, że ja tak nie umiem.

Staram się nikogo nie nazywać idiotą, gdyż jak powiedział Sztaudynger:
Cytat: Jan Izydor Sztaudynger
Nie zawsze trzeba mieć za drania
tego, co jest innego zdania.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 17 Kwiecień 2017, 00:06:07
Czytając niektóre tematy można przypuszczać, że dyskutanci albo żyją w innych rzeczywistościach, albo rozmawiają w innych językach. Moim zdaniem pierwsza opcja jest bliższa prawdy, a standardowa odpowiedź to: kawa.

Im jaśniej palona kawa, tym bardziej w grę wchodzą niuanse takie jak jakość młynka, stan żaren, dystrybucja, grudki, tamping, tamper itp. Dlatego dwie osoby mogą mieć zupełnie inne doświadczenia na temat tego samego szczegółu. Dlatego Włosi mogą nie dbać o to i owo, dlatego wraz z rozwojem kawowego rynku wymyślane są zabawy w wagi, ratio, OCD, dobór temperatury czy profilowanie ciśnienia.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 17 Kwiecień 2017, 00:28:05
Nie. Powiedziałbym, że ubijasz kawę inaczej niż ja. Mógłbym też powiedzieć, że ja tak nie umiem.

Staram się nikogo nie nazywać idiotą, gdyż jak powiedział Sztaudynger:

Mam taper o 5 setek mniejszy niż średnica sitka.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 17 Kwiecień 2017, 00:39:51

Kiedyś pisałem o podobnych rzeczach, jak w tym artykule. A mianowicie, że przy dobrym młynku, siła tampingu schodzi na drugi plan. Ubicie trochę lżej czy trochę mocniej, ma niewielkie znaczenie, poprawność ekstrakcji zależy od miałkości przemiału. A "trochę" w przypadku normalnego mężczyzny, to jest kilka kilogramów. Ale podstawą przy takim twierdzeniu jest naprawdę dobry młynek.

Do tego jeszcze smak kawy w bardzo dużym stopniu zależy od jakości przemiału.

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 17 Kwiecień 2017, 00:40:29
Mam taper o 5 setek mniejszy niż średnica sitka.
Ja mam tamper 85,5mm i sitka IMS, o średnicach nieznacznie większych. Jak ubijałem w tych sitkach tamperem 57mm (bo większego nie miałem) to mimo bardzo starannego ubicia miałem bardzo silne kanałowanie przy ściankach. Jak przeszedłem na tamper 58,5, kanałowanie ustało.

Im jaśniej palona kawa, tym bardziej w grę wchodzą niuanse
Autorzy używali kawy MC Euro Classic Espresso Blend. Wujek Google milczy na temat tej kawy.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: bigmaciek w 17 Kwiecień 2017, 01:39:33
Nie czytałem wcześniejszych dywagacji więc powiem tylko tyle: dla mnie tamping jest na drugim miejscu. Na pierwszym jakość mielenia. Jeśli mielenie jest nieodpowiednie do espresso to żadem tamping, choćby i pół tony, nie pomoże. Z kolei, jeśli mielenie będzie za drobne, jak do tygla, do dobry tamping jest niezbędny ale to nie znaczy, że musi być najcięższy bo wtedy woda się nie przepcha. Mówię jo sprzęcie jednobojlerowym z pompą z pompą wibracyjną i ciśnieniu 9,5b . Przy dźwigni mam trochę inne doświadczenia.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 17 Kwiecień 2017, 01:49:45
Nie czytałem wcześniejszych dywagacji
To przeczytaj, z łaski swojej. Mój wpis dotyczy sprawozdania z pomiarów dwu członków portalu Socraticcoffee którzy eksperymentalnie udowadniają, że siła tampingu w zakresie 5kG - 20kG nie ma wpływu na TDS, czyli ilość rozpuszczonych substancji w zaparzonej ekspresem ciśnieniowym kawie.

dobry tamping jest niezbędny
Patrz punkt poprzedni.

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: bigmaciek w 17 Kwiecień 2017, 01:54:58
Nie zamierzam czytać "z łaski swojej". Powiedziałem, że nie czytałem wcześniejszych wpisów. Napisałem swoje zdanie. Ale jeśli musisz mieć ostanie zdanie to proszę bardzo. Dla mnie EOT.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: manfred w 17 Kwiecień 2017, 06:23:25
OK, daj chwilkę
Translator jakoś to przetłumaczył ale nie wiem czy dobrze wklejac nie będę.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 17 Kwiecień 2017, 09:25:04
Cytuj (zaznaczone)
Brew times to reach the goal weight (40g) were not significantly affected by tamping pressure (p = 0.30), but the impact of brew weight and brew time was significant on final TDS.
Cytuj (zaznaczone)
Czasy ekstrakcji do osiągnięcia zadanej wagi (40g) nie były znacząco zależne od ciśnienia tampingu (współczynnik p = 0.3), natomiast wpływ masy naparu i czasu ekstrakcji był znaczący dla osiągniętego końcowego TDS (Total Dissolved Solids - razem substancji rozpuszczonych)

Generalnie witryna socraticcoffee.com (http://socraticcoffee.com) jest niezwykle ciekawa - autorzy zamieszczają w niej wyniki swoich pomiarów związanych z kawą (np. badali, czy jest wpływ stanu żaren na ekstrakcję - okazuje się, że jest znaczący). Coś jak badania Ernesto Illy.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 17 Kwiecień 2017, 09:40:17
@Krakus, wyluzuj. W tym temacie nikt z nas Ciebie nie okłamuje.

Mam taper o 5 setek mniejszy niż średnica sitka.
Ja mam tamper 85,5mm i sitka IMS, o średnicach nieznacznie większych. Jak ubijałem w tych sitkach tamperem 57mm (bo większego nie miałem) to mimo bardzo starannego ubicia miałem bardzo silne kanałowanie przy ściankach. Jak przeszedłem na tamper 58,5, kanałowanie ustało.

Jak mamy to samo sitko IMS to jego średnica wewnętrzna jest 58,8 mm. Taka jest mimo, że na przykładzie tego sitka co ja mam {IMS} suwmiarką zmierzyć się nie da.
Zakładając że nasze sitka mają tą samą średnicę, tamper o średnicy 58,65 mm byłby jeszcze lepszy. Mam na myśli niwelowanie kanałowania.
Lecz na tym nie koniec. Kanałowanie nie tylko wystepuje po sciankach sitka. Jest zależne od budowy ekspresu.




Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 17 Kwiecień 2017, 10:54:57
@Krakus, wyluzuj. W tym temacie nikt z nas Ciebie nie okłamuje.
Nie mam wątpliwości. Tyle, że dobrze udokumentowany eksperyment pokazuje coś zupełnie innego (to znaczy, że siła tampingu nie ma wpływu ani na czas ekstrakcji, ani na TDS). Można się tylko zastanawiać, skąd u części kolegów odmienne doświadczenia / przekonanie. Może po części sugestia?
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 17 Kwiecień 2017, 13:17:56
@Krakus, wyluzuj. W tym temacie nikt z nas Ciebie nie okłamuje.
Nie mam wątpliwości. Tyle, że dobrze udokumentowany eksperyment pokazuje coś zupełnie innego (to znaczy, że siła tampingu nie ma wpływu ani na czas ekstrakcji, ani na TDS). Można się tylko zastanawiać, skąd u części kolegów odmienne doświadczenia / przekonanie. Może po części sugestia?




Co mam Ci powiedzieć. Młynek. On ma najwięcej do powiedzenia w tym teście.
Ja mam młynki z żarnami 40,65,75mm. Kolega manfred {o ile mnie pamięć nie myli }ma fiorka 84 mm.
Inny kolega Essewissa robi ekstrakcję stoperem. Ma żarna 75 mm.
Dla kogoś kto nie docenia roli młynka, te gadanie jest bez sensu.
Jak przeczyta forum, utwierdza się w przekonaniu że większe żarna wpływają na szybkość mielenia. Czy po to są one zastosowane. Nie.
Żeby kawy nam nie brakło, są młynki z dozownikiem. Żeby nie trzeba było czekać na wyłączenie młynka, jest wyłącznik czasowy.
Pewne braki sprzętowe można rekompensować np.siłą  ubicia kawy  w sitku.
Załaduj w La Marzocco (LM) GS/3 MP  kiepski przemiał w kolbę.
Wiesz co zrobi La Marzocco, nasra sobie w gacie.
Tak samo jak my, gdy nasz przemiał będzie do kitu.
 
Tak moim zdaniem.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 17 Kwiecień 2017, 19:52:42
@Krakus, wyluzuj. W tym temacie nikt z nas Ciebie nie okłamuje.
Nie mam wątpliwości. Tyle, że dobrze udokumentowany eksperyment pokazuje coś zupełnie innego (to znaczy, że siła tampingu nie ma wpływu ani na czas ekstrakcji, ani na TDS). Można się tylko zastanawiać, skąd u części kolegów odmienne doświadczenia / przekonanie. Może po części sugestia?

Hehehe. Trochę mi przypomina to kłótnie dzieci: bo mój tata powiedział tak i tak jest i koniec!
Do testów socratic trzeba podchodzić z dystansem. To laboratoryjne, sterylne warunki, których nie ma w najlepszych kawiarniach, a co dopiero w domach. Maszyna i młynek tez sie różnią od tych które posiadają użytkowych tego forum. Myślisz ze dlaczego użyli dozy 20g? I dlaczego to najczęściej wybierana doza na światowych zawodach? Przeciętny użytkownik przeciętnego Ascaso czy innego małego kolbowca sypie ok 14-16g. To prawie 30% mniej niz oni! Duzo łatwiej zatem o zły tamping. Idealnie czyszczony po każdym mieleniu mythos tez różni sie przemiałem od greafow/macapow/mazzerow czy innych średniej klasy młynków. Siła tampingu ma znaczenie, czy to jesli chodzi o kanalowanie czy o TDS, ktory w teście był i tak mocno zawyżony.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 17 Kwiecień 2017, 20:14:56
To co panowie z Socratis udowodnili to że poprawny tamping między 5 a 20 kg nie ma wpływu na wartość TDS i czas ekstrakcji.


Jak to czytać? Robiąc wszystko dobrze z doborem kawy, mieleniem, dystrybucją, poprawnym równym tampingiem z naciskiem w zakresie 5-20 kg będziemy mieli tak samo smakująco kawę (upraszczam trochę, równając TDS do smaku).

Czyli co z tego wynika? Powinniśmy mieć wyćwiczony nacisk około 10 kg, bo wtedy nawet jak bardzo się pomylimy w góry czy w dół nawet o znacząco, wszystko nadal przebiegnie dobrze.

Co z tego nie wynika? Że brak tampingu, bardzo lekki tamping samym ciężarem tempera, krzywe przełożenia tempera nie ma wpływy na ekstrakcję. Tego Panowie nie testowali. Jasno to mówią, poprawny tamping w przedziale 5-20 kg. 

Tyle.

Zapamiętujemy w ręku 10 kg i jak wszystko inne robimy dobrze, będziemy mieli dobrą kawę.

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 17 Kwiecień 2017, 21:06:53
Badali jeszcze wpływ użytego tampera na TDS (http://socraticcoffee.com/2015/08/comparing-the-impact-of-tamper-on-tds/). Zdaje się, że wszystkie tampery miały płaską stopę.

Ciekawe wnioski dotyczą tampera LaMa, który jak się zdaje nie jest płaski.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 17 Kwiecień 2017, 21:15:44
Ok, badali wszystko w teorii. Mnie by ciekawiły inne badania, dołączone do tych. Wziąć grupę osób i dać każdemu po kolei do spróbowania kawy zrobione lepiej i gorzej. Taki ślepy test, jakie jest przełożenie teoretycznej poprawności kawy na praktyczne odczucia smakowe - i dopiero wtedy by wyszło, jak duże znaczenie, nawet dla wymagającej osoby, mają te wszystkie niuanse. O teorii można fajnie pogadać, tylko brak ślepych testów, które uwzględniają wyczuwalne różnice smaku wśród kawoszy. Nie sędziów SCAE/SCAA/INEI, tylko "zwykłych" ludzi, mniej lub bardziej zaangażowanych w szczegóły techniczne. I to jest chyba jedyna możliwość, żeby udowodnić czy zwracanie uwagi na absolutnie najdrobniejsze szczegóły ma faktycznie aż tak duże znaczenie, czy można po prostu robić kawę w miarę dokładnie, ale bez przesady, i cieszyć się jej smakiem tak samo jak w przypadku takiej, gdzie doza będzie odmierzona z dokładnością do 0,01 g a tamping do 1 g.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: pafcio0 w 18 Kwiecień 2017, 08:57:25
W praktyce zaobserwowałem, że dozując danej kawy precyzyjnie identyczną ilość, a ubijając tamperami/krążkami różnej głębokości (co przekłada się na różnicę nacisku rzędu 500g-15kg) nie odczuwam i nie obserwuję żadnych regularnych różnic w ekstrakcji. Ewentualne różnice (bo jakieś tam są zawsze) wynikają z mikroróżnic w sitkach (żongluję sitkami), marginesem błędu wagi, losowości (np młynek wypluje nieco grubiej zmieloną frakcję, ilość zaplątanej łuski też pewnie jakoś wpływa, itp.).
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Fux w 18 Kwiecień 2017, 10:00:24
No właśnie wczoraj i dzisiaj sobie poeksperymentowałem z siłą docisku. No i wyszło, że mocno naciskając tamper lub tylko wyrównując i dotykając kosmetycznie, czas ekstrakcji i ilość kawy w filiżance jest zbliżona.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 18 Kwiecień 2017, 10:54:14
Socratic pokazał:
- że siła tampingu nie ma żadnego wpływu statystycznie istotnego na czas ekstrakcji i TDS
- tamper ma znaczenie na TDS (czyli te 58.5% wpływa)
- OCD tool obniża TDS!

 I parę innych wniosków. A jak komuś wpływa to znaczy, że nie ma powtarzalnej techniki do momentu
tampingu...
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 18 Kwiecień 2017, 12:09:25
tylko wyrównując i dotykając kosmetycznie
Podałbyś nacisk w kG?


Jasno to mówią, poprawny tamping w przedziale 5-20 kg.
Dziwnie jestem spokojny, że i powyżej 20 kG. Nie mam za to pojęcia, co poniżej 5kG.

Być może tamping musi zlikwidować niejednorodności dystrybucji. Zwróćcie uwagę, że nic nie pisano o żadnej specjalnej dystrybucji kawy w portafiltrze. Z drugiej zaś strony, autorzy przeprowadzili inny eksperyment (http://socraticcoffee.com/2016/12/examining-the-impact-of-the-ocd-on-total-dissolved-solids-extraction/) wskazujący, jak użycie OCD (https://onacoffee.com.au/product/ocd-ona-coffee-distributor/) zmienia ekstrakcję.

Krótki wniosek - siła nacisku nie ma znaczenia, ale dystrybucja już tak (przy czym autorzy mielili kawę na środek portafiltra po czym stukali, albo nie - okazało się bez znaczenia - w widełki młynka i naciskali kawę tamperem). Ponadto, użyty młynek ma znaczenie, przy czym, Mythos One daje najbardziej stabilne rezultaty (za nieco ponad 3k USD).
I teraz na koniec uwaga - użycie OCD obniża TDS.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Fux w 18 Kwiecień 2017, 14:03:44
Podałbyś nacisk w kG?

Nie mam czym zmierzyć.
B. amatorsko odtarowana kolba i tamper.
2-3 kg nacisku.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 18 Kwiecień 2017, 16:07:35
Dziwnie jestem spokojny, że i powyżej 20 kG.

Krakus, jest problem. A czy przez przypadek obrót kolby nie powodował ubicia stałego np. na wartość 40 kg.
Pytam się Ciebie, bo nie chcę na tłumaczu tekstu polegać.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 18 Kwiecień 2017, 16:59:44
A czy przez przypadek obrót kolby nie powodował ubicia stałego
Nie przypuszczam. Spojrzyj na specyfikację użytego sprzętu:
Reasumując - mało prawdopodobne. Autorzy zresztą wyglądają na kumatych, więc chyba wiedzą co robią.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 18 Kwiecień 2017, 17:49:32

  • Doza: 20 gramów (domyślam się, że przy takiej dozie jest odstęp do prysznica - należałoby chyba zapytać kogoś, kto ma takie sitko), VST w katalogu pisze, że do sitka wchodzi 19 - 21 gramów,


No jak zapakowali 20 gramów w to sitko, to po co używali tamptera.
Do tego barista silny chłop, ruchem obrotowym kolby ubił kawę, aż pot z niego słynął niczym woda z wodospadu Niagara.
Do tego jeszcze, przy teście monety, monety nie odnaleziono. A ona biedna z ogromnym impetem z wylewki wyskoczyła.

Reasumując - mało prawdopodobne. Autorzy zresztą wyglądają na kumatych, więc chyba wiedzą co robią.

Bywa, że najciemniej jest pod latarnią.


Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 19 Kwiecień 2017, 10:58:08
Do sitka VST 18g ludzie potrafią wsadzić 22 gramy.
DO 20g luzem da się upchac 24g.
Oczywiście zależy od ekspresu, ale te sitka są robione na dozę ( i u większości pare monet włożysz)!
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 19 Kwiecień 2017, 11:20:19
Do sitka VST 18g ludzie potrafią wsadzić 22 gramy.
Zwróć uwagę na politykę. VST robi sitka 15g, 18g, 20g, 22g, IMS robi 12-18, 16-20, 18-22 - cztery gramy dają 2mm różnicy wysokości sitka.

@Tedi - odpowiadając raz jeszcze na Twoje pytanie - goście wiedzieli co robią, i zmierzyli rzeczywistą siłę tampingu, a nie siłę dociskania ciastka prysznicem.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 19 Kwiecień 2017, 14:08:31
VST robi sitka na określony przepływ wody na daną porcję (to była ich rewolucja+ precyzja), czyli sitka mają inną wielkość dziurek.

A IMS robi sitka o określonej wysokości i podają zakres w zależności od ekspresu (czy dziurki się różnią to trudno powiedzieć).

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 19 Kwiecień 2017, 14:37:17
to była ich rewolucja+ precyzja
No widzisz, a tutaj (https://www.perfectdailygrind.com/2016/06/ims-vs-vst-espresso-baskets-effects-extraction/) jest napisane, że IMS są lepsze...
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 19 Kwiecień 2017, 14:40:47
A IMS robi sitka o określonej wysokości i podają zakres w zależności od ekspresu (czy dziurki się różnią to trudno powiedzieć).

Różnią się, nawet w sitku o tej samej pojemności a różniącym się przetłoczeniem pod sprężynkę lub jego brakiem układ dziurek jest inny (ilość chyba też)

Marek.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 19 Kwiecień 2017, 14:58:29
Różnią się, nawet w sitku o tej samej pojemności a różniącym się przetłoczeniem pod sprężynkę lub jego brakiem układ dziurek jest inny (ilość chyba też)
Bo to są dwa różne sitka - jedno ma płaskie, a drugie wypukłe dno.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 19 Kwiecień 2017, 15:16:11
Wielkość dziurek chodzi mi o ich średnicę (ilość może też)
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 20 Kwiecień 2017, 13:45:51
Dodam od siebie, że zmierzyłem dzisiaj z jaką wagą ubijam kawę. I o ile można wierzyć wadze łazienkowej, są to okolice 25 kg...
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 20 Kwiecień 2017, 16:23:46
Jesi chodzi o OCD, ciekawe dlaczego socratic nie podali w teście wartości procentowej ekstrakcji po sprawdzeniu refraktometrem? :hihihi: aaa wiem! Bo bez OCD wychodzi ponad 22% a to sie juz nie mieści w standardach  :taktak: ale dalej im slepo ufajmy!
Ale nie to nie ten temat.
Zmarnowane ponad 1 kg dobrej kawy, pożyczane sprzęty, ale zrobiłem eksperyment w normalnych kawiarnianych warunkach, a nie w sterylnym laboratorium.
Jedziemy:
Młynek: VA Mythos One ( przebieg 6 miesięcy ~500 kaw dziennie, 5 dni w tygodniu, ostatnio czyszczony wczoraj, czyli obecnie ma dokładnie 491 kaw zmielonych)
Ekspres: LaMa Strada AV (sitka VST 18g, temp 93 st, prysznic IMS, backflush robiony zaraz przed testem)
Kawa: Square Mile Sweet Shop. Palona 11/04/2017
Tamper: Technic 58mm, PuqPress
Waga: Acaia Pearl
Uzysk: 40g naparu, 240 pulsów.

Test 1 - 18g
Tamper dynamometryczny Technic.
Minimalne ubicie 8kg, Maksymalne 21kg i na takich wartościach zrobiłem test.

1 próba:
Minimalne ubicie: czas ekstrakcji 28 sekundy
Maxymalne ubicie: czas ekstrakcji 32 sekund, sekundę szybciej rozpoczęta ekstrakcja.

2 próba:
Min: 29 sekund
Max: 31 sekund

3 próba:
Min: 29 sekund
Max: 31 sekund

Smak: zauważalne w ślepym teście przez 4 osoby, 2 baristów, 2 ochotników. Wszyscy zgodnie wybrali lżejszy tamping.

Test 2 - 17g
Tamper dynamometryczny Technic.
Minimalne ubicie 8kg, Maksymalne 21kg

1 próba:
Minimalne ubicie: czas ekstrakcji 24 sekundy
Maxymalne ubicie: czas ekstrakcji 26 sekund, ekstrakcja rozpoczęta w tym samym czasie.

Wszystkie trzy próby z identycznym rezultatem.
Smak: bariści rozpoznali mocniejszy tamping i wybrali jako lepszy, ochotnicy strzelali, ale trafili w mocniejszy tamping.

Test 3 - 18g
Puqpress
10 kg - 20kg
Pożyczyłem zeby nie było wątpliwości o krzywym czy nieumiejętnym tampingu.

1 próba:
Minimalne ubicie: czas ekstrakcji 27 sekund
Maxymalne ubicie: czas ekstrakcji 29 sekund

Wszystkie trzy próby dali identyczne rezultaty.
Smak: ciezko, ale mimo wszystko do odróżnienia. Pełniejszy z naciskiem na mocniejszy tamping.


W żadnej z prób nie wystąpiło kanalowanie.
Wyciągnijcie wnioski sami :)
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: kulka w 20 Kwiecień 2017, 16:48:07
Laikiem jestem, ale wychodzi mi na to, że wszyscy wskazywali na shoty dłuższe (test 2) ale nie trwające dłużej niż 29s (test 1 i 3). Czyli ocena kawy zależałaby od czasu ekstrakcji, na który wpływ może mieć w jakimś stopniu siła tampingu. Gdyby dać jeszcze próbę z 19g, zakładając że uzyskanoby czasy typu 33 i 35s i lepiej oceniona byłaby filiżanka 33s, to byłbym pewien tego wniosku. A może się mylę?

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 20 Kwiecień 2017, 17:01:48
Ja nie próbowałem ani jednej z tych kaw, zeby było jak najbardziej obiektywnie. Ochotnicy to stali klienci, studenci, którzy nie maja doświadczenia w kawie, ale zawsze piją doppio. Powiedziałem im tylko zeby wskazywali najbardziej zbalansowana kawę lub taka po która by wrócili z przyjemnością. Chciałem, zeby było jak najbardziej "domowo" pomimo sprzętu. Myśle ze na sprzęcie z niższej polki te różnice mogłyby byc większe a co za tym idzie, różnice w smaku. Btw. PuqPress to wspaniałe urządzenie! Zbieram pieniążki ;)
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Tedi w 20 Kwiecień 2017, 21:21:35
Minimalne ubicie 8kg, Maksymalne 21kg i na takich wartościach zrobiłem test.

Dziękuję za test.  :) Super robota.   :ok: Szkoda, że tamper nie miał minimalną na 5 kg.  :)

Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 21 Kwiecień 2017, 12:36:33
Przy 3 próbach to testy nie będą statystycznie ważne, nawet jak były podwójnie ślepe.

A co do ekstrakcji, to zależy od kawy jasne mogą tolerować 2x procent bez problemu, ciemniejsze nie ma bata będzie drewno...
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 21 Kwiecień 2017, 12:46:34
Nie robiłem tego dla statystki, po prostu wiem, ze tamping ma znaczenie a testy Socratic sa zbyt doskonałe, zeby bazować na ich wynikach na forum dla ludzi, których caly sprzęt kawowy kosztuje mniej niz ich refraktometr.

Chciałbym zrozumieć druga cześć Twojego postu, ale moja wyobraźnia jest zbyt ograniczona. 2x więcej procent? Czyli z przedziału 18-22% jasne mogą tolerować 36-44%? Czy o dwa procent więcej, ale to i tak bzdura. Codziennie minimum 10 razy używam refraktometra i mało co powyżej 22% jest przyjemne do picia, a juz szczególnie nie espresso blend.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 21 Kwiecień 2017, 13:00:10
Espresso blend jest zazwyczaj bardziej palone, więc ekstakcja max będzie mniejsza.
A 2x% oznacza, 20-29% Inaczej można powiedzieć 20+%.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 21 Kwiecień 2017, 14:02:17
Hehe. Jakieś źródło? Kalkulator ekstracyjny kończy sie na 26% a to oznacza kawę: 18g z TDS 10.00przy 85g naparu. To nigdy nie bedzie dobre, a gdzie tam do 29%
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 21 Kwiecień 2017, 14:43:32
Zapisze matematycznie
x>20%

Maksimum BTW jest 100%, praktycznie nierealizowalne pomijając kawy rozpuszczalne.
 
A kalkulator VST ma wsobie niewiadome i bezpieczniej jest je zlikwidować i używać podstawowej formuły (patrz np. Scott Rao).

P.S. Ochrzanisz Socratic za brak Yield%, a sam nie podajesz w swoim teście.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 21 Kwiecień 2017, 18:12:16
Absolutnie nie ochrzaniam. Dziwne, ze we wszystkich testach podają, a akurat w tym nie. Ja za to podaje ważniejszą dana która jest smak. Oni bardzo duzo mnie nauczyli, bardzo ich szanuje i publikują świetne artykuły
ale dostrzegam różnice pomiędzy ich narzędziami i sprzętem a moim. Jak kupujesz samochód to nie bardzo zwracasz uwagę na testy spalania na rolkach czy zawieszenia ze sztucznym naciskiem. Sa pomocne, ale sprawdzasz opinie zwykłych użytkowników, bo nie zawsze te laboratoryjne wyniki maja odzwierciedlenie w rzeczywistości. Podobnie tutaj, artykuł o wpływie żaren na ekstrakcję jest praktycznie dla każdego. Artykuł o TDS nie dla każdego, bo nie każdych sprawdza i nie zawsze jest ważny. Ważny jest smak. To potwierdzają zawody na których nie zawsze jest mierzenie refraktometrem, a jesli juz jest (chyba na aeropress w jednym roku zwycięzca miał 1.60 TDS) to traktuje sie go jako wskazówkę, a nie jako prawdę objawioną.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Krakus w 21 Kwiecień 2017, 18:59:28
a nie jako prawdę objawioną.
A byłbyś uprzejmy podać w skrócie co wynika z Twoich testów i doświadczenia? Jaki TDS uważasz za dobry (w smaku, oczywiście). Czy uważasz, że przy jednakowym TDS (mówię o pomiarach Socraticcaffee) można osiągnąć różnice w smaku?
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 21 Kwiecień 2017, 20:14:59
1.Z doświadczenia wynika, ze TDS i refraktometr jest przydatny i fajny, gdy zaczynasz prace w kawiarni lub przyuczasz nowych baristów. Gdy próbujesz nowych kaw i w pewnym momencie głupiejesz, bo nie wiesz co powinieneś zrobić dalej. Kiedy to opanujesz przydaje sie gdy prowadzisz kawiarnie i przy ponad 2500 kaw tygodniowo chcesz mieć jak największa powtarzalnośc. Ogólnie używam często, ale i tak rzadziej niz kiedyś. Pieruńsko to drogie, na same filtry wydajemy ponad €350 miesięcznie.
2.Bardzo ogólnie rzecz ujmując TDS przy filtrach od 1.20 do 1.50, przy espresso od 8.5 do 10.5 choć bardziej patrzę na poziom ekstrakcji w przedziale 19-21%.
3. W pomiarach socratic mysle ze smak musiał byc identyczny, mocno gorzki lub nawet spalony.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Fux w 21 Kwiecień 2017, 20:31:54
Lepiej wydać 100-300 zeta na kawę przy szkoleniu baristów pod swoimi skrzydłami.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: lucasd w 24 Kwiecień 2017, 10:32:43
1.Z doświadczenia wynika, ze TDS i refraktometr jest przydatny i fajny, gdy zaczynasz prace w kawiarni lub przyuczasz nowych baristów. Gdy próbujesz nowych kaw i w pewnym momencie głupiejesz, bo nie wiesz co powinieneś zrobić dalej. Kiedy to opanujesz przydaje sie gdy prowadzisz kawiarnie i przy ponad 2500 kaw tygodniowo chcesz mieć jak największa powtarzalnośc. Ogólnie używam często, ale i tak rzadziej niz kiedyś. Pieruńsko to drogie, na same filtry wydajemy ponad €350 miesięcznie.
2.Bardzo ogólnie rzecz ujmując TDS przy filtrach od 1.20 do 1.50, przy espresso od 8.5 do 10.5 choć bardziej patrzę na poziom ekstrakcji w przedziale 19-21%.
3. W pomiarach socratic mysle ze smak musiał byc identyczny, mocno gorzki lub nawet spalony.

1.Z doświadczenia wynika, ze TDS i refraktometr jest przydatny i fajny, gdy zaczynasz prace w kawiarni lub przyuczasz nowych baristów. Gdy próbujesz nowych kaw i w pewnym momencie głupiejesz, bo nie wiesz co powinieneś zrobić dalej. Kiedy to opanujesz przydaje sie gdy prowadzisz kawiarnie i przy ponad 2500 kaw tygodniowo chcesz mieć jak największa powtarzalnośc. Ogólnie używam często, ale i tak rzadziej niz kiedyś. Pieruńsko to drogie, na same filtry wydajemy ponad €350 miesięcznie.
2.Bardzo ogólnie rzecz ujmując TDS przy filtrach od 1.20 do 1.50, przy espresso od 8.5 do 10.5 choć bardziej patrzę na poziom ekstrakcji w przedziale 19-21%.
3. W pomiarach socratic mysle ze smak musiał byc identyczny, mocno gorzki lub nawet spalony.

Socratic wskazał, że filtry chyba nie są kluczowe (patrząc na koszta).
A co do ekstrakcji to myślę, że też dużo zależy od młynka, patrz blog Pergera odnośnie EK43, gdzie osiąga >20% bez strat smaku a na Roburze tylko około 19%...

A u Ciebie  bardziej chodziło mi czy TDS/ ekstrakcja się zmieniała.
Tytuł: Odp: Siła tampingu - czy ma znaczenie.
Wiadomość wysłana przez: Valerii w 22 Luty 2022, 07:27:25
Ciekawe wyniki na 2:37.

https://youtu.be/k1PEnSTwojw